Разговор за щастието

Наистина ли вярвате, че работата която работите, местото където живеете и вещите които притежавате определят вашето ниво на щастие? Повечето хора на въпроса: „Какво искате от живота?“, отговарят: „Да бъдем щастливи…“. Как обаче изглежда така нареченото щастие, май никой няма точна представа. Шаун Ейкор е психолог обучен в Харвард, който преподава позитивна психология. Той определя щастието, като радостта и удоволствието, което хората получават при постигане на целите си в живота. Той също смята, че щастието е избор и обратно на общоприетото само 25% на постигнатото щастие се дължи на интелигентност или талант, а повече от 75% се определя от нивото на позитивност или негативност при хората.

Много хора правят изказвания като: „ Ще взема да се стегна и да работя по-здраво, за да имам по-голям успех и да съм по-щастлив…“. Проблемът на такъв подход е, че разглежда щастието като мишена, която се движи- един път постигнато все се намира нещо, което да ни подмами в друга посока. Обществото спешно се нуждае да премисли настоящата формула за успех. Истината е, че колкото по-позитивни са хората, толкова е по-вероятно е те да бъдат и по-ефективни. В едно изследване на Любомирски от 2005г. се стига до извода, че нивото на позитивност е в пряка връзка с нивото на щастието при стартирането на задачата. Това се нарича „преимущество на щастливото начало“. Ето и някои предимства, които могат да се очакват при такава ситуация.
Преимущества при „щастливо начало“.
•     По-голяма способност за намиране и запазване на желана професия.
•     По-голяма продуктивност.
•     По-голяма издръжливост.
•     По-малко изтощение.
•     Повишено чувство за съпричастност към другите.
•     По-добри лични контакти.
По-скептичните от нас биха казали, че всичко това е само една теория, която би се разпаднала, ако в нас е заложено да бъдем песимисти. Например чрез нашите гени. Има изследвания, които показват че съществуват простички техники, които може да се практикуват, за да се промени всичко това.
В „ Новият метод за живеене“ авторите Синтия Стампър и д-р Реджиналд Алаучи твърдят, че увеличаването на щастието в живота се отразява много добре и на нашето здраве. Има много силна зависимост между лошото здраве и депресията. Много от лошите симптоми могат да се намалят или изцяло да се премахнат само с няколко нови малки навици във вашето ежедневие:
1. Смехът – упражнява мускулите на лицето и тези на коремната стена. Помага да се повиши вашият пулс, вашето внимание, вентилира дробовете ви, обогатява с кислород тялото ви, намалява чувството за болка и неразположеност. Общо казано – повишава имунната ви система. Представяте ли си?!
2. Ходенето – проучване проведено в университета „Дюк“ показва, че кратка разходка по 30 мин. на ден, три пъти седмично премахва депресията така, все едно сте взели антидепресанти.
3. Пеенето – почти мигновено увеличава нивото на ендорфините и заради дълбокото дишане намалява стресът. Дори тананикането води до повишаването на духа.
4. Танцуването – още повече ще увеличи нивото на ендорфините и сърдечната дейност. Поддръжката на външният вид и социалните контакти също ще се отразят на чувството за благополучие.
5. Усмивката – ще ви помогне да изглеждате по-добре, по-любезен и с по-голямо самочувствие. Това пък от своя страна ще повиши вашето самочувствие и способност за общуване. Подобрява оросяването на мозъка и от там чувството за комфорт.
6. Слънцето – то прониква във вашето тяло главно през очите и увеличава вашето настроение и енергия.
Шаун Ейкор вярва във възможността мозъкът да бъде трениран за повече позитивност. Той предоставя 5 техники наречени „хигиена на щастието“. Нужни са само няколко минути на ден в продължение на 21 дни, за да преобрази негативната среда около вас.
1. Три благодарности – намерете три неща всеки ден, които да оценявате и  за които да сте благодарни.
2. Дневник – записвайте всеки детайл от вашият позитивен опит. По този начин ще може да преживявате отново и отново хубавите моменти във вашият живот.
3. Физически упражнения.
4. Медитиране – концентрирайте се за две минути върху вашето дишане.
5. Учтиво поведение.
Много от вас смятат, че подобни съвети са отдалечени от реалният живот и не отчитат колко тежка е професията на професионалният шофьор, който се изправя пред такива сериозни проблеми като непредвидимо време, невъзможни срокове на доставки, груби клиенти или тъгата да бъдеш далеч от близки и приятели. Не забравяйте обаче, че ако постигнете по-голямо ниво на щастие моментално ще се окажете в много по-благоприятна позиция за разрешаване на всички тези проблеми. Нещо повече, практикуването на тези техники ще окажат позитивен ефект не само на вас, но и на хората във вашето обкръжение.
Или както е казал Хенри Форд: „Всеки път като се запитвате дали можете или не можете нещо, обикновено винаги сте прави.“
Мислете позитивно и променяйте светът към по добро!
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“