Биг брадър нахлува в тръкинга

След инвазията на видео-записващи устройства по улиците на Америка и споровете, които предизвикаха така наречените „летящи глоби”, камерите започват да превземат и тръкинга.
Един от големите превозвачи „Суифт“ наскоро обяви, че ще монтира камери в кабините на 6,000-те си камиона. Съобщението предизвика вълна от коментари и критики в общността на тръкърите. Само че „Суифт“ не е единствената компания, която възнамерява да заложи на камерите при контрола си над шофьорите и да размие границите между технологиите, личното пространство и възвращаемостта на инвестициите.
Също както и при електронните пътни дневници шофьорите не са очаровани от възможността да се носят по пътищата с устройства, които да следят всяка тяхна стъпка. Работодателите се опитват да ги успокоят с факта, че камерите са настроени да усещат „случки“ като внезапно спиране, завиване и т.н. и само тогава да записват.
Независимо от дебатите камерите идват. Една от основните причини, която компаниите изтъкват е, че в случай на произшествие с кола, шофьорът на камион при правилно шофиране ще бъде защитен от санкции чрез видео записа. Шофьорите обаче може би с основание твърдят, че истинската причина е, че чрез камерите ще се осъществи контрол над водача, до степен немислима до сега. Трябва да се признае, че много от шофьорите имат вредни базисни навици, като оставяне на малка дистанция, даване на мигач в последния момент и т.н. Те биха могли да се отстранят, ако се посочат на записа.
Също както и при електронните дневници, които имат за краен срок на въвеждане 2017 г. много компании започват да монтират новите устройства предварително, не защото им се иска да спазват новите наредби, а защото камерите ги устройват. Те смятат, че това ще намали произшествията по пътищата и от там ще увеличи печалбата им.
Кога ще се появи регулация, която ще направи камерите задължителни не е ясно, но докато този въпрос се дискутира тяхното инсталиране тихомълком продължава.
Наскоро в надпреварата с монтиране на видео-устройства се включиха и производителите на камиони. Давайки като причина тяхното желание да усъвършенстват аеродинамиката и формата на камионите си, „Даймлер Трък“ в Северна Америка – компания притежаваща „Фрейтлайнер“ и „Западна звезда“, направи петиция до Националната транспортна администрация за разрешение камери да бъдат монтирани и на огледалата за задно виждане. Според сегашните изисквания към производителите камионите трябва да са екипирани само с огледала за задно виждане. Но Даймлер се аргументира в петицията си, че камерите могат да вършат същата, че даже и по-добра работа от огледалата за задно виждане. Дори отстраняването на стърчащите огледала, казват те, ще повиши аеродинамиката и ще намали разхода на гориво. На всичко отгоре, според Даймлер, камерите ще подобрят видимостта и ще дадат многобройни ъгли на видимост към много от пътните платна, като това ще ликвидира невидимите за шофьора зони около камиона. Даймлер се надява новите идеи да се приемат и въобще да не се наложи да се използват странични огледала при дизайна на концепцията им за идващия суперкамион.
Докато текат тези дебати може би е добра идея тръкърите да започнат да взимат уроци по актьорско майсторство и по това как да се държат пред камера…

Успех!

Тодор Паунов
в. „България СЕГА”, Чикаго