Как ние, тръкърите, да се справим с киселините?

Всички знаем, че свободата е хубаво нещо. За едни това е свободата на мислене, за други свободата на поведение, за трети може би съвсем друго. Тръкарите нямат съмнение по този въпрос. За тях свободата означава пространството. Днес те са в Чикаго, утре във Феникс, други ден в Лос Анжелис. Кой може да си го позволи? Само те и птиците. В Америка обаче обичат да казват: “Freedom is not for free” – свободата има цена. Цената, която тръкарите плащат за нея, е лошата храна, липсата на сън, неактивният начин на живот и в крайна сметка лошото здраве. Може ли всичко това да се избегне? Отговорът е „да” – с превантивната  медицина. Всъщност този термин означава чисто и просто здравословен начин на живот. Първата стъпка към него започва с осъзнаването на проблема или по-точно със самообразоването. Нека да направим тази стъпка заедно

60 милиона в САЩ страдат от повишена киселинност!

Сигурно сте чули хората да казват: „Появиха ми се киселини…“ – и обикновено държат ръка пред устата си. Киселините се образуват от раздразнение на хранопровода, често пъти причинено от повишена киселинност в стомаха. Според Американската  Гастроентерологична Асоциация,  почти 60 милиона американци страдат от повишена киселинност в стомаха поне по един път месечно. В Европейската медицинска школа, често се смята, че появата на киселини е просто симптом на някакъв проблем. Намирането и лекуването му е част от цялостното третиране. Американският подход е малко по-прагматичен. Тук се приема, че появата на киселини е заболяване, което само по себе си изисква незабавна намеса. Огромна фармацевтична индустрия се занимава с тази задача. Нейните реклами често могат да се видят по телевизията.

Разбира се всичко това не изключва и лекуването на първопричините, защото честата висока  киселинност може да доведе до сериозни последици. Поради тази причина желателно е да посетите незабавно вашият лекар, ако почувствате някои от симптомите, които са изброени по долу.

Но нека първо да видим  от какво се образуват киселините?  На английски се нарича „heartburn” – произнася се – „хаартбърн“.
В долният край на хранопровода се намира клапа, която позволява на храната да влезе в стомаха, тя се нарича „долен есофигален сфинктер“ – ДЕС. Тази клапа се затваря, след като се приеме храна. Когато ДЕС се затвори, стомахът отделя необходимото количество киселини, за да разгради погълнатата храна. В случай, че ДЕС не се затваря правилно, или се отваря прекалено често, стомашните киселини ще отидат в хранопровода, където могат да причинят висока киселинност и сериозни проблеми.

Някой от симптомите при подобен случай са:

– Затруднено преглъщане.
– Болка, която се влошава, когато сте легнали.
– Болка, която се влошава, когато се наведете.
– Горене в областта на гръдния кош, обикновено след хранене и през нощта.
– Парене в гърлото (кисел или солен вкус и течност в задната част на гърлото).
– Чувство, че храна се е „забила“ в гърлото или в средата на гърдите ви.

 Храни, които помагат против киселините:

– Пълнозърнестите храни – овесени ядки, пълнозърнест хляб. Бисквитите наред  с другите пълнозърнести храни, могат да помогнат за облекчение на киселините в стомаха.
– Белтъчини – Според изследвания, белтъчните продукти могат да засилят хранопроводния мускул, осигурявайки защита от киселинените. Постното месо, нискомаслените млечни продукти, риба и някои други източници на протеини, са препоръчителни.
– Плодове и зеленчуци – високо фибрените плодове, също помагат за намаляване киселинната активност.
Храни, които да се избегват при киселинност в стомаха:

– пикантни храни
– мента
– алкохол
– чесън
– шоколад
– храни с високо съдържание на мазнини (пица и бърза храна)
– лук
– кофеин
– домати
– газирани напитки
– цитрусови плодове

Различните храни могат да имат различен ефект при разните индивиди. Вие ще трябва да разберете, кои храни ви създават проблеми и да вземете мерки.

Други полезни съвети са :
•     Опитвайте се да не ядете, ако е възможно, два до три часа преди сън
•     Избягвайте да носите тесни дрехи или колани
•     Избягвайте да ядете големи порции
•     Не пушете
•     Намерете начин да регулирате стреса – физическа активност, медитация, музика и т н.

Както беше посочено по-рано в статията, киселините могат да доведат до сериозни последици, като:
•     Язви на хранопровода.
•     Повишен риск за ракообразуване.
•     Възпаление на хранопровода.
•     Дрезгав глас.
•     Стеснение на хранопровода в следствие на множеството опити на тялото да се възстанови от многократните дразнения.
Подходяща храна и правилно хранене, и вие ще продължите да бъдете свободни и здрави хора !

Тодор Т. Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА”, Чикаго