Предотвратима ли е тази катастрофа?

По време на обяд в трък-стопа „Юнион-76“ е избухнал спор, за това кой камион в индустрията е най-добър. Определено спорът е спечелен от Рангел Рангелов, горд собственик на камион от реномираната марка „Волво“. Той доказал с аргументи, че неговият камион не само, че е най-добрият, но е и най-икономичният. Рангел станал от масата.
Все още усещайки в устата си специфичният вкус на здравословната шофьорска храна, той запалил камиона си и се отправил на запад по път номер едно. След това спрял на светещият червено светофар, подготвяйки се да завие надясно по посока Паркуей, с даден десен мигач. Когато светнала зелена светлина, Рангел внимателно погледнал в огледалата за задно виждане преди да започне да извършва маневрата. За съжаление невидим зад него, скрит до ремаркето от дясната страна, се е намирала кола Форд Мустанг 93‘ притежание на босненеца Шефкед. Той най-вероятно е закъснявал за среща, защото вместо да изчака е решил веднага да направи завоя и в крана сметка, по този начин, да покаже на професионалния шофьор кой е по-„печен“. И наистина Шефкет сигурно е бил печен, защото за да не бъде затиснат от 17 метровото ремарке и окуражен от няколко бири, е решил да кара направо през тревната площ. Всичко в плана на босненеца се сбъдва с изключение на тази част, когато е трябвало да излезе с автомобила си обратно на пътното платно. Там вече Рангел е бил навлезнал с предната част на влекача си, нищо не подозираш за драмата която се разиграва край него. В крайна сметка „Мустанга“ се удря в камиона. Когато Рангел слиза, за да огледа случилото се, втрещен разбира, че само сантиметри са го спасили от това ударът да попадне в резервоара и да последва експлозия. За капак след 10 дена получава предложение от фирмата въз основа на това, че произшествието е било предотвратимо, да се признае за виновен.
Рангел Рангелов решава да отнесе случая до Accident Review Committee подчертавайки, че нищо не е могъл да направи, защото автомобилът на Шефкет през цялото време е бил извън видимост (blind spot zone).
Какво според вас е било решението – предотвратимо или непредотвратимо е това произшествие?
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“

Отговор: Комисията е решила, че произшествието е непредотвратимо и професионалният шофьор няма никаква вина.