Здравето на сърцето и вашият метаболизъм

„Аз съм много притеснен, защото съм с голямо наднормено тегло и с проблеми със сърцето по наследство. Жена ми е много притеснена също от това.“

Да има някой, който да се притеснява за вас, си е чист късмет, но вие не трябва да стоите безучастен настрана. Постоянно да сте с наднормено тегло, както са повечето професионални шофьори, натоварва много сърцето. Сборът от ежедневните избори които предприемате имат директен ефект върху вашето здраве. Докато едно прекаляване с храна или един ден без упражнения не могат да се отразят генерално на общото ви състояние, то режимът на поведение, който спазвате месеци или години, може сериозно да ви повлияе. Ето няколко препоръчителни съвета, които могат да ви помогнат да се борите със сърдечно-съдови проблеми и да постигнете по-здравословен начин на живот.

1. Калориите, които приемате, са калориите, които трябва да изгорите. Поставете си цел изгаряне на калориите. Добра стратегия е да се движите повече и да бъдете по-активен.

2. Движение! Тренировките помагат да се подобри кръвообращението, да се подсилят мускулите на сърцето, да се намали кръвното налягане и кръвната захар, те също повишават нивото на „добрия“ холестерол (HDL). Стремете се поне тридесет минути на ден да имате физическо натоварване. Ако имате възможност повече, това няма да ви навреди. Ако не можете да отделите тридесет минути на един път, то три по десет минутни тренировки разпръснати през деня, дават еднакъв ефект. Не саботирайте себе си. Винаги  може да се намери време за десет минути бърза тренировка.

3. Пийте вода. Минималното количество вода на ден е между 1.5 л. и 2.5 л. Водата е най-добрият начин да утолите жаждата си. Избягвайте кофеина, той може да ви обезводни.

4. Яжте повече зеленчуци и плодове. Пресните плодове и зеленчуци съдържат витамини, минерали, растителни влакна, те също са ниско калорични. Подготовката и мотивацията са най-важната тайна на успеха. Вземете си един малък хладилник или охладител и се зареждайте за няколко дни с плодове и зеленчуци.

5. Избирайте пълнозърнести храни. Избягвайте белия хляб или преработената храна. Храните, които съдържат растителни влакна могат да свалят високото ви кръвно.

6. Приемайте протеини без мазнини. Яжте повече и пилешко месо (без кожа), което е без тлъстини и транс-мазнини (тях се опитайте да избягвате на всяка цена). Избирайте и по възможност обезмаслено мляко. Яжте риба поне два пъти на седмица. Изследванията показват, че дори и само консумацията на рибни продукти съдържащи омега-3 мазнини могат да намалят значително риска от сърдечно-съдови заболявания.

7. Яжте по-малко храни, които са бедни на задължителните хранителни вещества и колкото се може по-малко такива с транс-мазнини, холестерол и соли (количествата на тази вредни вещества може да идентифицирате от етикетите). Предизвикайте себе си за няколко дни. Кажете „не“ на сладкото, чипса и газираното и ще видите за кратко време колко по-добре ще се почувствате. Нивото на енергия веднага ще скочи и умората ще изчезне.

8. Внимателно четете етикетите на храните. Съкратете храните съдържащи транс-мазнини. От тях, особено важно е да консумирате, колкото се може по-малко.

9. Намалете храните с висок холестерол. Вашата цел е да ядете по-малко от 300 млг. холестерол на ден.

10. Не избирайте и консумирайте напитки с добавена захар.

11. Избирайте и правете храна с малко или въобще без сол. Стремете се да консумирате по-малко от 2,300 милиграма сол на ден.

12. Пийте алкохол умерено. Лимитирайте алкохолните напитки по една на ден, ако сте жена, и по две на ден, ако сте мъж. Ако се опитвате да за губите тегло, най-добре е да не употребявате въобще алкохол.

13. Ако пушите, спрете!

Като предприемете тези мерки във вашия  живот, вие значително ще намалите риска от сърдечносъдови заболявания. Ще оживеете и ще можете да се приберете в къщи и да прегърнете жена си.

„Чудя се дали през всичките тези години на йо-йо диети и на постоянно качване и сваляне на килограми не съм си развалил метаболизма. Ако е така какво може да се направи?“

Мит е, че йо-йо диетите могат да променят перманентно вашия метаболизъм. Йо-йо диетите могат да намалят метаболизма ви точно тогава, когато най-много се нуждаете от приемането на калории. Това обаче не е постоянно, когато спрете диетата – метаболизмът бавно ще се върне до нормалното си действие.
Метаболизмът всъщност е начинът, по който вашето тяло изгаря калориите. Има много фактори, които определят този процес.
•     Възраст
•     Ниво на дневна активност
•     Пропорциите на мускули към мазнина
•     Броят хранене през деня
•     Пропорциите на храната
В края на краищата, ако ядете разумно, тренирате и развивате мускулите си чрез силови и кардио упражнения, вашето здраве ще се подобри значително. И така вземете си гири или ластици в камиона и започвайте да „помпате“ винаги когато имате възможност.
Ако нямате нищо под ръка за тренировка легнете на пода и започвайте лицеви опори. Ако не сте във форма, започнете по лекичко като правите опорите отстрани на камиона или срещу стена. Планирайте да увеличите бройката веднага щом усетите, че можете да се справите. Напредвайте ден след ден. Тренировката за сила е изключително важна за загубата на тегло.
Йо-йо диетите не са здравословни, така че започвайте битката за вашият живот.

Бъдете здрави!

Тодор Т. Паунов
Асистент по медицина
„България Сега”, Чикаго