За мишките и хората

Не, няма да говорим за световно известният роман на американският писател Джон Стайнбек с подобно заглавие. Тук става дума за топ- новината идваща от света на медицината.
С умело генно инженерство, екип от учени са намерили интересен начин за удължаване на естествения живот на мишки. Сега, въоръжена с това ново откритие, една биотехнологична компания се надява този пробив, да помогне в борбата със стареене и при хората.
В изследване, публикувано в списание Nature, медицински изследователи от колежа по медицина при Mayo Clinic, ръководени от Дарън Бейкър и Ян ван Дурсен, направиха голям пробив в разбирането на сложния свят на физиологичното стареене. Изследователите открили, че премахване на застояли клетки (такива, които вече не могат да се възпроизвеждат), води до удължаване на живота на мишките с 25 процента. Още по-интересен е фактът, че премахването на тези клетки действително връща назад процеса на стареене, забавя свързани с възрастта заболявания, като катаракта, сърдечни и бъбречни  влошавания и дори развитието на тумори.
Клетките които учените елиминират се наричат “стареещи клетки”, а по дефиниция застаряваща клетка е тази, която е спряла да се дели и възпроизвежда. Подобни клетки се намират навсякъде в човешкото тяло. Отдавна е известно, че те са свързани с процеса на стареене.
„При мишки, хора или маймуни, често се срещат „стареещи клетки“, особено при болести свързани с възрастта, като например остеопороза –  казва Бейкър. –  Една от теориите обяснява защо тези клетки съществуват, като твърди, че клетки под висок стрес стават “стареещи клетки”, за да предотвратят потенциално раково развитие.“
Но до сега, точно какъв ефект, стареещите клетки имат върху тялото на човека си остава мистерия. Възползвайки се от съвременните техники в генното инженерство, Бейкър и колегите му правят един експеримент, с който убедително доказват, че присъствието на стареещи клетки в организма има, до голяма степен, отрицателен ефект. Те съкращават живота и ускоряват появата на заболявания свързани с възрастта.

Клетъчната смърт
Този експеримент е резултат от много внимателна разработка в продължение на седем години. „Убедителността на това проучване е, че то, всъщност наистина е много просто”- казва Бейкър.
Учените се възползват от факта, че отличителен белег на “стареещи клетки” е това, че те постоянно отделят определен туморо-потискащ протеин, наречен „p16Ink4a” или на кратко p16.
Чрез пренаписване на една малка част от генетичния код на мишката, учените построили генетична линия от мишки, чиито клетки при подходящи условия могат да произвеждат протеин наречен “каспаза” в същото време, когато те отделят секрета p16. Оказва се, че “каспаза” действа като бутон за самоунищожение на клетката.
Оповестените от Бейкър резултати описват ефект, при който когато изследователите включили „бутон за самоунищожение” при мишки на средна възраст, това довело до ефективно пречистване на въпросните мишки от “стареещи клетки”. Лекарството било инжектирано в корема на генно-изменената мишка, на 12 месечна възраст.
Хората на екипа твърдят:
“Ние видяхме около 25 процента увеличение на средният живот на тези мишки. Това е вярно за два различни генетично изменени вида.”
Тези мишки показват също намалени предпоставки за рак, по-малко катаракти, повишена жизненост, както и различни други ефекти обратни на застаряването. Тялото, изглежда, функционира по-добре без стареещите клетки. Има обаче и един недостатък, на който учените са се натъкнали – раните зарастват много по-бавно. Това не е голяма изненада, тъй като е известно, че “стареещите клетки” играят важна роля в лечебния процес и формацията на тъкан.
Надежда за хората?
Хесус Хил и Доминик Уидърс, двама медицински изследователи в “Imperial College London”, които не са участвали в изследванията на Бейкър се съгласяват с резултатите. В едно есе, публикувано заедно с изследванията от експеримента в списание Nature те твърдят:
“Премахването на „стареещите клетки“ наистина води до забавяне на процеса на остаряване и се увеличава здравословността на организма.”
Каква е следващата стъпка?
Според компанията Unity Biotechnology, това откритие, заедно с по-дълбокото разбиране на ролята на “стареещи клетки”, ще доведе до създаването на медикаменти, които могат да забавят процеса на застаряване. Разбира се, тук подходът ще бъде малко по-различен от това да се създават генетично изменени хора.

„Представете си лекарства, които биха могли да предотвратят, а може би дори и да лекуват артрит, сърдечни болести или загубата на зрението. Това е една невероятна цел… – казва Натаниел Дейвид, главен доктор и изпълнителен директор на Unity Biotechnology –  …ако можем да превърнем биологичните знания в лекарства, то нашите деца биха могли да израснат в един доста по-различен и добър свят. По пътя ще има много пречки за преодоляване, но целият екип е вдъхновен да постигнем нашата мисия.”
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
 в. „България СЕГА“, Чикаго