CVSA – Международна пътно-техническа проверка ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни. Акцентът е върху състоянието на гумите.

Алианса за безопасност при професионалните автомобили (CVSA) ще извърши 29-тата си годишна проверка на 7-9 юни.
Международната пътно-техническа проверка е 72-часово събитие, по време на което около 10,000 оторизирани федерални, щатски, локални и териториални инспектори, представители на различните юрисдикции по територията на САЩ, провеждат щателни инспекции за техническото състояние и безопасността на камионите и автобусите.
Международна пътна проверка (International Roadcheck) е най-голямата програма за контрол по безопасността и техническата изправност на професионалните автомобили провеждана в света. По време на нея всяка минута се инспектират средно по 17 камиона или автобуса на териториите на Канада, САЩ и Мексико в рамките на 72 часа. Това годишно събитие продължава 3 дни, като освен техническите проверки се извършват и образователни инициативи, целящи повишаване на безопасността по пътищата.
Всяка година CVSA поставя акцент върху разнообразни елементи от различни категории от нарушения. През проверката за тази година ще се обърне особено внимание на състоянието на гумите – измерване дълбочината на грайферите, подходящо налягане на въздуха, дали има предмети между двойните гуми и общото състояние на гумите, включително преглед за нарези и издувания по страничните зони.
Независимо от това, че проверките ще бъдат съсредоточени предимно върху гумите, инспекциите също ще включват: преглед на спирачната система, укрепването на товара, закачащите устройства, изпускателната система, рамата, горивната система, светлините, управляващите механизми, предавателните системи и карданите, окачването, ремаркетата, гумите и джантите, чистачките и аварийните изходи при автобусите.
CVSA  се опитва да напомни, че проверката на гумите е ежедневно задължение на всеки шофьор.
По време на Международна пътна проверка инспекторите в САЩ ще извършват и 1-во ниво инспекция (Level 1 Inspection), която всъщност е и най-щателната 37 стъпкова процедура, проверяваща както автомобила, така и шофьора. Шофьорите са длъжни да покажат техните книжки, разрешителни (endorsements), медицински карти и шофьорски дневници (Hour ofService documentation). Те могат също така да бъдат проверени за употреба на алкохол и наркотици или за носене на предпазния колан по време на шофиране.
Международната пътна проверка (International Roadcheck) е програма която CVSA организира в партньорство с Администрацията по безопасността при моторните превозвачи (FMCSA), Канадската пътно-транспортна администрация и Секретариата по комуникации и транспорт в Мексико.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“