Руските шофьори на камиони – „дальнобойщики“ протестират срещу високите пътни такси, блокират пътищата и предизвикват Кремъл

В руският език приблизителен еквивалент на думата „тръкър“е „дальнобойщик“ – шофьор, контрактор или независим собственик на превозно средство, занимаващ се с превозването на тежки товари на дълги разстояния. Напоследък това е една от най-срещаните думи в руската преса.
За какво става дума?
Руският парламент притиснат от бурните протести на шофьорите и собствениците на камиони предизвикани от високите пътни такси, прие нов закон на 4-ти декември. Според него, вече е възможно да се намалят глобите за неплащане при преминаване на платените участъци и се подготвят по-нататъшни промени при цялостният транспортен закон.
Собствениците на камиони и на малки транспортни бизнеси в Русия протестират от доста време срещу високите пътни такси, от които страдат най-вече тези компании ,които превозват товари на големи разстояния (дальнобойщики). Изказват се критики срещу системата, по която се извършват разплащанията и се изразяват съмнения, дали парите отиват за поправка и поддръжка на пътищата.
Тези събития са най-големият социален протест през последните години в Русия и оказват сериозен натиск на политиците в Кремъл.
С преобладаващо мнозинство депутатите от „Дума“ са гласували за намаляване на глобите при неплащане на пътните такси от 450,000 рубли (5,600 $), на 5,000 – 10,000 рубли (75-150 $).
Законът предстои да бъде разгледан и в горната камара и да бъде одобрен лично от президента Путин, но това са стъпки които се считат от всички като въпрос на време и формалност.
Законодателите на срещи с протестиращите са изказали готовност за по-нататъшни промени. Евгени Москвичов, председател на комисията по транспорт в „Дума“ е изявил мнение пред репортери, че храни силни надежди за приемането на закон през 2016 година, който да освободи шофьорите на камиона от такива такси, които плащат останалите участници в пътното движение.
Всичките пари би трябвало да се събират от частна компания, която на свой ред да ги трансферира в руския държавен пътнотранспортен фонд. Тази компания частично се притежава от Игор Ротенберг, син на приятел от детските години на президента Путин.
Говорителят на Путин, Дмитрий Песков решително отрича да има някаква лична връзка във факта, че компанията на Игор Ротенберг има съблазнителен договор, според който ѝ се гарантират 10 милиарда (147 милиона $) на година за да осъществи оперирането на системата.
Попитан за коментар във връзка с протестите, Песков е посочил резултатите от гласуването в „Дума“,  и е изразил надежда, че протестиращите и законодателите ще намерят съвместно решение.
В опит да се блокират протестиращите, се е наложило полицаите да затворят шест платна от обиколните пътища към Москва, когато са научили че стотици камиони пътуват към столицата.
Да пожелаем успех на нашите колеги в Русия!

Чанита и Тодор Паунови,
в. „България СЕГА“