Слънцето и ракът на кожата

След рекордната по сняг и студ зима, едва ли има много хора които да се притесняват от лятното слънце или от рак на кожата. Но тези, които си изкарват хляба зад волана на големите тръкове, знаят, че със слънцето шега не бива и че то може да причини различни проблеми или дори рак на кожата. Всъщност продължителни периоди на излагане на слънце не са препоръчителни дори и през зимата, особено за тези които пътуват.
Според експертите прозорците на автомобилите не могат ефективно да блокират ултравиолетовите лъчи на слънцето. Те преминават през стъклото безпрепятствено и причиняват неусетно различни проблеми на кожата. Шофьорите и по-специално тръкарите са от тези, които най-много ежедневно са изложени на слънце и по-специално от прозореца намиращ се от лявата им страна.
Проучване публикувано през май 2010 година в Журнала на Американската Академия по дерматология, показва колко повече професионалните шофьори получават увреждания на кожата от тяхната лява страна отколкото отдясно. В това изследване се дават резултати от 1047 случая на рак на кожата. Данните показват, че в 52,6% пациентите страдат от рак на кожата от лявата страна на техните тела, а в 47,4% от дясната. Меланомата – леталната форма на това заболяване, 74% се случва от лявата а само 26% от дясната страна на заболелите.
Според Фондацията за борба с ракът на кожата един на всеки пет от жителите на Америка ще развие този проблем. Това са повече от 3,5 млн. случая, като годишно диагностицираните ще достигнат до 2 млн. души. Според тази фондация всяка година хората които страдат от рак на кожата са повече от тези, които имат рак на простатата, гърдата, дебелото черво или на белите дробове взети заедно. Добрата новина е че, ракът на кожата е най-лечимата форма на това заболяване. Разбира се, само ако то се открие и третира на време. Ако обаче проблемът се остави да се развива може да се стигне до обезобразяване или дори смърт.
Ето защо е много важно професионалните шофьори, както и всички които пътуват, да блокират вредните слънчеви лъчи. Първата линия на защита е да се използват слънце-защитни кремове със степен на SPF, 15 или повече. Да се инсталира предпазно фолио на прозорците е също начин на защита, макар че това е област регулирана от закона. Филтърът на прозорците според изискванията на FMCSA не трябва да задържа повече от 30% от слънчевата светлина от левите и десни прозорци на камиона.
Според гореспоменатата фондация втората най-често срещана зона на рак на кожата е ръката. Така че в допълнение на използването на защитен крем, избягвайте да си слагате лакътя на прозореца докато карате. Полицаите така и не можаха да си отговорят защо всички шофьори от Източна Европа карат грабнали като папки под мишница вратите на автомобилите си. Отговорът е много прост – притиснатият към вратата бицепс изглежда много по-голям. После защо жените ни харесвали повече от местните мъже. Но сега сериозно. В името на вашето здраве, дръжте ръцете си вътре в автомобила и на волана. Нещо повече – за да спрете достъпът на вредните слънчеви лъчи до вашата кожа, носете дреха с дълги ръкави.
Ушите са другата рискова зона за рак на кожата. Така че носете шапка, която да оставя на сянка ушите, врата и лицето ви. Ако носите бейзболна шапка, използвайте защитен крем по откритите за слънцето места. Козирката на бейзболната шапка защитава и очите, но експертите препоръчват да се носят и очила които да спират ултравиолетовите слънчеви лъчи. Ако не бъдат блокирани, те могат да повредят много сериозно очите ви.
Следвайте тези предпазни мерки, не забравяйте годишният медицински преглед и вие ще можете да избегнете вредните последици от продължителното излагане на слънце.
И накрая, нека да видим все пак какви са симптомите на ракът на кожата. Има три основни типа на това заболяване: basal sellcarcinoma, squamous sell carcinoma и melanoma. Всеки един от тези видове има различни симптоми, затова е важно да знаем ранните предупредителни сигнали. Кожният рак може да бъде безболезнен, но това не го прави по-малко опасен. Ако забележите един или повече от по-долу изброените симптоми незабавно посетете лекар-специалист:
•    Подутини по кожата които са подобни на прозрачни мехурчета, понякога кафяви, черни или многоцветни.
Бенки, петна по рождение или други белези по кожата които:
•    Променят цвета или текстурата си.
•    Променят формата и размера си.
•    Такива, които са по-големи от 6 мм или 1/4 инч. Това е горе-долу размерът на гумичка за изтриване на молив.
•    Такива които се появяват след 21-вата година.
•    Всяко петно което сърби, кърви, боли и не зараства за повече от три седмици.
За повече информация се обърнете към сайта: http://www.skincancer.org/
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“

Медицинската информация предоставена в този материал е с образователна цел и не бива да се използва за поставяне на диагноза или лечение. Редакцията и авторът не поемат отговорност при грешно тълкуване на материала от читателите. Вземането на правилно решение е въпрос на лична отговорност. При здравен проблем потърсете лекар.