Пари ли искаме или безопасност?

Професионален шофьор с наднормено тегло отива на лекар и го пита как да свали някой и друг килограм. След рутинните процедури при прегледа, докторът го попитал с какво обича да се храни. „Ами-и….виж какво докторе – казал шофьорът – аз всеки ден си хапвам по седем кекса обилно покрити с шоколадова глазура и по три ябълки, но не знам защо продължавам да пълнея.“ Докторът се почесал по главата и казал: „Хъъм… за да почнеш да губиш тегло трябва да намалиш калориите, затова мисля че трябва да престанеш с ябълките.“
Какъв доктор трябва да си, за да дадеш такъв съвет? Отговорът е – само лекар на държавна служба, може да е толкова „компетентен“.
Подобни съвети сега се раздават от законодателите назначени от държавата, относно проблемите в транспортната индустрия. Не вярвате? Мислите си „чак толкова?“. Ами добре, ето ви една друга история:
Фил Бирд президент на Булдог Хайуей Експрес базиран в Южна Каролина се обръща към Алианса за безопасност при професионалните автомобили (CVSA), която всъщност е организация обединяваща всички форсиращи закона агенции по цялата страна (САЩ), за разговор касаещ безопастността по пътищата. Срещата се е състояла на 23 април 2013г., където той е настоял да има повече фокус върху безотговорното поведение на шофьорите на пътя, практикувано както от професионалисти, така и от любители. „Около 90% от катастрофите са в резултат на грешки на водачите или тяхното безотговорно поведение – е казал Бирд – това трябва да се има предвид когато се предвиждат мерки, за да се разреши този проблем.“
Бирд е попитал защо се намалява персонала за директен контрол за спазване на правилата за движение по пътищата, а се увеличава броя на офицерите заети с инспекции, технически проверки или с контрола на тежеста на натоварените камиони влизащи в различните щати, а така също и на тези занимаващи се с проверка на книжките, лицензите и застраховките на професионалните шофьори.
„Аз мисля, че всеки ще се съгласи, че да се проверяват документи и шофьрски книжки не е най-добрият начин да се спре опастното и безотговорно поведение на водачите на пътя. Видимото присъствие на агенциите за форсиране на закона и полицейските патрули по магистралите би свършило много по-добра работа. В подкрепа на горното, съществува проучване проведено през 2011г. и публикувано от  Federal Motor Carrier Safety Administration, което твърди точно това, посочвайки броят на избягнатите катастрофи, наранявания и спасени животи. Присъствието на патрули по пътя, осъществяващи контрол върху трафика се оказва близо три пъти по-ефективно от извън-пътните инспекции. Тези резултати се подвърждават и от предишни наблюдения за поведението на водачите на автомобили на пътя, като главна причина за сериозните злополуки.“
Бърд също е поискал от CVSA да се произнесе за ролята на леките коли в тежките пътни произшествия и по-специално, за тези със смъртни случаи. Може би няма да ви изненада фактът, че при 80% от произшествията с фатален край, освен тежко-товарни камиони има замесени и леки автомобили. Също така може би някои вече са чели наскоро публикуваните данни от Американската трък асоциация (АТА) показващи, че леките автомобили са били причината за катастрофите в над 70% от случаите при фаталните сблъсаци между коли и камиони. Детайлите около тези данни безпорно доказват следните факти. Например:
•    При 80% от случаите на челен удар между лек автомобил и камион, колата е пресекла осовата линия и е навлязла в платното на камиона.
•    При 80 % от произшествията включващи заден сблъсък, лекият автомобил извършва ударът, който причинява смъртта.
•    Известно е че 31% от всичките смъртни случаи по пътищата са в резултат на употреба на алкохол (повече от 0,8% в кръвта за повечето щати). Това което е по-малко известно е, че само 2% от тези случаи включват злоупотреба с алкохол от страна на професионалните водачи.
•    Също е известно, че при младите водачи, например тийнеджърите или при възрастните – тези които са над 70 години, има по-голяма вероятност, те да причинят катастрофа, отколкото при тези които са на средна възраст. Но нека да подчертаем – тийнеджърите и възрастните шофьори рядко карат професионални камиони. Минималната възраст за опериране на тежкотоварни автомобили за всички щати е 21 години, а до 70 години повечето от професионалните водачи вече са в пенсия (ако въобще успеят да доживеят до тази възраст благодарение на „здравословните“ условия на работа). Сега средната възраст на шофьорите на камиони, които са на пътя, е 48 години.
•    И накрая трябва да се посочи, че най- добрият индикатор за един шофьор посочваш дали той е рисков фактор на пътя или не, е неговото досие. Повечето транспортни компании имат високи стандарти за приемане на шофьори на работа. Дори и най-малки грешки в миналото могат да станат причина за отказ. Нещо повече, федералните закони забраняват водачи, които са извършвали многократни тежки нарушения и са с отнети книжки, да получат право отново да управляват тежко-товарни автомобили. За любителите такива изисквания не съществуват. Всъщност хиляди, а може би милиони водачи на леки автомобили, въобще не биха били квалифицирани да управляват камиони.
И така Бирд продължава:
„Имайки предвид, че статистиката показва , че при 80% от катастрофите с фатален край са въвлечени две превозни средства и фактът, че в 70% от случаите вината е на непрофесионалните шофьори, фокусирането предимно върху техническото състояние на камиона и върху поведението на професионалните водачи няма никаква логика и ще допринесе много малко за намаляване на сериозните произшествия. Би трябвало вниманието да се насочи към тези, които оперират около камионите, едновременно като се упражни по-голям контрол, но така също и с тяхното ограмотяване. Казано по друг начин, превъзпитанието на водачите с безотговорно поведение трябва да стане главна задача на държавните агенции (MCSAP,FMCSA), за да се намалят тежките катастрофи на пътя.“
Това, което май Бирд иска да каже е, че подобно на доктора с който започнахме, държавните служители са си насочили вниманието в грешна посока. 70% от храната състояща се от висококалорични кексове е проблема, а не тази която е 30% и е от ябълки. Изглежда повече пари влизат в държавата от плаци и трък-стопове, където се правят инспекции на камионите и се налагат тлъсти глоби (кексовете), а само разходи и малки санкции „капят“ от патрулирането по пътищата (ябълките)… и както можем да се досетим нуждата от пари налага и „грешни“ решения.
Фактите обаче сочат в друга посока и е време вече да се запитаме: „Пари ли искаме или безопасност?“
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“