Рязко увеличение на ухапвания от змии

Една от професиите с най-много рискове е тази на професионалните шофьори. Сега, наред от риска да попаднеш в лошо време, в произшествие, да те глоби полицай или да бъдеш напсуван, се повишава на всичкото отгоре и рискът да бъдеш ухапан от змия. Предупредителните табелки за змии, по местата където се почива на пътя – така наречените „рестерии“, не са сложени случайно. В Тексас броят на злополучните срещи с влечуги се е увеличил значително.
Лори Уилмър въобще не е разбрала какво се случва. Навела се да вдигне от земята пластмасова тръба до нейната къща в Грийнвийл, Тексас, когато почувствала рязко убождане, миг след това отровата е навлязла в кръвта, предизвиквайки подуване на ухапания пръст, след това на китката, а после и на цялата ръка.
„Никога не съм чувствала подобна болка“ , казва Лори която е на 46 години.
Това, което се е случило с нея, тази година започва да се случва все по-често и с други. Според центърът за контрол на отравянията в северен Тексас, до сега само за тази година има данни за 25 души, които са пострадали от ухапвания на отровни змии. Това е повече в сравнение с миналата година, когато пострадалите са били 23 и голямо увеличение от 2014г., когато за този период е имало 14 ухапвания. Увеличеният брой на змиите може би се дължи на сравнително меката зима и многото дъждове паднали в Тексас през миналата година.
Макар че повечето от влечугите в тази зона не са отровни, съществуват няколко вида, с които наистина трябва да се внимава. Повечето от пострадалите се възстановяват напълно, но понякога организмът реагира силно на ухапването и може да се стигне до смърт. Всяка година в Тексас има по 2-3 смъртни случаи причинени от отровни змии.
Според Майк Йодизки, директор на центъра по отравянията, повечето от ухапванията случили се в зоната на Далас, са причинени от вида змии известни като „медна глава“ (copperhead). Той твърди, че популацията на този вид се е увеличила значително, но все още не са направени сериозни изследвания за причините. Пак според него, случаите на ухапванията от отровни змии са нараснали заплашително за цялата страна. През 2008г. в Тексас са били отбелязани 860 ухапвания от тях 259 са били на змии от вида „медна глава“. През 2012г. злополуките са се увеличили на 951 като 305 са били дело на същият вид.

Змия от вида „медна глава“

„Относително по-мекото време през миналата година, вероятно е позволило на змиите да се размножават повече, и да оцеляват за по-дълго време“,  казва Майк Пайл, председател на съюза на специалистите- херпетолози.
„Когато времето е хубаво, хората са навън, змиите са навън и това че, по някое време се срещат и никой не бива да учудва“, добавя той. В неговият Фейсбук профил Майк води рубрика със заглавие „Какъв вид змия е това?“ и има над 14,000 последователи. Много хора му пращат снимки и споделят най-разнообразни истории от техните срещи със змии. Често ухапванията стават при работа в градината, около къщата или просто когато човек се разхожда бос. Всички обаче са единодушни в едно – ако се забележи змията, опасността рязко намалява. Влечугите хапят тогава, когато са изплашени и не бива да се опитва, да бъдат хванати или убити. Това, всъщност е една от често срещаните ситуации, когато хората са ухапвани.
Клинт Кинг е фотограф, който обича да се занимава с влечуги и вече е бил хапан три пъти от „медни глави“ и два пъти от „гърмящи“ змии.

Гърмяща змия – „диамантен гръб“

„Това беше най-силната болка, която съм изпитвал в живота си – казва той. – Усещането е сякаш са ти инжектирали течен огън във вените, като в същото време мускулите се схващат и започват жестоко да болят. Всичко това е съпроводено със силен световъртеж.“
Проблемите на жертвите не свършват с възстановяване от ухапването. След това следва едно още по страшно ухапване – това на здравната система. Мистър Кинг твърди, че е трябвало да плати само за първите три ухапвания повече от 35,000 долара за медицински разходи.
Уилмер от Грийнвил казва, че е употребила 4 ампули от змийска противоотрова на цена 6,000 $ всяка! Заради тази висока цена и  риск за живота, лекарите имат големи колебания каква доза от антиотровата да предпишат за лечение. Те не е нужно да знаят от какъв вид змия е било ухапването. Противоотровата действа за всички видове с изключение на кораловата змия.
Змийската отрова влиза в кръвта и възпалява моментално ухапаното място. „Тя може да причини забавено съсирване на кръвта и по този начин да предизвика силни кръвоизливи при пострадалите – казва д-р Кристина Домански токсиколог в спешно отделение. – Отровата също може да предизвика и сериозни алергични реакции, но това предимно става с хора, които са ухапани повече от един път.“
Според нея възрастните и децата са в най-голяма опасност. Най-тежки са случаите когато не се  потърси лекарска помощ навреме или въобще не се отиде в болница. Експертите препоръчват при среща със змии, те да се избягват, а не да се предприема тяхното залавяне или убиване.
Интересното е че, случаят с Уилмер не е повлиял върху нейното мнение за змиите.
„Преди не се плашех от тях и сега е същото – казва тя. – Те правят това, за което Господ ги е създал. Това е техният защитен механизъм.“
Какво трябва да се прави ако все пак бъдете ухапани от змия:
•     Махнете всички бижута или стегнати дрехи от засегнатия крайник
•     Успокойте  се
•     Побързайте към болницата
•     Запишете времето на ухапване
•     Не се опитвайте да хванете змията
•     Не се опитвайте да разрежете раната или да изсмуквате с уста отровата
•     Не използвайте лед или турникет (пристягане)
•     Не приемайте болкоуспокояващи, алкохол или каквито и да е медикаменти без да се консултирате с доктор
•     Обадете се на центъра за контрол на отравянията на тел.: 1-800-222-1222 за по нататъшни инструкции
Източник: Texas Poison Center Network
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“