Закачки за закачане на ремаркето…

Когато шофьорите си говорят за мерки за безопастност, повечето пъти те имат предвид дейността, която извършват зад волана, когато карат. Те съвсем забравят, че съществуват и други дейностти през работния ден, които могат да бъдат опасни. Една от тях, при която стават доста наранявания и произшествия, е закачането и откачането на ремаркето. Сега ще ви покажем, че грешките при закачането по някой път водят също и до произшествия при карането.
Нека да извършим тази процедура заедно.Тя започва още докато приближавате ремаркето. Огледждаме  мястото за паркиране. Неприятно е, но ще ни се наложи да излезем от камиона, за да го направим. Проверяваме дали няма някакви пречки по пътя на влекача и дали повърхността на мястото ще издържи неговата тежест. Не всяко ремарке е паркирано на твърда повърхност. Някои стоят на чакъл или земя. Това в мокро време може да бъде проблем. Особено, ако повърхността е неравна. Гледаме за неравности под ремаркето, които могат да блокират камиона или да причинят щети. Проверяваме също и самото ремарке за видими неизправности като повредени крака и т. н. Ако задната част на ремаркето е много близо до други обекти, като сгради или автомобили, внимаваме като го бутаме назад, за да не причиним  произшествие.
Най-добре е да се дава назад, когато сте директно пред ремаркето, ако това е възможно. Това е така, защото ще виждате ремаркето от всичките огледала на камиона. Още повече, че ако се дава назад под ъгъл е по трудно да се сложи в една линия камиона (tractor), ремаркето(trailer), чинията(fifth wheel) и царския болт(kingpin). Повечето шофьори дават назад под ремаркето докато чуят звук или усетят контакта на камиона с ремаркето. Това са така наречените „слухари“(защото работят по слух). Става и така. Особено ако не е твой камиона.  По-добре е да се спре предварително още когато престилката (apron) на камиона е влязла под ремаркето. Да се включи паркинг спирачката. И ужас, пак ще трябва да се слиза от камиона и визуално да се провери дали всичко е в правилна линия. Проверете дали ръчката за освобождаване на чинията е издърпана и респективно дали челюстите на чинията са отворени, за да може да обхванат царския болт.
При камионите на въздушни възглавници е още по важно да се проверява височината на ремаркето преди да се дава назад, защото ако е много високо царският болт ще пропусне чинията, ако е много ниско – при даване назад ще се удари рамата на камиона.
Този, който е оставил преди вас ремаркето може да е използвал една шофьорска хитрост. Да е изпуснал предварително въздуха от въздушните възглавници на камиона си и по този начин да спести няколко оборота с манивелата на ремаркето при спускане на опорните крака. Това, разбира се, ще му осигури да прекара повече свободно време със семейството си в къщи, но пък ще открадне от вашето. Ако случаят е такъв не споменавайте роднините му с прекален ентусиазъм, просто изпуснете въздуха и от вашите възглавници и това ще ви даде възможност да закачите ремаркето без да ви се налага да го вдигате нагоре с манивелата.  Ако все пак ви се наложи да вдигнете нагоре ремаркето с манивела  на ръка, то трябва да знаете, че ръчните механизми за повдигане на ремаркетата имат два режима бърз и бавен. Ако ремаркето е много натоварено понякога е абсолютно невъзможно да го повдигнете нагоре при бърз режим. Превключването от бърз към бавен режим или обратно става с издърпване или бутане на манивелата.
Понякога  може да ви се наложи(ако сте с чужд камион, за който не ви е грижа) да „изфорсирате“ камиона, за да качите ремаркето върху чинията. Внимавайте! Не спрете ли навреме и ударите ли със сила царският болт с челюстите на чинията, това може да причини повреда. Ако всичко е нагласено както трябва при даване назад ремаркето трябва бавно да се повдигне и закачането да стане плавно и леко.
Когато сте убеден, че всичко е наред и всичко е в „линия“, започнете бавно да давате назад под ремаркето. Оворете леко прозореца си, защото така ще ви е по-лесно да чуете (казахме ви, че слухът е важен) щракването на челюстите около царския болт. Поставете влекача на малка предавка и дръпнете леко напред, за да проверите дали сте закачили.
Тук ключовата дума е „леко“. Има случаи, когато по неизвестни причини шофьорите правят това с „мръсна газ“. Резултатът е, че тръгват напред с ремарке, което е с блокирани гуми и със спуснати крака. Има случаи когато шофьори обикалят с „полузакачени“ ремаркета по плаците на терминалите и след тях остават два чифта следи – от изтрити гуми и коловози от невдигнатите крака на ремаркето.
Особенно куриозен беше случаят когато на магистрала видяхме камион пердашещ с 65м/ч със спуснати крака. Изглежда шофьорът бе изпълнил всички процедури по закачането с изключение на една – когато е дошло време да вдигне краката на ремаркето нещо е отвлякло вниманието му. Може да е било телефонно обаждане, някой смешен виц или просто секси секретарка да е минала покрай него. Истината никога няма да я разберем, но резултатът е, че той се носеше по магистралата, краката на ремаркето от време на време докосваха асфалтът и всеки път този факт се отбелязваше със сноп искри да не би случайно грешката му да остане незабелязана. Тази ситуация е особено опасна, защото ако се появи неравност по пътя удърът по краката може да причини откачане на ремаркето от камиона и тогава ситуацията от комична може да стане много трагична. В случая ние решихме да предупредим шофьора за проблема, който има. Дадохме газ, изравнихме нашият камион с неговият и започнахме да махаме. Резултатът беше неочакаван. Той ни погледна възмутено, настъпи газта и при ограничение на скоростта  65м/ч започна да кара с 70м/ч. Наложи се в името на безопастността да нарушим законите за безопастност и да увеличим над 70. Това обаче не ни помогна особено, защото той отговори на предизвикателсвото като също увеличи. Тук вече пробвахме и с клаксон. Този път резултат беше очакван. Шофьорът ни показа среден пръст.
Тази история завърши благополучно. След няколко изхода  нашият каскадьор  излезе от магистралата. Терминалът на неговата фирма (няма да кажем коя е) се виждаше от пътя. Този случай показва, че в тръкинга „малки“ грешки няма.
Стига толкова истории, сега обратно при камиона. Много от шофьорите забравят (имам забрана от главния редактор да използувам глагола „мързи“) да изпълнят следващата стъпка. Когато закачат да излязат (пак ли?!) и визуално да проверят дали челюстите на чинията са затворени около царския болт. Трябва да се наведат под ремаркето (внимавайте с главата), да си изкарат фенерчето (ако могат да го намерят) и да осветят под ремаркето челюстите и царския болт. Фенерче през деня?!  Да, ще ви трябва фенерче и през деня. Там под ремаркето винаги е нощ. Има и една лоша новина – батериите на фенерчето са ви свършили. Не , сериозно забелязали ли сте, че винаги, когато ви трябва фенерче, то е с празни батерии? Имате няколко варианта: резервни батерии, зареждащо се фенерче (flashlight) или фенерче тип динамо. Каквото и да изберете без фенерче не можете да сте сигурни дали в крайна сметка ремаркето ви е закачено.
А сега една задача  с повишена трудност. Проверили сте всичко, осветили сте челюстите – те са затворени около царския болт, погрижили сте сте се да вдигнете краката, всичко изглежда наред. Вие тръгвате с камиона напред ремаркето се „изсипва“ от чинията. Стоварва се на земята. Разцепва се през средата понеже е било стабилно натоварено. Вие стоите пред камиона и сте се хванали за главата, защото не е прилично да се хавнете другаде и много добре знаете какво ви чака … или поне предполагате.  Възможен ли е този сценарий?
Отговорът е: да. Знаете ли какво забравихте? Да проверите ръчката на чинията дали е прибрана докрай. Различните марки чинии (fifth wheels) имат различни форми на ръчките. Някои имат подвижно палче, което предотвратява ръчката лесно или по невнимание да бъде издърпана. Понякога формата на ръчката е такава, че специално ръбче механично я държи отворена и тя се затваря чак когато царския болт влезе в челюстите. Да, но не винаги.  По различни причини понякога тя остава издърпана и когато тръгнете затворените челюсти се отварят, изплюват царския болт и вашето ремарке се оказва на земята.
След всичко което казахме, и ако още не сте се отказали да закачате, време е да сложите въздушните линии и електрическите кабели. Проверете гумените уплътнения на плоските конектори на въздушните линии. Ако са износени можете да започнете да губите въздух. Най-добре е да ги смените.
Веднъж когато имахме такъв проблем с един от камионите, шофьорът  вместо да смени гуменото уплътнение,изненадващо  гордо се изплю върху него. После невъзмутимо закачи обратно плоския конектор (glad hand) и ни демонстрира, че той вече не изпуска въздух. Може би е въпрос на слюнка. Принудени сме  да признаем, че това бе най-бързият ремонт, на който сме присъствували, но все пак не бихме го препоръчали. Просто сменете износеното уплътнение.
Стигнахме до електрическите кабели. Когато включвате куплонга на кабела (pig tail) проверете дали сте го напъхали до край и дали влиза плътно. Хлабавият куплонг означава лоша връзка а от там и „тикет“ за неработещи светлини. Накрая може да вдигнете краката на ремаркето. Вдигнете ги догоре. Не ги оставяйте полувдигнати. Ако пресичате ж.п. прелез и се заклещите на релсите (вярвайте има и такива случаи), то това ще ви коства професионалната книжка.
Не забравяйте за паркинг спирачките на ремаркето. Когато не сте натиснали червения бутон не би трябвало камионът ви да може да тръгне напред. Ако имате ръчка в кабината за обслужващите спирачки (service brakes) на ремаркето хубаво е  да проверите и тях.
Когато тръгвате, направете го много бавно. Гледайте внимателно дали гумите от ляво и дясно се въртят. Ако нещо сте объркали по закачането на въздушните линии сега всичко ще излезе наяве. Бъдете готов да спрете веднага ако усетите, че нещо не е наред.
Сега вече след като сте потеглили може да изпуснете въздуха и да се поздравите с успеха. Но не се отпускайте прекалено много. С риск да ви развалим спокойствието трябва да ви кажем, че рано или късно ще ви се наложи да разкачате ремаркето и това също крие известни рискове.
Когато разкачате също са нужни някои проверки. Първо проверете мястото където ще оставите ремаркето. Дали има достатъчно пространство то да бъде побрано и дали настилката ще понесе тежестта му. Ако повърхността е достатъчно здрава но малко мека, ще трябва да сложите някакъв по-здрав материал като талпи или дъски под петите на краката на ремаркето, за да не потънат в земята. Понякога през лятото трябва да направите тази процедура дори и ако сте на асфалт. Случва се краката да потънат в горещия асфалт до 20-30 см.
Готово. Сложихме дъските (ако е необходимо). Пуснахме краката до долу. А сега какво? Да си ходим? Не и преди да сме откачили чинията (издърпваме ръчката докрай напред – нали помните), да извадим електрическия кабел (закачаме го прилежно на неговото походно място зад кабината), да откачим и прибирем въздушните линии.
От този щастлив момент нататък повечето шофьори „ръгват“ първа, дават газ към къщи и почват мислено да броят спечелените пари.
Нека да видим как е правилния начин.
Камионът се вади изпод вече откаченото ремарке много бавно. Спрете го докато чинията е още под ремаркето и сега ако имате въздушни възглавници изпуснете въздуха от тях. Ремаркето бавно ще легне на собствената си тежест. Наблюдавайте в огледалата как краката на ремаркето реагират на натоварването. Бавно изтеглете камиона. Всичко наред? Е сега може да почнете да броите парите.
Приятна почивка и много поздрави в къщи!
Стоп! Чакайте! Сетихте ли се да върнете обратно бутона на въздушните възглавници? В случай, че не сте вашият камион няма никакво окачване и ако го покарате така известно време ще трябва да помислите и за нова скоростна кутия. Добре, че се сетихте навреме!

Целта на тази статия беше да ви размее и същевременно малко да ви поизплаши, защото не бива да се подхожда лекомислено към нищо, което е свързано с тръкинга.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови.
„България Сега”, Чикаго

______________________________________________________________________________________

Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист