Внимание, ТОРНАДО!

Торнада са били наблюдавани във всичките 50 щата на САЩ. Те са по-обичайни през пролетта, но може да ни изненадат по всяко време на годината. Вземайки под внимание факта, че тръкърите карат навсякъде и по всяко време на годината, особено важно е за тях да знаят какво да правят в случай, че са застигнати от торнадо.

И така, за начало: какви са признаците, че има вероятност да се образува торнадо?

Според експертите на Спешното медицинско обслужване (Emergency Medical Services Authority), атмосферните признаци за образуващо се торнадо са:
. тъмно и, много често, сиво небе
. стена от облаци или приближаваща вълна от останки и парчета под формата на облак
. едра градушка, много често при пълно отсъствие на дъжд
. вятърът може да затихне и въздухът да „замръзне“ в неестествено спокойствие
. може да се чува силен грохот подобен на този от приближаващ се влак

Ако усетите някой от по-горните признаци – незабавно нагласете радиото си на някоя от локалните станции, за да чуете спешната информация. Националното климатично обслужване (National Weather Services-NWS)  може да е издало бюлетин за природно бедствие, ако преди това се е очаквало появата на торнадо в зоната където се намирате. Според NWS „очакване на торнадо“ (tornado watch) означава „условия, като следствие на бури, подходящи за зараждане на торнада“. Предупреждение за торнадо означава, че торнадото вече е било забелязано или индикирано на Доплер радар.

Ако такова предупреждение вече е било издадено, изключително важно е незабавно да потърсите сигурно убежище.

Торнадото се образува толкова бързо, че много често предупреждение не е възможно да бъде издадено навреме.
В ситуация, в която вече виждате приближаващо торнадо, Вие нямате много безопасни варианти. Остават Ви само такива, които се различават в степента на предприетия риск.

Ако няма трафик и торнадото е сравнително далече може и да успеете да избягате. Според някои експерти трябва да изберете път за бягство, който да сключва 90 градуса с пътя на бурята. В случай, че няма време за бягство напуснете превозното средство и незабавно потърсете убежище в сграда наоколо. Ресторантите за бърза храна обикновено имат хладилни помещения, които биха издържали на торнадо. Тези убежища са добър избор ако има такива на разположение.

Ако около вас няма никакви сгради специалистите от Националното обществено радио (NPR) препоръчват да напуснете автомобила си. Търсете място, което да е по-ниско от магистралата, като канавки, по нисък пътен банкет или улеи за отичане на вода. Защитете главата и лицето си с ръце или с други средства. Използвайте, ако имате под ръка, възглавници, одеяла или дрехи. Не се надигайте да гледате торнадото докато то минава покрай вас. Пазете главата си от прелитащите предмети. Обратно на общоприетото мнение – не търсете убежище под мостове. Вие сте в по-голяма безопасност там където сте – на ниско.

Всичко това може да Ви се струва като екзотично приключение, което никога няма да ви се случи, но по-добре да сте подготвени, за да не съжалявате в случай на бедствие.

За да не бъдат изненадани от торнадо тръкарите трябва да имат следните неща в камиона си:
. каска
. одеяло
. възглавница
. фенерче
. зарядно устройство за телефон
. радио с канал за времето

Да се надяваме, че всичко това никога няма да Ви се случи, но все пак – сега вече знаете как да се пазите!
Успех!

Тодор Паунов
в. „България СЕГА”, Чикаго

Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист