Пътната ярост /Road Ragе 2/

Ние продължаваме нашата дискусия за пътната ярост, за нейните фактори и за евентуални решения.
Кои са специфичните душевни заболявания, които могат да имат ефект върху безопасното каране на професионалните шофьори?
Предлагаме ви списък с болестите, които ако не са третирани, дисквалифицират кандидата за професионална книжка:

Биполярно разтройство.
Силно депресивно разтройство
Разтройство водещо до невъзможност за съсредоточаване
Шизофрения

Тези заболявания  изискват по нататъшни изследвания и могат да доведат до потенциален отказ на кандидата да оперира професионално моторно превозно средство.
Дефиниции за агресивно каране и пътна ярост:
Агресивно каране – извършването на две или повече пътно-трнспортни нарушения които подлагат на риск имуществото на друго лице или всяко умишлено нарушение налагащо защитна реакция от потърпевш шофьор.
Пътна ярост – физическа атака с кола или друго опасно оръжие от оператор(и) или пасажер(и) на моторно превозно средство към оператор(и) или пасажер(и) на друго превозно средство водеща до катастрофа.
Симптомите на Пътната ярост и агресивното каране които може да срещнете на пътя са:
1. Психична нагласа или мисли за насилие над други участници в пътното движение.
2. Вербално изявяване на насилствени намерения към другите участници в пътното движение.
3. Умишлено неспазване на правилата за безопастност поради несъгласие с тях.
4. Предприемане на агресивно и рисковано каране.
5. Каране с опасна дистанция;
6. Прекалено висока скорост.
7. Жестикулиране към участниците в пътното движение.
8. Промушване между колите при смяна на платното.
9. Прекалено използване на клаксона.
10. Ненужно премигване с фаровете към насрещният трафик.
11. Рязко спиране за се накарат намиращите се отзад да се отместят.
12. Задминаване на друг шофьор и след това намаляване за да му се даде урок.
В случай, че вие сте агресивен шофьор.
Анализирайте собственното си шофиране и това дали сте склонен за изпадане в състояние на пътна ярост. Помислете за промяна на вашите шофьорски навици.
Агресивните шофьори обикновенно:
1. Карат с малка  дистанция.
2. Използват прекалено клаксон.
3. Присветват с фарове.
4. Сменят често и ненужно пътните платна.
5. Жестикулират към другите шофьори.
6. Говорят по телефона.
Да промените вашите навици на каране не е лесно. Това ще ви коства време и усилия. Помислете да се запишете в шофьорски образователен курс или още по добре – да намерите професионален инструктор.

Разбира се нека не забравяме, че на обратния полюс на агресивното каране е шофьор, който кара прекалено бавно, спестява сигналите за завиване, намалява прекалено рано преди да излезе на изхода на магистралата, увеличава скороста на тласъци и настъпва в другото платно. На английски думата за такъв шофьор е „the instigator“ – човек, който предизвиква нещата да се случат. Ако познаете себе си в такъв стил каране то най вероятно вече сте бил жерва на пътна ярост. В случай, че това ви се е случило но сте успели да избегнете конфликт то вие сте щастливец. Независимо от всичко ще трябва да подобрите вашето шофиране за да не предизвикате лоши ситуации в бъдеще. Запомнете, вие споделяте пътя с други мотористи, пешеходци и велосипедисти. Трябва да признаете, че това е единственият начин, по който хората могат да отидат на работа, на училище или на среща. Да се кара при това положение под ограничението за скорост е неприемливо. Ако нещо ви притеснява винаги може да отбиете и да спрете и да оставите другите да ви задминат.
Текущите инциденти на пътна ярост или агресивно каране трябва да се рапортуват незабавно с обаждане на 911. За минали такива се обръщайте към регионалните полицейски офиси. Ако сте били свидетел или потърпевш на инцидент на агресивно каране или пътна ярост при обаждането ви на 911 моля предоставете следната инфирмация на представителя на закона:
1. Мястото където последно сте видели автомобила.
2. Посоката накъдето е пътувало. (към….)
3. Кой път или магистрала?
4. Цветът/Цветовете на автомобила.
5. Замесено ли е оръжие?
6. Какво точно се случи?
7. Жертва ли сте или свидетел?
Трябва да си дадете сметка, че не можете да контролирате поведението на останалите шофьори, но за сметка на това можете да контролирате своето собствено. Когато другият шофьор ви засече, начинат по който реагирате ще определи какво ще се случи после. Ако сте способен да се овладеете, да поемете дълбоко въздух и запазите спокойствие може би ще успеете да избегнете животозаплашваща ситуация.
Наистина трябва да умеете да изпуснете насъбраното напрежение от шофьора, който ви се залепил и ви следва през целия град или за този, който кара пред вас с 10 мили по малко от ограничението. Изпускане на напрежението е нормално, ако го правите подходящо.
Споделяйте с приятелите си или със семейството за вашите преживявания на пътя. Някои шофьорски клубове или онлайн дискусии също магат да свършат работа.
Приятно пътуване!

Тодор Паунов,
„България Сега”, Чикаго