5 препоръчителни упражнения за разтягане

След дългите часове прекарани на шофьорската седалка, е най-вероятно мускулите на гърба и на врата ви да бъдат схванати. Все пак разрешение има.
Сдружението на лекарите по здравните проблеми на гръбначният стълб препоръчва няколко упражнения за разтягане и подобряване на гъвкавостта на тялото.
Разтягания на врата
Наведете главата си напред като притиснете брадичката си до гръдният кош. Повторете пет пъти. Обърнете главата си настрани и после в противоположна посока, докато не изравните брадичката си на линията на раменете. Повторете пет пъти. Наклонете главата си последователно на всяка страна, като се стремите да поставите ухото си над съответното рамо.
Кръгове с раменете
Направете кръгови движения с раменете си първо напред, а после назад. Като начало продължете движенията за 10-15 секунди. Започнете с малки кръгове и после, когато загреете, продължете с по-голяма амплитуда. Правете това упражнение по няколко пъти на ден, за да премахнете схващането на мускулите.
Фронтално разтягане на корпуса
Застанете в разкрачен стоеж с широко разтворени крака. Стегнете мускулите на корема. Наклонете хълбоците си надясно, като същевременно протегнете дясната си ръка над главата. След това преместете хълбоците си наляво, като протегнете лявата си ръка над главата. Повторете по десет пъти на всяка страна.
Навеждане назад
Застанете в изправен стоеж като поставите ръцете си отзад на хълбоците си под линията на кръста. Разтворете краката си на широчината на раменете, като стъпалата са обърнати малко навън. Наведете първо главата си, после раменете си и накрая гърбът си назад, като същевременно изнесете таза си напред за баланс. Бавно се върнете в изправен стоеж. Повторете десет пъти.
Задна арка
Легнете по корем като поставите дланите си под раменете. Натиснете с ръцете напред и се опитайте да изправите лактите си. Вашият гръб се извива назад, като същевременно хълбоците и краката ви не се отделят от земята. Стремете се да не използвате мускулите на гърба си. Оставете се изцяло на опората на ръцете си, така че да почувствате разтягане в областта на гръдният кош и стомаха. Задръжте за малко в крайно положение и след това бавно се върнете до лаг. Повторете упражнението десет пъти.
Може да видите повече подходящи за вас упражнения на сайта на North American Spine Society :
knowyourback.org.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“