Как да станем истински мъже

Ако сте жена и четете този текст, трябва да знаете, че не честно. Това е секретен материал, който ще направи от вашите гаджета добри съпрузи, а от вашите съпрузи по-добри бащи. Но щом така или иначе проявявате интерес, вижте дали нещо от него ще ви влезе в употреба.
Може би си спомняте удоволствието което изпитвахте като деца, когато играехте на народна топка? Тичайки без да спирате, обливайки се в пот и наслаждавайки се на всяка минута от играта. Оцеляваха само най-силните и бързите – цяла една житейска школа заключена в простите правила. А сега да превъртим лентата десетилетия напред –намирате се зад волана на огромен камион и един час физически упражнения ви се вижда като да изкачите Еверест.
Май е време да се пренесете в миналото и да преоткриете детето в себе си и заедно с това, да си възвърнете радостта от движението. Тази радост е много повече отколкото желанието да свалите някой друг килограм, за да изглеждате по-„секси“. Ако наистина искате да бъдете по-добър съпруг, по-добър баща на вашите деца и въобще по-добър човек, време е да се погрижите за вашето физическо състояние. Ето и няколко причини защо:
Волята
Замисляли ли сте се за това колко много известни хора като деца са били в лошо физическо състояние?
Да вземем един от най-авторитетните и успешни американски президенти – Теодор Рузвелт. Като малък той е бил болнаво и астматично дете. Неговият баща обаче твърдо е бил решен да му помогне и да го развие физически. Казал му:
„Теодор, ти имаш здрав дух, но без силно тяло няма да стигнеш далеч. Аз ще ти помогна, но от теб самият зависи как ще го тренираш и развиеш.“
Малкото дете, бъдещ президент, никога не забравило тези думи на баща си. Той започнал редовно да натоварва тялото си с физически упражнения. Колкото повече укрепвал, толкова повече се засилвали неговата воля и дух. Той станал първокласен ловец и пътешественик. След като се борил с лъвове, планини и реки, съревнованието за президент вече не можело да го уплаши.
Ако искаме да успеем в професионалните кариери и в избраните пътища в живота, ежедневното физическо натоварване е просто задължително. Нежеланието да излезем от така наречената „зона на комфорт“ ни осъжда да стоим в зоната на посредствеността. В живота успяват само тези, които са достатъчно силни да поемат риск.
Безопасността
Двама мъже се разхождали в гората. Изведнъж насреща им гладна мечка-стръвница. Единият от мъжете веднага изпаднал в паника, докато другият хладнокръвно извадил от раницата си чифт маратонки и започнал да ги завързва. Паникьосаният започнал да крещи:
„Какво правиш, полудя ли?! Не можеш да надбягаш мечка!“
През това време мъжът с маратонките започнал да загрява мускулите на краката си и му отговорил:
„Не смятам да надбягам мечката, просто смятам да надбягам теб.“
В съвременното ни общество почти всички конфронтации се разрешават с медитации, адвокати или с компромиси, вместо с дуели, схватки или със старомодна размяна на някой друг шамар. Естественият принцип на еволюцията – оцеляване на най-силните е заменен с оцеляване на най-богатите, послушните и умните. Само че една малка подробност – човек никога не знае кога ще срещне мечка или някой неканен среднощен гостенин в къщи. Нуждата от сигурност и оцеляване се простира много отвъд мечките, крадците и сбиванията в дискотеките. Като баща, няма ли да спите по-добре, ако знаете че сте физически достатъчно силен в случай на пожар да изнесете едновременно и двете си деца на ръце от къщата? Ами ако случайно паднете от лодка. Няма ли да е по добре за вас, ако вече сте положили усилия да станете добър плувец. Ако се разхождате в някои не толкова безопасни градски зони, няма ли да е от полза, ако сте трениран физически?
Всеки мъж трябва да е способен да защити семейството си и себе си в случай на нужда. Като поддържате физическата си форма, шансът да избегнете опасни ситуации и да оцелеете се увеличава.
Парите
Обикновено когато хората решат да ходят във фитнес центровете за да тренират, първото нещо за което се сещат, това са парите. Започват да броят парите които трябва да дадат за екипировка, дрехи, членска карта и т.н. Те предпочитат да не платят нищо и да си останат на диваните, за да си гледат телевизионните шоута, вместо да се „набутат“ (както повечето се изразяват) и да превърнат живота си в низ от проблеми.
Провала
Сега е моментът да отворим дума за болестите. Давате ли си сметка колко струва един байпас на коронарна артерия? Отговорът е $99,743. Колко плащат хората с диабет на година? Колко работни дни ще пропуснете, ако се разболеете и ви се наложи да ходите на прегледи? Разбира се, не е задължително и дай боже това да не се случи точно на вас (има хора които си пушат цял живот и никога не се разболяват от рак). Само че не е ли по-добре да не предизвикваме съдбата и да вземем предпазни мерки? Когато си стоите на дивана и си гледате телевизията доволни, че не сте дали 50 кинта за членство в фитнес клуба, добре е да помислите и по въпроса колко ще се „набутате“, ако ви удари някоя болест.
Една ябълка на ден може и да не прогони докторите от вашият живот, но здравословна диета и 30 минутна ежедневна интензивна тренировка може и да успее. И на края, ако все още не ви се дават тези 50 кинта, слагайте маратонките и му ударете едно безплатно тичане. Нямате маратонки? Вижте къде има трева и тичайте бос. Това което се опитвам да ви кажа е, че животът не търпи извинения и на края сметката винаги идва при вас.
Самочувствието
Преди малко споменахме Теодор Рузвелт и за това как той благодарение на тренировките, преодолявал стресови ситуации. Само че за повечето хора най-големият стрес е когато се провалят в желанието си да се харесат на другите. Един мой приятел наскоро описа какъв е бил живота му преди да свали 50 кг.:
„Никога няма да забравя това неприятно чувство – когато си дебел, ти си невидим за останалите. Никой не разговаря с теб, никой дори не поглежда към теб, направо е ужасно!“
Ако сте ерген и очаквате да намерите „специалната“ си половинка, как ще стане тази работа, когато тя въобще не поглежда към вас? Нали помните гореспоменатият фактор „воля“? Колкото повече тренирате, толкова повече вашето самочувствие ще се увеличава. Ако сте с наднормено тегло, въпроси от сорта „Леле, колко си отслабнал? Изглеждаш чудесно!“, ще звучат като ода на радиста във вашите уши. Само не си мислете, че ако вече сте женен проблемът ви е решен. Никоя жена не обича бирено коремче, а да не говорим за бирен търбух. Покажете, че цените семейната си връзка като си поддържате формата. Ако изглеждате по-добре, това веднага ще се отрази на държанието на жените около вас и съпругата ви изведнъж ще стане по-нежна. Всички ще са доволни с изключение на децата, които има да се чудят, защо толкова често ги пращате при баба и дядо.
Успехът
Говорейки за баба и дядо спомняте ли си когато родителите ви казваха: „Важен е характера!“ Сега нека да ви кажа истината – те просто са ви лъгали, за да се почувствате по-добре. Хората които изглеждат по-добре, а не тези с по-добър характер, са тези които най-вече успяват в живота. Това е. Така твърди науката. Дали наскоро са ви назначили или току-що са ви уволнили, или сега тепърва си търсите работа, начинът по който изглеждате има огромно значение за вашата успешна кариера.
Нека да сравним двама кандидати за едно и също работно място. Кандидатите Х и У са завършили Харвард, носят еднакви костюми, като и двамата имат прекрасна квалификация за въпросното работно място. Кандидат Х обаче тежи 130 кг., постоянно се задъхва и има увиснали рамене, докато кандидат У е в прекрасна форма и демонстрира завидно самочувствие.
От сто опита кандидат У ще бъде одобрен сто пъти, освен ако не е забравил да се напръска с дезодорант или не се опитва да сваля секретарката.
Проучвания, извършени от професора по икономика Д-р Даниел Хамермеш показват, че по-добре изглеждащите външно учители се радват на по-голямо внимание от техните ученици и по-атрактивните хора имат по-добри професии и по-големи заплати от тези, които на са толкова атрактивни. Те дори се радват на по-голямо внимание от личните им лекари. Това се нарича ефектът на посрещане „по дрехите“ или с други думи – по тава как изглеждаш. Добрият вид подвежда хората да си мислят, че вие имате и други добри качества. Макар че жените по-често се оплакват, че са съдени по това как изглеждат, само 5% от по-грозничките заработват по-малко от атрактивните, докато цели 10% от грозните мъже вземат по-малко от добре изглеждащите. Това как изглежда жената обикновено се отразява само върху заплата ѝ, а това как изглежда мъжът, върху предложенията за повишение, плюс заплатата му. Макар че е трудно да си промените физиономията, освен ако не използвате пластична хирургия или фотошоп, то тялото ви е изцяло в периметъра на вашият контрол.
За тези които вече имат постоянно работа (не бъдете толкова сигурни в тази криза), тренировките могат да имат съвсем различен стимул: Вие ще имате повече енергия, ще бъдете по-фокусиран и здравето ще ви се подобри значително. По-голямата организираност и по-малкия мързел ще се отрази благоприятно и на продуктивността ви.
Интелигентността
Платон някога е казал:
„За да успее човек в живота боговете са го дарили с две неща – образование и физическа активност. Той не трябва да ги използва отделно, едното за душата, а другото за тялото, а двете винаги едновременно. Само с тези две неща човек е способен да постигне съвършенство.“
Макар че сега сме заобиколени от стотици технологични нововъведения (автомобили, смартфони, компютри и доставки на пици) нашите гени не са се променили много от времената, когато за да оцелеем е трябвало да ходим на лов. Как сме се справяли? Като сме използвали едновременно мозъците и мускулите си. Платон е знаел всичко това.
Скорошни изследвания сочат, че аеробните физически упражнения увеличават капацитета на мозъчните клетки с 30%. В гимназията на Нейпървил, щата Илинойс всяка сутрин се провеждат едночасови гимнастически упражнения. Познайте от първи път кое училище всяка година излиза на челно място при решаване на стандартните тестове. Какво е обяснението? Когато се упражнявате мозъчните ви клетки се „събуждат“ и стават по-чувствителни на външни дразнители. Тези клетки имат многобройни рецептори, които се активират след тренировката и вашият капацитет за учене се увеличава. За повече информация по този въпрос се отнесете към книгата на Д-р Джон Рейти, „Спарк“.
Душевното здраве
Един от най-важните аспекти да бъдеш истински мъж е да имаш здрав дух в здраво тяло. Истинският мъж е способен да защити семейството и себе си в критична ситуация с елегантност и достойнство на джентълмен. Ако сте мъж, който страда от емоционална предтовареност, депресия или възбуда, физическите упражнения са най-подходящото лекарство. Проучванията показват, че те са способни да ни излекуват от редица сериозни душевни разстройства. „Изглежда позитивният стрес, който изпитваме по време на упражнения ни подготвя за деструктивният стрес в критични ситуации – твърди Майкъл Хопкинс, който е изучавал този проблем в Дортмунт – по този начин тренираме нашите мозъчни клетки да издържат на по-големи натоварвания.“
Друго изследване показва, че физическите упражнения са по-ефективни от антидепресантите при премахване на депресиите. Маратонците често споменават състояние на екзалтация по време на бягане. Това се дължи на произвеждане на ендорфин в мозъка, който практически е телесен морфин. Прекрасно!
В по-горе споменатата книга „Спарк“ се споменава, че тренировките са способни да ви помогнат да избегнете такива сериозни заболявания като Алцхаймер или други подобни, като старческа деменция например. Не знам за вас обаче на мен идеята да имаш проблеми с мозъка никак не ми харесва. От това дали да се натъпча с лекарства или да тичам, май ще избера тичането.
Дълголетие
Най-накрая стигнахме до майката, а защо не и до бащата на всички причини поради които си заслужава да правим физически упражнения – дълголетието.
Независимо от целият технологичен напредък и открития през миналия век, 67% от населението на САЩ е с наднормено тегло, като половината от този процент се считат за опасно затлъстели. За нещастие, като че ли нещата в това отношение започват да се влошават.
Много е трудно да бъдеш добър съпруг и баща, когато се намираш на два метра под земята.
Време е да започнем да мислим за физическите упражнения като за здравна осигуровка на нашето тяло. С малко положени усилия сега, когато остареем ще получим много бенефиси. Ако вече сме влезли в „златната“ възраст, трябва да знаем, че никога не е късно да започнем отначало и да си възвърнем здравето. Малко ежедневни усилия и вие веднага ще усетите подмладяването.
Успях ли да ви убедя?
Не знам за вас, но аз твърдо вярвам, че да бъдеш истински мъж и физическите упражнения вървят ръка за ръка. Когато направите тренировъчните комплекси част от вашето ежедневие ще откриете, че много други аспекти от вашият живот също ще се подобрят. Правете нещо което ви доставя удоволствие и го правете редовно, всеки ден. Вашето тяло сърце и мозък ще ви бъдат благодарни.
А сега кой иска да поиграем на народна топка?
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“