Очите Ви са длъжни да виждат перфектно. Но… Вижте ги и Вие!

Годишният физически преглед вече е установена практика за много хора. Някои са победили дори и непреодолимият страх от зъболекаря и периодично го посещават. Когато остареем малко, периодичните прегледи могат да включат и тестове на простатата или мамографии…
Има едно нещо, което обаче сме склонни да подценяваме и да се сещаме за него чак когато възникне проблем – става дума за очите.
Ако не страдаме от диабет или от други свързани с влошаване на зрението болести, то превантивната профилактика е последното нещо, за което се сещаме.
За тези, които нямат наследствени проблеми и имат добро зрение, посещенията при очния лекар могат да бъдат на 2 години. Доближим ли 40-те трябва да очакваме и появяването на първите проблеми със зрението.
След 40-годишна възраст е препоръчително да се извършва преглед на всеки 18 месеца поради повишения риск за поява на заболявания като катаракт или глаукома, макулна дегенерация и други очни заболявания.
Съществуват витамини които подобряват зрението, като повечето от тях имат добър ефект и върху общото кръвообращение и здраве. Доброто кръвообращение е тясно свързано с доброто състояние на зрението.
Влошаването на здравето на очите ни, най-често се дължи на бедно оросяване. Внезапното нарушаване на зрението може да индикира, че става нещо лошо с кръвоносната система, като наличието на плаки или някакъв блокаж в кръвоносните съдове.
Ако имате диабет годишният преглед на очите е задължителен. Диабетът е една от водещите причини за слепота в САЩ. Ако вашият диабет не е под контрол,  много е вероятно вашият лекар да ви препоръча преглед на всеки 3 или 6 месеца. Това е особено вярно за пациенти с по голям шанс за развитие на глаукома, катаракт или диабетна ретинопатия. При всички тези заболявания ранното им откриване е от решаващо значение.
Лишеният от движение живот в камиона, лошата, без  необходимите витамини диета и изключителното натоварване и безсъние при професионалните шофьори на камиони прави здравето на очите нещо, което винаги трябва да се помни!

Бъдете здрави!

Тодор Т. Паунов,
Асистент по медицина,
„България Сега”, Чикаго