Бойните изкуства, карането на камион и колянната става

Какво общо може да има между карането на камион и бойните спортове? Отговорът е: травмите. Прекаленото физическо натоварване и дългото обездвижване водят до един и същи резултат – износване на ставите и от там дегенерация и предпоставки за травми. Но докато в професионалния спорт има добре разработени превантивни техники и такива за рехабилитация, те не се използват от тръкърите, било поради нехайство или поради неразбиране.
Когато човек усети болка в коляното първото нещо което си мисли е, че става нещо сериозно. Понякога тази реакция е с основание, но понякога не е. Ето някои неща, които повечето от практикуващите джудо знаят и могат да бъдат полезни за професионалните шофьори. Много е важно да се прецени правилно кога може да се продължи тренирането или шофирането и кога трябва да се спре, за да се потърси незабавно лекарска намеса. Не трябва да се забравя, че това са само няколко примера на често случващи се сценарии. Всяко по-сериозно нараняване трябва да бъде анализирано от специалист и третирано според неговите указания.
Излишните притеснения не са желателни, но не трябва да се подхожда с  немарливост.
Да се работи или тренира със болка трябва да се допуска само в извънредни случаи, но понякога проблемът може да идва просто от претоварване. Това са няколко примера, които ще ви помогнат да различите обикновеното претоварване от настъпващ сериозен проблем.
Остеоартрит:
Да предположим, че сте атлет или професионален шофьор с практика над 10 години. Вие вече сте излезли от най-силния си период и навлизате в „средна възраст“, но живота продължава и ви се налага да продължите да тренирате или да работите. Шансът да сте получили някакви износвания и щети на коленните стави е много голям. Когато така наречените хрущяли на ставата или cartilage lining the joints вече не са толкова добре подхранвани и дават признаци на втвърдяване, започват да се появяват и първите признаци на дегенеративен остеоартрит на колянната става. Симптомите са скованост, тъпи или остри болки, които се увеличават, ако се опитвате да се раздвижите, но ако сте упорити има тенденция да се върви към подобрение. Дългите периоди на обездвижване само могат да задълбочат проблема. Не разчитайте на хапченцето  Advil или други болкоуспокояващи да решат затруднението.
Ъгълът „Q“

Да се тренира и работи с коляно, което има артритни проблеми, не означава непременно, че ще останете инвалид за цял живот. Но това също не означава, че можете да бъдете нехайни и да не се грижите за здравето си. Такова състояние може да причини по-нататъшни травми или значително да се влоши, правейки бъдещата работа или тренировка неприятна или нежелана. За да се избягнат по-нататъшни усложнения трябва да се правят упражнения за разтягане и укрепване на мускулите на колянната става. Физиотерапията включва  ултрасаунд, студен лазер или кинезио лепенка, за да се държи болката под контрол. Тичане, каране на колело и всички упражнения водещи до засилване на долната част на тялото винаги са от голяма полза.
Патело-феморален синдром(ПФС)
Това е случай, в който болката може да не бъде чак толкова „фрапираща“, но най-малкото ще се изпитва чувство на дискомфорт при движение, защото капачката на коляното (патела) не стои на подходящото място.

Това състояние може да се причини от различни фактори. Прекалено стегнати вътрешнобедрени мускули, колапс на анатомичните арки на коленете или прекалено разтворени бедрени кости – увеличен ъгъл „Q“.
ПФС е най-често срещаната причина за обща болка в коленете без да има видима травма. Хората, които страдат от това състояние се оплакват от постоянна тъпа болка или кратки режещи „парвания“,които се увеличават след активност и които обаче се задълбочават след дълги периоди на обездвижване. Седенето пред компютъра или шофиране за дълги периоди могат да направят болките доста осезателни.
„Замръзнете“ в буквалния и преносния смисъл.
В случай на травма, когато усетите остра болка, правеща движението невъзможно, това е сигурен знак, че се става нещо сериозно. Най-вероятно вашите връзки (лигаменти) са се усукали, мускулите ви са разтегнати или костите са задвижени в неправилна позиция. Ако нещо от това се случи, най-добре е да спрете да се движите, за да спрете задълбочаване на травмата.
Разкъсване на медиалните колетерални лигаменти (МКЛ).
Ако неправилно сте натоварили кракът си или сте получите външен удар върху коляното, то най-вероятният резултат ще бъде нараняване на МКЛ. Представете си, че слизате по стълби и пропуснете едно от стъпалата. Когато кракът ви отново намери опора, той най-вероятно ще е в неправилна позиция и след като го натоварите може да чуете щракване последвано от остра болка в коляното. Отначало е възможно то да ви боли дори когато не го движите, но болката ще се увеличава ако се опитате да го движите навътре, когато кракът ви е разтворен навън.

МКЛ (MCL) е една от четирите основни връзки, които стабилизират коляното. Едно по голямо разкъсване ще доведе до нестабилно коляно, а това е предпоставка за още по-големи травми. Трябва да спрете натоварвания и да ограничите движенията. Да спазвате назначеното ви лечение и след като се почиствате по-добре, да започнете рехабилитационни упражнения за усилване на мускулите и стабилизиране на коляното.
Дислокация на пателата.
Това  може да се случи, когато се усуче  кракът в една посока, а пателата отиде в противоположната. Вероятно пак ще се чуе онзи неприятен звук и в стомаха ще се настани празнота и вакуум – усещане идващо, когато някоя част от нашата анатомия не функционира по правилният начин.

Първоначалната болка е много силна и после намалява, след като пателата бива върната в правилната позиция. Болката при тази травма може да продължи дълго. Ако ретинакюлюма (тъканта, която държи капачката на място) е пострадал – нещо което става често при дислокация на пателата, тогава коляното става нестабилно и се движи повече от нормалното. Това може да причини и по-нататъшно увреждане на ставата. Когато коляното „излезе“ от нормалната си позиция, може да увреди фемура (голямата кост) или самата става, което да причини допълнителна болка. Този тип травма изисква дълго възстановяване, правилното лечение и рехабилитация са от изключително значение.

Рехабилитацията
Какво е най-доброто упражнение за рехабилитация в този случай? Разтягане на коляното с преодоляване на съпротивление е едно много добро упражнение за възстановяване.

То стабилизира коляното в няколко посоки. Правят се 3 серии от 10 повторения няколко пъти седмично. Ъгълът на опън се променя, така че да се оптимизира ефектът върху коляното. Не забравяйте, че може да използвате и кинезио лепенка.(Kinesio tape)

Веднага отидете на лекар и се направете магнитно-резонансно сканиране (MRI).
Когато имате подобна травма без съмнение ще знаете че става нещо сериозно. Тук говорим за болка достигаща 12 от скалата до 10. Такава болка може да накара и най-възпитаните шофьори (да има и такива!) да използват думи и изрази от речника на известен наш футболист, държейки си коляното сякаш това е най-ценното нещо което притежават. Също трябва да се знае, че всякакви видове напречни счупвания на костите на краката почти винаги водят до хирургична намеса.
Превантивни медикаменти

Коляното се състои от кости, връзки, съединителна тъкан и става. Ставата е много интересна част и е много важно да се поддържа в добро състояние. Тя може да бъде подложена на травми, но също така може да дегенерира с времето. Съществуват медикаменти, които могат да се взимат превантивно с цел поддържането на добро състояние на ставите.
Глюкозамин: съдържа основно екзоскелети на раци, скариди или лапстери (омари). Той помага на ставата да произведе нужните вещества, които да я държат в добро състояние.
Кондроитин: кондроитин сулфатът заздравява ставата и подпомага нейното смазване. Съдейства тя да задържа вода, и да произведе хиалуронична киселина, която служи като лубрикант.
Вземането на двата медикамента показва добри резултати. Обикновено се препоръчва не по-малко от 1500мг. глюкозамин и между 1200-1500мг. Кондроитин. Разбира се съвета със специалист преди употреба е задължителен! При прилагане прочетете внимателно указанията на етикета. Избягвайте употребата на глюкозамин, ако сте алергични към скариди и раци.
Предни кръстни връзки.
Форсираното прекалено разгъване на коляното е най-често срещания механизъм за скъсване на предните връзки. Внезапно натоварване, стъпване по грешен начин или нещо подобно може да доведе до тази травма. Определено ще се чуе пукащ звук и ще се усети моментално нестабилност в коляното. При такова състояние, да се стои прав или да се натоварва крака става невъзможно.

Тук най-вероятно ще се наложи хирургична намеса.

Скъсан минискус
Сгъващите и усукващи движения на коляното могат да причинят скъсване на връзките към костите на крака. Частичните разкъсвания може да не изискват хирургична намеса, но големите такива се считат за сериозна травма.

Много често коляното ще остане в свита позиция правейки неговото изправяне много болезнено. Неговата нестабилност при скъсан минискус, може да се прояви дори и при такива прости дейности, като ходене или вдигане на малки тежести. По-големите разкъсвания се третират с атроскопична хирургична намеса, за да се премахнат парченцата от травмата и да се възстановят разкъсаните връзки.
Възможно най-лошият сценарий – „ужасяващата“ триада.
На жаргон тази травма се нарича „пръснато“ коляно. Тук имаме скъсани предни кръстни връзки, минискус и медиалния колатерен лигамент.

Силен удар върху опорен крак (при шофьорите това става ако изпуснат тежките съединителни подвижни мостове на ремаркетата –  convertible dolly върху коленете си), обикновено води да такова състояние. Kъм изключително силната болка и нестабилността на коляното тук трябва да се прибави и абсолютната невъзможност то да функционира, по какъвто и да е начин. В този случай ще се наложат няколко хирургични намеси преди коляното да се възвърне в първоначалното си състояние.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“

___________________________________________________
Медицинската информация предоставена в този материал е с образователна цел и не бива да се използва за поставяне на диагноза или лечение. Редакцията и авторът не поемат отговорност при грешно тълкуване на материала от читателите. Вземането на правилно решение е въпрос на лична отговорност. При здравен проблем потърсете лекар.