Новият електрически камион клас 8 „Никола Едно“

Камион подобен на локомотив?
Представителите на Никола Мотор Ко миналият месец обявиха, че са проектирали, произвели и накрая финализирали поточната производителна линия на първият задвижван от електричество клас 8 камион наречен „Никола Едно“ (“Nikola One”). Това обаче, което повечето хора не знаят е, че първоначалната идея за този камион е дошла от локомотивите.
„Моят баща беше менажер в „Юнион Пасифик“ – казва Тревор Милтон, изпълнителен офицер на компанията „Никола“. – Израснах около локомотиви и винаги съм мечтал да направя камион подобен на локомотив.“
Той твърди,че компанията Никола Мотор Ко е основана преди три години и самото проектиране и разработване на камиона е продължило по-дълго от този период.
Но защо никой нищо не знаеше за този проект, преди той да бъде анонсиран през месец май?
„Последното нещо, което искахме е да дадем каквато и да е информация на конкуренцията – казва Милтон. – Сега ние сме оставили нашите конкуренти най-малко осем години назад, защото сме собственици на всичките патенти.“
Говорител на компанията е обявил, че „Никола Едно“ е в състояние да тегли общо тегло от  80,000 паунда (около 40 тона) и може да пробяга повече от 1200 мили(над 2000 километра) с едно зареждане на природен газ в зависимост от терена и товара. Много компании преди са се опитвали да създадат камион задвижван с ток, за превоз на товари на дълго разстояние, генериращ електричеството при използване на спирачките, което да се „складира“в акумулатори. Тъй като за да се генерира нужната енергия са нужни много тръгвания и спирания, подобен принцип може да се използва само при камиони опериращи в градски условия.
Как инженерите от Никола Мотор Ко са се справили стози проблем?
„При създаването ние започнахме от шасито – казва Милтон. – Другите се опитват да използват вече готови шасита… Нашето е по-ниско, с изцяло нов дизайн, ултрамодерни литиеви акумулатори и турбина по нова технология. Ние сме сертифицирани от Агенцията за опазване на околната среда!“
Повечето от тежките компоненти на „Никола Едно“ са монтирани ниско под рампата, като по този начин чуствително намаляват центърът на тежеста и увеличават безопастността при опериране.
„Всичко това частично беше постигнато благодарение на премахването на дизеловият двигател, трансмисията и конструирането на кабината от лек, но много здрав материал състоящ се от специални карбонови панели -продължава Милтон – Бенефитите от премахването на дизеловият двигател се изразява в драстично намаление на вредните газови емисии и наличието на по-голяма и по-аеродинамична кабина, както и по-тихо и значително по-конфортно опериране.“
Всичко от което се нуждае „Никола Едно“ за тръгне и спре са два педала – спирачка и електрически педал (никакво превключване на скорости или използване на съединител).Това опростено опериране ще даде възможност на съвсем различен тип шофьори да навлязат в индустрията.
Говорейки за удобството на водачите не трябва да се забравя, че кабината е с 30% по-голяма от обикновено и идва с хладилник – голям размер, 10- инчов (24 сантиметров) екран-дисплей за наблюдение на различните уреди, 15- инчов (30 сантиметров екран опериращ с докосване за информация и връзка с интернет, 4G LTE Интернет и Wi-Fi, панорамно предно стъкло, две легла – голям размер, микровълнова печка и 42- инчов телевизор. Аеродинамичноста на кабината е подобрена в сравнение с тази на другите производители, като съпротивлението на въздушната струя (air-drag) е намалено с 5%.
Сред обявените от компанията данни са 335 конски сили, електрически двигател и двурежимна редукция на всяко колело в конфигурация 6X6. Електрическият двигател се захранва от охлаждащи се с течност литийно-йонни акумулатори (над 30,000 литийни клетки) с мощност от 320 kWh., които се зареждат от бордова турбина използваща природен газ. Зареждането става автоматично когато е необходимо, позволяващо „Никола Едно“ да катери 6% наклони със скорост от 65 мили в час при максимално натоварване.

„Типичен камион клас 8 при подобна ситуация едва ли ще може да постиогне повече от 35 мили в час. По нанадолнището шесте електрически мотора на „Никола Едно“ започват да абсорбират енергия от спирането, която при другите конвенционални камиони се губи. Тя на свой ред се транспортира обратно в акумулаторите, увеличавайки живота на компонентите, разходът на гориво, обезопасявайки сигурно опериране на екипировката, като се избягва използването на шумните моторни спирачки.
Милтон твърди, че турбината на „Никола Едно“ е много по-„чиста и ефикасна“ от тези на дизеловите двигатели, като същевременно може да се използва за работа с нафта, бензин или природен газ. В този случай природният газ е желаната цел. Според данните от сайта на фирмата, тя притежава няколко газодобивни завода, които ще зареждат с природен газ мрежа от газо-станции по цялата страна (САЩ). Ще се стартира с 50 станции, които ще са готови в момента когато снабдяването с камиони започне. „Никола“ също ще предлага и лизинг с нелимитирано количество употреба на природен газ на собственици на транспортни клонове или на частни превозвачи. Този лизинг се предлага за 5000 $ на месец, което включва лизинговото плащане, нелимитирани мили, гаранция на автомобила, планирана подръжка и цялото необходимо количество природен газ за лизинговия период (около 5 години).
„Всичко това ще даде икономии в размер на около 420,000 $ за един милион мили по време на лизинга – твърди Милтон. – Този камион не е създаден само за красота, той ще бъде лидер и в безопастността. Специален софтуер контролира скоростта на отделните гуми, така че комионът да маневрира при по-голяма безопасност отколкото стандартните товарни автомобили в индустрията. Той може да спира два пъти по-бързо – електрическите мотори освен че генерират енергия могат да забавят и скоростта така че да, позволят по-малко използване на въздушните спирачки.“
„Никола Едно“ предава въртящ момент от 2000 конски сили или повече от 3,700 паунда преди редукцията, която впоследствие достига до 86,000 паунда. Този камион е оборудван с високо-технологично независимо окачване базирано на новите концепции на Меритор.
„До този момент Меритор е единственият производител в транспортната индустрия, с който искаме да работим – казва Милтон. – Това е първият автомобил от клас 8, който е оборудван с напълно независимо окачване. Шофьорите ще се наслаждават на „меко“возене, ниски вибрации и минимална умора при шофиране.“
Уникалната геометрия на управляващата система поставя нови стандарти в автомобилостроенето позволяващи на водачите да се фокусират върху пътя пред тях, благодарение на постигане на висок контрол на окачването и намаленото тегло на компонентите.
Компанията е кръстена в чест на Никола Тесла, великият иноватор роден в земите на днешна Хърватия, който е работил с Томас Едисон ( по-късно влиза в конфликт с него). След това той си сътрудничи с Джордж Уестингхаус, за да създаде първото електрическо осветление за изложбата в Чикаго през 1893г., на която присъства и българският писател Алеко Константинов. Сред многото нововъведения негова е заслугата за откриването на въртящото се магнитно поле – основата за устройството (бобина) за променлив ток А/С.
Милтон иска да разсее митът, че Никола Мотор Ко се финансира от федералното правителство при разработването на камиона „Никола Едно“.
„Няма никакви федерални пари – казва той, – всичко идва от нашите собствени джобове.“
„Камионът ще започне да се произвежда в рамките на период от 24 до 36 месеца, като преди това ще се проведат тестове с помощта на „стратегически партньори“ – уточнява той.
Компанията приема поръчки за бъдещите камиони на сайта: nikolamotor.com
Напълно възстановим депозит от 1,500 $ се изисква, за да се влезе в списъците за лизинг.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго

в. „България СЕГА“
Горният материал е подготвен с информативна цел. Отговорността при взимане на решение е ваша.