Как да пием с „мярка“?

Всеки знае, че когато се застава зад волана, компромис с консумацията на алкохол не бива да се прави. Наказанията са големи и болезнени. Въпросът е колко е „достатъчното“ количество, което мажем да си позволим, когато сме оставили работата и задълженията си настрана  и се опитваме да релаксираме. Дори и да си мислим, че поемаме умерено количество алкохол, нашите очи или чашата, в която си сипваме, понякога могат да ни подведат. Април е месецът на трезвеността. Сега е време да си дадем сметка колко пием и да научим няколко малки трика, за това как да определяме правилното количество.
Според националния наръчник за правилно хранене и консумиране на напитки от 2015г., жени които решат да консумират алкохол не трябва да поемат повече от едно питие на ден. Мъжете обаче могат да си позволят по две. Жените имат по-ограничен лимит за употреба на алкохол, защото обикновено те са с по-малки телесни размери и имат по-малко вода и повече мазнини в организма си от мъжете. Техният метаболизъм е доста различен. За едно питие се смятат 12 течни унции от обикновена  бира (5% алкохол за цялото количество), 5 течни унции от вино (12% алкохол за цялото количество) или 1,5 унции от дестилиран спирт, като ром или водка (40% алкохол за цялото количество). Една унция е 31,1035 грама.
Тук е моментът да се отговори на въпроса, който се върти в главите на повечето хора – не, не можем да запазим дневните дози алкохол и да изпием цялото количество в петък вечер.
Добрата новина е, че умерената употреба на алкохол все пак има някакъв полезен ефект върху нашето здраве. Едно наблюдение публикувано в Британския медицински журнал твърди, че пиенето с мярка е свързано с по-малък риск от сърдечни проблеми. С други думи изглежда, че самият алкохол, а не видът напитка, като например вино, има благоприятен ефект върху сърцето.
Но нека да уточним – ако не пиете, не се опитвайте да си подобрите здравето с алкохол. Много хора, които вече практикуват подобен „здравословен“ начин на живот само си търсят повод, за да увеличат количеството.
„Редовното прекаляване има сериозни последици за здравето – твърди Катлийн Зелман, оторизиран диетолог в Атланта. – След време прекомерното пиене води до развитие на хронични заболявания, като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, инсулти или заболявания на черния дроб – продължава тя.“
Прекомерната употреба на алкохол също може да доведе до наднормено тегло и лоши хранителни навици.
Ако сте бираджии най-вероятно не си давате сметка, че пиете повече отколкото трябва. В Северна Америка продажбите на бира с 6,5% алкохол са се увеличили с 312% от 2011г. до 2014г. Според компанията „Минтел“, която е специализирана за маркетингови проучвания, една от четири бири консумирани глобално има алкохолно съдържание повече от 6,5%. Така че, дори при консумиране на количество влизащо в 12-те унции, това вече е в повече от нормата за жени.
Същата тенденция се наблюдава и при виното. В САЩ продажбите на вино със съдържание на алкохола повече от 14% се е увеличило с 12% през последната година.
 „Ако изберете напитка с по-високо алкохолно съдържание, то трябва да знаете, че вашата употреба надминава нормата от една напитка“ – твърди Зелман. Например 5 унции вино със алкохолно съдържание 15% се равнява на 1,3 напитки.
Ето и шест начина как да контролираме количеството и да минимизираме прекаляването с алкохол:
•    Винаги при сипвате на алкохол, използвайте мярка. Особено в случаите когато смесвате напитки или прибавяте лед.
•    Обръщайте внимание на формата на чашата. Колкото е по-широка, толкова шансът да си сипете повече се увеличава. Това е така, защото за да определят количеството, хората обикновено гледат височината на нивото на течността.
•    Бъдете по-предпазливи с бистрите напитки. Проучванията показват, че има тенденция да се сипва по-малко когато се консумират тъмни напитки (вино) и обратно, когато се консумират светли и бистри (ром, бяло вино) се сипва повече. Прозрачната течност създава оптична илюзия, че е по-малко количество.
•    Проверявайте процента на алкохол. Колкото той е по-голям, толкова по-малко количество трябва да се консумира.
•    Употребявайте алкохол само по време на хранене. Това не само ще забави неговата абсорбация, но също така ще засили ароматът на напитката. Само си помислете за комбинацията от червено вино и сочна пържола.
•    Редувайте приемането на алкохол с нискокалорични безалкохолни напитки, за да бъдете хидратирани, като по този начин ще можете да контролирате и намалите консумираното количество.
Наздраве и бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“
Дисклаймер за здраве, със „горния материал“, вместо „Рубрика Здраве“ Благодатя!