Защо за да си запазим работата и живота си трябва да пием повече вода

Със затягането на проверките на здравословното състояние, на професионалните шофьори, стана ясно, че голям процент от тях страдат от високо кръвно. Стана ясно също така, че компромис няма да има и много няма да могат да преминат контролните здравни прегледи. Притиснати от необходимостта да запазят работата си, хората започват отчаяно да търсят различни начини, за да излязат от създалата се ситуация чрез самолечение, медикаменти или други бързи варианти, които обаче могат да бъдат значителен риск за здравето. Как да се реши такъв здравен проблем, като високото кръвно налягане или хипертонията е комплексен въпрос, който няма еднозначен отговор. Причините предизвикващи такова състояние могат да бъдат разнообразни и от най-различно естество. Самите медицински среди не са единодушни по това как трябва да се подходи по този въпрос. Едни смятат, че прекалената употреба на сол е в основата на проблема, други не са съгласни и наблягат на консумирането на повече вода. Зад всички тези становища много често се крият и комерсиални интереси на практикуващи лекари или производители на медикаменти третиращи високо кръвно, като ползите за пациентите са оставени на заден план. При едно обобщение въпреки разликите в мненията, може да се каже, че консумирането на достатъчно количество вода е изключително важно за човешкото здраве. На въпроса: „Какво е това количество?“- отново липсва точен отговор и консенсус в лекарските среди. В крайна сметка сред разнообразните мнения и подходи, последната дума имат самите пациенти. Но тук се сблъскваме с друг проблем – за да се вземе правилно решение се изисква разбиране, поне на базисно ниво, на това как работи човешкият организъм. Да се смята че с една публикувана статия може да се изясни всичко това е наивно, но нали все пак трябва да се започне отнякъде.
И така вие сте притежател на професионална шофьорска книжка, имате високо кръвно и сте на медикаменти, които го контролират. Само не си мислете, че всъщност контролирате вашето кръвно налягане. Не се заблуждавайте – тези медикаменти не третират първопричината на проблема, а само последиците, или така наречените симптоми. Това означава, че докато сте на лекарства (понякога цял живот), нищо не е под контрол. Добре е да се направят цялостни изследвания, под лекарски контрол, за да се индивидуализира проблемът. Все пак най-често високото кръвно налягане се причинява от хронична дехидратация, а не от прекомерна употреба на сол, както обикновено твърдят повечето от лекарите.
Образно казано, в човешкото тяло има два големи водни океана. Единият съдържа прясна вода и се намира вътре в клетките, а другия се намира извън тях – в кръвта и съдържа вода и сол (състава на кръвта е 94% вода и сол). Тези два океана са свързани в критично равновесие.
Когато не се приема достатъчно вода, за да се задоволят нуждите на „вътрешният океан“ (този в клетките), за да се възвърне балансът се задействат автоматично възстановителни процеси. Равновесието отново се постига като се „заеме“ вода отвън (от кръвта) и се транспортира навътре (в клетките). Това се постига посредством хормон наречен васопресин (vasopressin), който успява да филтрира водата.
В процеса на тази филтрация, ако не са поети нужните количества вода се случват две неща:
1. Артериите се свиват поради взаимодействие с вече по-гъстата течност.
2. Солта разтворена във водата става по-концентрирана заради загубата на обем.
Ето точно тази концентрация според някои медицински кръгове предизвиква високото кръвно налягане. Но това не е излишък, който идва от прекомерна консумация (от там идват и препоръките да се намали консумацията на сол), а по-скоро от това, че няма достатъчно количество вода в тялото, за да се поддържа необходимото съотношение от сол и вода.
Всъщност трябва да се увеличи приемането на вода. Когато допълнителното количество вода възстанови баланса със солта, ще е нужна още вода, вече за нуждите на клетките, а повечето вода от своя страна изисква и повече сол, защото тя е тази, която задържа водата и така кръгът се затваря. Какви количества са нужни, за да се поддържа здравословно равновесие е строго индивидуален въпрос, който следва да бъде решен с помощта на специалист.
Един фактор обаче е от изключително значение – не бива в никакъв случай да се намалява количеството на приеманата вода.
Да се постигне нормално кръвно налягане не е задача, която може да се постигне за един ден.
Колко вода трябва да пием зависи от теглото на индивида и неговите хранителни навици. Както вече споменахме, няма „златен“ стандарт какво количество вода е необходимо да се пие на ден, но общоприето е това да не е по-малко от осем водни чаши. Как бихме могли да постигнем това?
Ето три начина, които може да опитате за увеличение на консумацията на вода с цел задоволяване на нуждите определени от вашият начин на живот:
1.    Купете си вода в качествена бутилка и я разграфете на „времеви“сектори по нейната дължина. Започнете с часа, в който обикновено стартирате деня и накрая поставете и часа, в който го завършвате. Разпределете секторите пропорционално по цялата бутилка. Всеки сектор представлява задължителната норма вода, която е трябвало да бъде изпита до отбелязаното време на деня.

2.    Овкусете водата с плодове. Много хора не пият достатъчно вода, защото я намират безвкусна. Ако пиенето на чиста вода не ви доставя особено удоволствие, бихте могли да добавите към нея малко от любимите ви нарязани плодове. Техният аромат ще се добави до този на водата, като по този начин консумирането ѝ ще стане по-приятно. Бутилки с подходяща форма (infusion water bottle) могат да улеснят процесът на добавяне на плодовете.

3.    Използвайте телефона си. Той също може да ви помогне при приемането на повече вода по следните няколко начина:
–    Бихте могли да нагласите алармата, така че да ви подсеща да пиете на определени интервали и по този начин да си осигурите постоянна консумация на вода за целия ден.

–    Вие може да си свалите апликации, които да ви помогнат да следите количеството вода, което приемате. Такива са WaterAlert на iOS или Hydro Coach на Android.

Наздраве и бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“

Медицинската информация предоставена в този материал е с образователна цел и не бива да се използва за поставяне на диагноза или лечение. Редакцията и авторът не поемат отговорност при грешно тълкуване на материала от читателите. Вземането на правилно решение е въпрос на лична отговорност. При здравен проблем потърсете лекар.