Професионалните шофьори и микробите

Професионалните шофьори обикалят по цялата страна, по всяко време на годината. Повечето от тях са принудени да се къпят по трък-стоповете в бани, които се ползват от множество хора. Те могат да бъдат чисти или не. Тук гаранция няма. Всички тези места могат да бъдат рискови зони за заразяване с най-различни микроорганизми. Големият въпрос е как да се предпазим от заразяване с болести, които се предават чрез личен контакт.
1. Вземането на душ
Едно от основните неща, които трябва да се прави, е да се поддържа строга лична хигиена. Макар че шофьорската професия не е една от най-чистите, все пак човек има възможност да се къпе поне през ден. Тази практика ще ни запази донякъде от микробите и няма да позволи потта да застоява по тялото, ако може да ме извините за образното описание. Говорейки за душове и бани, всички ние знаем, че персоналът в трък-стоповете полага големи усилия да ги поддържа чисти след всеки клиент. Все пак много трудно е да се прецени, дали са използвани подходящи дезинфекционни материали при почистването. Посещаемостта по тези места е толкова голяма, че почистващите успяват само да забършат разлятата вода, да оберат космите и да изхвърлят боклука. Какво е било здравето на предишният посетител е загадка дори и за ФБР. Ето защо, да си носим малка бутилка с „белина“ не е лоша идея. Напръскайте обилно наоколо и изчакайте няколко минути. Непременно носете чехли, за да си нямате главоболия после с гъбичките по краката.
2. Ръцете – често миене и забърсване
Честото използване на санитарни салфетки също може да е от полза. Приятелското ръкостискане може да ни „снабди“с не толкова приятелски микроби или вируси.
3. Хигиена при хранене
Макар че рядко ги считаме за рискови зони, бюфетите и ресторантите, които посещаваме на път са всъщност едно от възможните места, където можем да „пипнем“ някоя зараза. Ако нямате възможност сами да си приготвите храната, може би е по-добра идея да поръчате нещо, което го има в менюто, но дори и тогава няма гаранция за качеството на това което ще ви се сервира. Не забравяйте, че годишно в САЩ, стотици хора получават хранителни натравяния.
4. Прекарвайте повече време в леглото, ако е възможно
Знам че някои от вас сигурно се усмихват, но е много важно когато сте на път да сте добре отпочинали. Обикновено новите обстоятелства и проблеми по време на пътуване „изяждат“ времето за спане. Хората, които са отпочинали имат по-силна имунна система и по-трудно се разболяват.
5. Стойте на топло
Повечето от нас смятат, че да стоиш на студено не значи, че ще се простудиш. Това може и да е вярно, но ако сте измръзнали когато сте уморени и на всичко отгоре вече сте поели някой и друг микроб, шансовете да останете здрави няма да се повишат. Ако все пак въпреки предпазните мерки се почувствате не добре, отделете време, за да си починете и възстановите. Обадете се на диспечера си и му кажете, че сте болен. Една от най-опасните грешки, които шофьорите допускат, е да се опитват да карат когато са неразположени. Вероятността от произшествие неимоверно се увеличава. Никога не се опитвайте да го правите!
6. Ако сте болен опитайте се да се излекувате, но ако няма резултат не се колебайте да потърсите лекарска помощ
Когато сте на път добре е да си носите някои медикаменти от първа необходимост. Такива, които помагат за висока температура или настинка. Ако обаче вземането им няма бърз ефект, веднага се обърнете към доктор. По вестниците понякога се появяват ужасни новини за шофьори, които са починали в камионите си и не са били открити с дни. Щеше да бъде чудесно, ако бяха поставени указателни табелки до трък-стоповете за това как да стигнем до най-близките поликлиники. Такива обаче няма, така че на шофьорите се пада грижата да се осведомят сами. Във сайта на Overdrive може да си свалите Trucker Tools App, която служи за намиране на лицензирани лекари за периодичните шофьорски прегледи. Ако няма от къде, те биха могли да съдействат, за да се получи информация за адресите на близките болници или поликлиники.
В крайна сметка, ако не си помогнем сами никой няма да ни помогне. Не бива излишно да се правим на мъже. Това се отнася и за жените. Нека да се пазим, защото все някой трябва да ги кара тези камиони.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“