Поддръжката на екипировката е важна

Да, това е „изтъркана“ истина, която знаят всички шофьори. Много от собствениците на камиони не правят компромиси при поддръжката на важните компоненти като смяна на маслото, филтрите или акумулаторите. Малките компоненти, чието недоглеждане понякога излиза скъпо, често остават забравяни. Тук ви представяме някои стъпки за превантивна поддръжка на електрическите контакти и щепсели (plug and socket) на камиона и ремаркето, взети от сайта на Филипс.
Дължащо се на все по-широкото използване на магнезий и калциев хлорид, в съставките използвани за размразяване на леда по пътищата, честата профилактика на електрическите контакти и щепсели на камиона и ремаркето е повече от наложителна. Според Филипс тези химикали са изключително корозивни за медта и месинга, които са основните материали за направата на щифтовете на контактите и щепселите при камионите.

Стъпки при поддръжката:

Стъпка 1:
Изчистете щепсела и контакта с четка и вода.  (Не използвайте сапун!)
Стъпка 2:
Нанесете подходяща грес (di-electric grease) по всички щифтове и във входове на щепселите и контактите за да предотвратите корозията и образуването на патина, като не позволите присъствието на влага и по този начин увеличите електропроводимостта на връзките.
Стъпка 3:
Щепселите. За да ги предпазите от неравно износване, на всеки 6 месеца разменете конекторите от камиона на ремаркето или подменете пластинките на входа на щепсела.
Стъпка 4:
Контакти. Използвайте подходяща гарнитурка, за да предотвратите ръждата, която може да тръгне по кабелите на ремаркето през контактите.

Тодор Паунов
в. „България СЕГА”,Чикаго
По материали от сайта на Филипс.