7 устройства с които бихте могли да си измерите сам кръвното налягане на път

Професионалните шофьори не винаги разполагат с удобен начин да проверяват и периодично да следят систоличните и диастоличните нива на кръвно си налягане. Тези, които са оборудвани с преносими монитори за следене на повишено кръвно налягане, биха могли да контролират състоянието си на път, без да им се налага да посещават лекар за всяко измерване.
Посочените седем апарата работят автоматично и имат висока оценка от потребителите в интернет.

1. Сериите Омрон 5 (Omron 5 Series Upper Arm Blood Pressure Monitor)
Може да ги намерите в Амазон. Те са оборудвани с опция за звуков сигнал, който да индикира норми на отклонения от нормалните нива на кръвното налягане. Предупредителната система работи и ако открие  аномалии във вашият пулс. Мониторът също съхранява информация от последните 100 измервания и е способен да даде усреднени резултати базирани на последните три измервания. Ръкавите са подходящи за възрастни със стандартни размери – между 9 – 17 инча (20 -36 сантиметра).
Цената е 70 $.

2. Монитор за ръката за измерване на кръвното налягане (Citizen Arm Blood Pressure Monitor).
Това устройство е способно да запише систоличните, диастоличните и данните за пулса на сърцето със натискането на само едно копче върху своя LCD монитор. Паметта има капацитет за 90 измервания и за даване на средни показатели за последните три. Тук също е включен и предупредителен индикатор, който реагира ако се правят прекомерни движения в момента на измерването или ако се установят отклонения в пулса.
Цената е 74 $.

3. Прецизен измервателен монитор Виве (Vive Precision Blood Pressure Monitor).
Това устройство има функция, която позволява употреба от двама потребители и има капацитет на паметта от 120 измервания. То може да запише систоличните, диастоличните и така също данните за сърдечният ритъм. Има звукова аларма задействаща се при отклонения от нормалния пулс. Ръкавите могат да покрият различни размери в диапазона от 8,1/2 – 17 инча (19 – 36 сантиметра).
Цената е 50 $

4. Безжичен монитор за измерване на кръвно налягане за Ейпъл и Андроид, Уитингс (Withings Wireless Blood PressureMonitor for Apple and Android).
Това устройство е синхронизирано с апликацията Withings Health Mate App, която е съвместима с операционните системи на Ейпъл и Андроид. То е способно да измерва кръвното налягане и сърдечният ритъм на повече от един потребител и е чудесен избор за шофьори, които карат в тим. Апликацията прави възможно получените данни да бъдат съхранени и анализирани.
Цената е 129. 95 $.

5. Дигитален монитор за китка МежуПро (MeasuPro Wrist Digital Blood Pressure Monitor).
Дизайнът на тази монитор позволява неговото използване от двама потребители и съхранява по 60 измервания за всеки. Отново тук предназначението е да се отчитат систоличните и диастоличните данни а така също и състоянията на аритмии. Тук има опция за закодиране на данните, така че да се запазят само за лично ползване. Устройството работи безжично.
Цената е 60 $.

6. Апарат за измерване на кръвно налягане АйХелтЛаб (iHealth Lab Inc Blood Pressure Monitor)
Този апарат следи и записва нивата на систиличното и диастоличното кръвно налягане през вашият  iPad, iPodTouch или iPhone . Сърдечният ритъм също може да бъде отчетен. Различното тук е, че данните могат да бъдат нанесени в специално индивидуално изготвени таблици, които да бъдат предоставени на личните лекари или на членове от семейството. Апаратът има устройство за безжично свързване тип Bluetooth и работи както онлайн, така и офлайн.
Цената е 99 $.

7. Монитор Панасоник за горната част на ръката (Panasonic Upper Arm Blood Pressure Monitor).
Мониторът Панасоник е операционна система, която работи с едно докосване и е изключително удобна за използване. Данните които са над 139 систолични и 89 диастолични показатели, моментално започват да мигат на екрана. Системата има капацитет за запазване на информацията от 90 измервания, така че тя да бъде анализирана за по-дълъг период. Самият апарат е портативен, което прави неговото пренасяне удобно и дава възможност да е под ръка във всеки един момент.
Цената е 74 $
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“