Финансиране на вашата транспортна екипировка

 

Забелязали ли сте, че повечето финансови съвети или препоръки за продажби на продукти, идват от търговците или от хората, които предоставят услугите? Целта на следващият материал не е да рекламира продукт или услуга, а да помогне на читателите в дейност, която е препънала не един стартиращ бизнес. Той е почерпен изцяло от личният опит на авторите.
Финансирането на камион може да бъде неприятно, объркващо и много „времеемко“ преживяване. Особено за тези, които го правят за първи път. То също може да ви донесе и голяма загуба на пари, ако не сте подготвени. Колкото по-внимателни сте при извършване на финансирането, толкова повече ще намалите риска от провал. Първото условие е да не бързате. Отделете необходимото време, за да намерите подходящ камион срещу изгодна финансация. Срещнете се лично с дилъра, не се притеснявайте да му зададете нужните въпроси. Анализирайте собственият си финансов статус и си дайте сметка какъв риск представлявате за бъдещият си кредитодател.
Започнете целият процес на финансиране с получаване на копие от вашият кредит рапорт. Прочетете го внимателно. Той би могъл да съдържа „неудобна“ информация, която бихте могли да представите в подходяща светлина на банката, където ще потърсите кредит. Винаги бъдете искрени при обсъждането на вашите проблеми. Показвайки, че се справяте въпреки пречките които имате, вие разкривате силен характер и целеустременост –  качества, които биха могли да бъдат оценени. Ако пускате молба за заем, бъдете подготвени за предоставяне на подробна лична информация. Колкото повече информация за вас получи вашият кредитодател, толкова вероятността той да ви се довери е по-голяма. Покажете му ,че на първо място сте бизнесмени, а не просто оператори на трък.
Ще се нуждаете от бюджет, бизнес план и от документ за вашите приходи (cash-flow).
Подробният бюджет би могъл да убеди кредитодателя, че сте способни да посрещнете изискванията и отговорностите очаквани от собствениците на транспортна екипировка. Документ за вашите настоящи доходи може да послужи като доказателство, че имате възможност да посрещнете текущите си разходи.
Бизнес планът пък, от своя страна ще покаже детайли около вашите намерения и възможности, като например, какви товари възнамерявате да превозвате, по какви маршрути, на какви цени и т.н. Той може да включва точният адрес и информация за контакти с компаниите при които смятате да дадете под лизинг вашият камион или ремарке. Ако планирате да развивате независим бизнес, ще е нужно да включите списък с координатите на вашите клиенти. Ако нямате добра кредитна история, включете и списък на бивши или настоящи кредитодатели, които ползвате или сте ползвали, за евентуални справки или препоръки.
Източници за финансиране
Банките не са единствените възможности за заеми. Направете си труда да потърсите кредитор, който наистина да ви устройва.
Какъвто и тип финансиране да изберете, имайте предвид, че той най-вероятно ще ви коства минимум 4% от вашият общ финансов приход (преди данъците). Различните видове финансиране могат да предлагат разлика в лихвите от два, три, а може би и повече процента. Това означава хиляди долари допълнителен разход за целия период на изплащане.
Без значение откъде ще вземете вашият заем, следното може да ви помогне да намалите предлаганата ви лихва:
•     Кредитната история – тези които имат добра кредитна история получават и най-добрите условия за финансация.
•     Стабилна професионална история. Честата смяна на работодателите понякога е индикатор за липса на отговорност и може да не се хареса на вашият кредитор.
•     Постоянен жилищен адрес. Хората, които дълго време не са сменяли местопребиваването си, обикновено имат и по-добра кредитна история.
Не се хвърляйте сляпо на първото финансово предложение, което ще получите. Абсолютно приемливо е да договаряте цената на вашето финансиране, така както го правите и за цената на вашият камион. Лихвите и разходите по финансирането варират от кредитор до кредитор и от щат на щат. Финансистите преследват максимална печалба, също като вас.

Преговори за сделката
Не забравяйте вашата цел – получаване на камион, във възможно най-добро състояние и за възможно най-ниска месечна вноска. Преди въобще да седнете на масата за преговори, си помислете за сумата, която сте готови да заплатите и какви месечни вноски ви устройват. Не забравяйте да определите очакваната лихва.
Сега вече сте готов да изберете от вашият списък на дилъри, първите трима (с най-приемливи условия) и да влезете в контакт с тях. Никога не се задоволявайте с първоначалното предложение. Колкото и да е авторитетен и респектиращ дилърът на транспортната техника, винаги е възможно договаряне на по-добри условия, понякога като се променят спецификациите на предлаганият продукт или като се преговорят условията за обслужване.
Ако купувате нов камион, преди да започнете преговори, помолете дилъра да ви „разбие“цената на камиона по отделните му компоненти (двигател,шаси,трансмисия и т.н.) В този списък трябва да бъдат включени таксите и разходите, които продавачът е направил при подготовката на камиона за продажба и евентуалните разходи при транспортиране. Попитайте и за всички допълнителни разходи, които биха могли да повлияят на цената след като вече сте направили договорката. Не забравяйте да проверите, дали предплатата или така нареченото „капаро“ е включено в сумата за продажба.
Много важно е да уточните, дали дилърът ще поеме обслужването на вашия камион, и дали сроковете на това обслужване няма да се отразят негативно на вашият бизнес, както и на милите, които предварително сте планирали да изминете. Искайте да получите писмено договорките за техническата гаранция и ги прочетете, за да сте сигурни, че са ви ясни. Проверете дали гаранцията важи само за дилъра, от който купувате или е валидна във всички оторизирани ремонтни работилници в страната. Уточнете дали тя покрива заплащането на механиците, частите, вземането на буксир (towing), престоят и евентуалната подмяна на автомобила, в случай на невъзможност за ремонтиране.
Важно е да разберете условията при които гаранцията работи, когато те са отнесени за милите и периодите на експлоатация на машината.
Накрая си задайте въпросът каква компенсация е възможна в случай, че гаранцията не работи.

Преди да подпишете
Изяснете всеки един детайл преди подписът. Крайната цена трябва да е ясно определена. Законите за достоверната информация (truth-in-lending-laws) не се отнасят за комерсиалните кредити, така че дилърите не са длъжни да ви предоставят всички детайли по сделката, но повечето биха го направили при поискване.
Да обобщим:
•     Не подписвайте нищо, което не разбирате.
•     Вземете си копие от всеки документ, който сте подписали.
•     Когато осъществяване размяна на екипировка (trading), не подписвайте идентификационния талон (title) на вашият камион преди да сте получили камионът, който искате да закупите.
•     Не подписвайте какъвто и да е финансов контракт преди предварително да сте си осигурили източник на доходи.
•     Не включвайте автоматично застраховки в пакета финансови договори. Потърсете да ги закупите отделно. Може да ви излезе много по-евтино.
•     Не подписвайте автоматично и предложенията за кредитни линии или застраховки за евентуална инвалидност, които да покриват вноските на вашият камион в случай на злополука. По-вероятно е сам да намерите подобна застраховка на много по-изгодни условия.
•     Проверете дали поправките по камиона, които сте изисквали преди да го закупите, са направени.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“