Roadcheck-2015: June 2nd – 4th ! Ти и твоят камион – готови ли сте за трите дни на истината?

Едно от разнолико очакваните събития по аутострадите на САЩ  –  „Roadcheck – 2015” ще се проведе от 2-ри до 4-ти юни от „Съюза за осигуряване на безопастност при професионалните превозни средства” (The Commercial Vehicle Safety Alliance – CVSA). Това е 28-та международна годишна проверка. Но защо тогава сега се очаква малко по-напрегнато от друг път?

Тази твърде импозантна акция носи на пръв поглед не много страшното наименование  „Международна пътна проверка” (International Roadcheck). На практика това е 72 часов период, през който около 10,000 лицензирани от CVSA инспектори на локално, щатско и федерално ниво извършват проверки на камиони и автобуси навсякъде в Северна Америка.
Тази международна пътна проверка е най-голямата целева програма за прилагане на закон за професионални превозни средства в света. На всяка минута се очаква да бъдат проверени около 17 камиона или автобуса по пътищата на САЩ, Канада и Мексико през тези неспокойни три дни и три нощи…. Време, през което инспекторите на CVSA прилагат проверяващи, наказателни и образователни инициативи, насочени към различни елементи, касаещи превозвачите, автомобилите, шофьорите и товарите във връзка с тяхната сигурност и безопасност.

Всяка година International Roadcheck слага ударение на различни категории от нарушения. Тази година ще се обърне специално внимание на обезопасяването на товарите. Разбира се проверки по товарите се извършват всяка година, но сега разликата е, че се напомня на превозвачите и шофьорите, че правилното им натоварване и обезопасяване касае цялото общество. И тъй като товарите са на практика безброй различни неща, а не само, примерно,  постоянните и добре познати скорост или спирачки –  вълнението е очаквано и закономерно. За много видове товари и по точно за тези, които не са запечатани или не са лесно достъпни за шофьорите, правилата изискват водачите да спрат след първите няколко мили и да проверят отново обтегачите и другите обезопасяващи устройства.

Инспекторите ще извършват предимно „Инспекция Ниво 1” (Standart Level 1 Inspection), която всъщност е и най-обстоятелствената пътна инспекция. Това е процедура от 37 стъпки, включваща проверка едновременно на автомобила и на шофьора. Шофьорите ще бъдат проверявани за редовността на книжките им, разрешителните им за опасни материали, медицинските им карти и редовността на техните часови дневници. Ще се обръща внимание на носенето на колани и употребата на алкохол и наркотици.

Инспекцията на автомобила включва неща като спирачната система, закачащите устройства, изпускателната система, рамата, горивната система, светлините, обезопасяването на товара, управляващия механизъм, предавателния механизъм и кардана, окачването, гумите, ремаркетата, колелата и джантите, чистачките и аварийните изходи на автобусите.

International Roadcheck е програма на CVSA, в която участват Federal Motor Carrier Safety Administration – Федералната администрация за безопасност на моторните превозвачи, Канадската администрация на моторните превозвачи и Секретариятът по комуникация и транспорт на Мексико.

От първата инспекция, проведена през 1988 г., броят на пътните проверки общо е стигнал цифрата 1,4 милиона! Изследванията твърдят,  че тези мерки са спасили 318 човешки живота и са предотвратили над  5,800 наранявания. Акцията също дава възможност и за образователни инициативи, които да обърнат внимание на обществеността за важността на мерките за безопасност.

Какво се случи на предишната годишна проверка ?

CVSA наскоро извести резултатите от миналогодишната кампания „Операция безопасен шофьор“, целяща да подобри работата на водачите в и около превозните средства. От 19 до 25 октомври м.г. служители извършиха 19,980 контакти с професионални шофьори и с 39,100 непрофесионални водачи в САЩ и Канада.
Проверяващите използват данните на отделните компании, събрани от CSA (Commercial Safety Administration) – Професионалната администрация по транспортна безопасност, за да преценят дали да проверяват дадения камион.

От всичките проверени превозвачи 23% са показали незадоволителни резултати. Този резултат е по лош в сравнение с целогодишния за 2014 г., когато е 15%. Други 53% са получили „препоръки за подобряване на рейтинга си за безопасност“, като този показател за цялата фискална година е 28%. Също така 46% от проверките са довели до наказания в контраст с 33% за цялата 2014 г.

Общо CVSA са извършили 24,184 инспекции за 2014-та, което е доста по малко в сравнение с 44,882-те проверки през 2013 г. Този спад важи и за контактите с водачите, които са 19,800 за 2014-та, а за 2013-та са 29,048. При контактите с непрофесионални водачи също се вижда спад, от 44,717 за 2013-та до 39,100 за 2014-та година.

Процентът на професионалните шофьори, получили предупреждение или глоба за несъобразена скорост, също е намалял за последните години и е най малък за тези, които превозват пътници. През 2014-та той е бил 5,8% за професионалните водачи, по малък от този за 2013-та, който е 7,3% и от този за 2012-та който е 10,8%.

Процентът на предупрежденията и глобите за любителите-шофьори също са намалели от 56% за 2013-та  до 52,3% за 2014-та. Непрофесионалните шофьори са получили близо 30% повече глоби и предупреждения от професионалистите пропорционално на контактите, които са направени с тях.

Най честите три нарушени, за които са издавени глоби са едни и същи и за любители и професионалисти и те са: несъобразена скорост, неслагането на колан и неспазването на знаците и устройствата за контрол на движението.

CVSA е започнала „Операция безопасен шофьор“ (Operation Safe Driver) през 2007 г. в партньорство с FMCSA – (Federal Motor Carrier Administration) и с подкрепата на транспортната индустрия и на много неправителствени организации по безопасността.

И така – пожелаваме Ви късмет на пътя и особено между 2 и 4 юни!

Чанита и Тодор Паунови
„България Сега”, Чикаго

( Чанита и Тодор имат повече от 15 години опит като контрактори в транспортната индустрия )
П.П. Авторите и редакцията не поемат отговорност в случай на неправилно тълкуване и използване на този текст .