Американският начин на хранене

Един от най-големият проблем на професионалните шофьори, в това число и на всички които пътуват често, е качеството на предлаганата храна. Тъпченето с високо-маслени и нездравословни хранителни продукти е добило популярност, като „американски начин на хранене“.
Процесът наречен „световна глобализация“ налага тези вредни хранителни навици навсякъде по света. Едно любопитно изследване ни дава възможност да видим изключително лошите ефекти от употребата на нездравословна храна.
Откакто хората от източна Азия отскоро са приели този начин на хранене, свързан с консумирането на така наречената „бърза храна“, като пици, пържени картофки, хотдози и хамбургери, се наблюдава рязко увеличаване на преждевременната смърт в следствие на болести свързани със сърдечни проблеми или с наличието на диабет тип 2. Съвместно изследване, проведено от изследователи при медицинския университет в Минесота и екип от националният университет в Сингапур, показва интересни резултати публикувани в авторитетния медицински журнал „Циркулация“.
Изследователите са открили, че хората които живеят в Сингапур и се хранят по „американски“, най-малко два пъти седмично, имат 56% по-голям риск до умрат от сърдечни проблеми и 27% по-голяма вероятност да развият диабет тип 2 отколкото техните съграждани, които не употребяват американските бързи храни, ненапразно наречени „хранителни боклуци“ (junk foods).
Ръководителят на изследването доктор Андрю Одегард посочва:
„Преминаването към западният начин на хранене в югоизточна и източна Азия е започнало да става по-осезателно в края на 80-те и през 90-те години на миналият век. Това е начин на хранене свързан с американската култура и е коренно различен от този диктуван от местните традиции.“
Изследването е проведено върху участници на възраст между 45 и 74 години, които са наблюдавани за период от 1993г. до 2009г. (16г.) До края на изследването 1397 от тях са починали от сърдечни проблеми и 2252 са били диагностицирани с диабет.
Изследователите са създали специален въпросник, за да идентифицират типът храна, която е била консумирана, покриващ 165 различни хранителни съставки. Шест основни храни също са били включени, като пържени картофки, пица, дълбоко изпържено пиле, хамбургери, чийзбъргъри както и други видове сандвичи.
Хранителните продукти в западен или по-скоро в американски стил, се считат за изключително нездравословни, заради високото съдържание на рафинирани карбохидрати, обработено месо (processed meat) и тлъстина. Порциите обикновено са огромни и с обилно съдържание на соли и холестерол. Тези хора, които употребяват такъв тип храна, обикновено приемат по-малко зеленчуци, плодове, млечни продукти, ориз или фибри. Трябва да се признае, че участниците в изследването са били добре образовани, повечето не са пушили и е по-вероятно да са били физически активни, като всички тия характеристики чувствително са намалили шанса, те да са имали високо кръвно налягане. Всички тези предпоставки с напредване на възрастта обаче, са се оказали недостатъчни, за да предотвратят настъпващите сърдечни проблеми и рискът от диабет.
Американизацията на начинът на хранене продължава да се разпространява в света с бързо темпо, налагано от мулти-националните компании строящи навсякъде техните вериги от ресторанти за бързо хранене. Особено засегнати са развиващите се страни.
Авторът на изследването д-р Одегард посочва, че още по-дълбок анализ на проблемите при различните народи, които изоставят традиционния си начин на хранене, е нужен, за да се разбере разрушителният ефект от лошата храна върху хората.
Става все по-ясно, че проблемите свързани със затлъстяването в Северна Америка и Европа са в резултат от начинът на хранене. Последиците за здравето на населението и бъдещите генерации са повече от притеснителни. Очаква се лавина от сърдечни проблеми и заболявания причинени от диабет тип 2 през следващите десетилетия.
Очевидно е, че тези проблеми не са свързани с географско положение, а по-скоро с начина ни на живот.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“, Чикаго