9 психологични пречки пред хората желаещи да се занимават с физически упражнения

Всички знаем, че да се влезе във форма не е лесно. Световно известната клиника „Майо“ е изследвала някои от най-често срещаните психологически пречки и начините как да бъдат избягнати.
1. Нямам достатъчно време за правене на упражнения (това се отнася особено за професионалните шофьори)
– Пригответе се за къси разходки през деня. Ако наистина нямате време за пълна тренировка, не се притеснявайте. Малките периоди на упражнения, като например кратките разходки, също могат да имат благоприятен ефект.
– Ставайте рано. Ако вашето ежедневие е натоварено, то най-вероятно и вечерите ви са заети. Ставайте 30 минути по-рано, два пъти седмично, за да правите упражнения.
– Ако е възможно шофирайте по-малко и ходете повече. На паркинга избирайте по-отдалечените места, че дори и тези на съседните улици, за да ходите повече.
2. Скучно ми е да правя упражнения
– Изберете си това, което ви доставя удоволствие да вършите. По този начин шансът да проявите интерес се увеличава. Не забравяйте, че каквото и да правите, ако то изисква движение е добре дошло за вашето здраве.
– Практикувайте разнообразни упражнения. Сменяйте периодично няколко дейности, като например ходене, плуване и каране на колело.
– Намерете си компания. Правете упражненията си с приятели, съседи или колеги.
3. Притеснявам се когато другите ме гледат
– Избягвайте местата с много хора. Ако сте притеснителни, в началото започнете да се упражнявате самостоятелно.
– Мислете за бъдещите резултати. Поздравете се за волята която имате и отговорността за вашето здраве.
4. Много съм изморен да правя упражнения след работа
– Опитайте тогава със сутрешни упражнения. Започнете деня си с бърза и интензивна разходка.
– Използвайте почивките си за храна. Носете си чифт спортни обувки подходящи за ходене и преди ( а по-добре след) хранене, направете бърза разходка.
– Бъдете готов за упражнения по всяко време. Дръжте си екип от удобни дрехи и обувки в камиона.
5. Много съм мързелив, за да правя физически упражнения
– Поставете си постижими и реалистични цели. Започнете с кратки разходки в квартала или там където работите. Не се предавайте ако бързо се изморите. На следващия ден повторете разходката.
– Съобразявайте се с вашият характер. Не се борете със себе си. Планирайте упражненията си по това време на деня, когато се чуствувате по енергични.
– Направете си график на упражненията все едно планирате важни срещи.
6. Аз не съм много атлетичен
– Правете прости неща. Започвайте бавно и дайте шанс на тялото си да се адаптира и след това увеличете постепенно натоварването.
– Намерете си компания. Изберете си занимания които ви харесват, например танцуване или поддържане на градината в двора и поканете приятелите ви да се присъединят.
– Забравете за състезанието. Не се опитвайте да ставате олимпийски състезател или да се сравнявате с културистите във фитнеса.
7. Колкото пъти съм започвал в миналото, толкова пъти съм се отказвал
– Поставете си реалистични цели. Не си поставайте задачи които не може да постигнете, като например всекидневни едночасови тренировки. Правете това, което ви се отдава по-лесно.
– Не забравяйте защо правите упражненията. Използвайте вашите лични цели във фитнеса като мотивация и като ги постигнете, не забравяйте да се поздравите.
8. Не мога да си позволя разходите за фитнес клуб
– Правете укрепващите упражнения в къщи или когато сте на път. Използвайте силни ластици вместо тежести. Правете лицеви опори и коремни преси, като използвате тежестта на тялото си.
– Пробвайте безплатните обществени центрове, ако има такива. Понякога те предлагат различни класове като йога, каланетика и т.н., които може да ви харесат и да се окажат подходящи за вашият бюджет.
9. Страх ме е, че докато правя упражненията мога да се нараня
– Напредвайте бавно и спокойно. Започнете с проста програма за разходки. Когато се почувствате по-уверени, прибавете нови компоненти към вашата дейност.
– Опитайте класовете за фитнес за начинаещи. По-лесно ще научите основата, ако започнете от самото начало.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“