Пътната ярост… (Част 1)

Ако вашата транспортна компания или вашият мениджър по безопастността ви е инструктирал за пътната ярост – браво. Ако сега за пръв път чувате за нея и си мислите, че знаете за какво става дума, то по-добре сядайте и прочетете внимателно следващия материал.
Пътната ярост е нарастваш проблем по американските пътища. Да се научите как да действате в критични ситуации, може да ви помогне да избегнете кошмара обикновено следващ инцидентите включващи пътна ярост. За такава се счита всеки акт на агресия, при който е замесено моторно превозно средство. Тази агресия може да е вербална или физическа, насочена към другите шофьори, при което се използва автомобил като оръжие, средство за нараняване или разрушаване на имущество. Пътната ярост е от особен интерес за медиците лицензирани от Националния Регистър на Лицензирани Медицински Специалисти по Прегледи  (The National Registry of Certified Medical Examiners – NRCME).
Индивидите, които проявяват признаци на различни душевни разтройства по време на медицински преглед на годност за шофьори или имат клинична история на заболявания, като биполярно разтройство, шизофрения, проблеми със съсредоточаването, депресия и т. н са по склонни да проявят пътна ярост.
Професионалните шофьори, които взимат специфични лекарства,  влияещи на вземането на решения, тези които вземат забранени субстанции и тези които прекаляват с рецепти, всички те са повече предразположени към пътна ярост.
Сенатската комисия от 2011 г. прие решение да бъде създадена специална програма, отнасяща се за професионалните шофьори, която да демонстрира загрижеността на правителството за безопастността по пътищата. Вашият проверяващ лекар е отговорен да удостовери дали сте годен да карате автомобил, и дали сте склонни да го използвате и като разрушително оръжие.
Защо някои шофьори така тежко понасят ежедневните трафици? Някои доктори смятат, че има медицинска причина за пътната ярост. Националният Здравен Институт е спонсорирал подробно изследване върху нея. Между 5% и 7% от 10,000 изследвани шофьори са проявили белези на пътна ярост. Изследванията са били анализирани и в резултат е дефинирана диагноза: непостоянно експлозивно разтройство (Intermitten Exsplosive Disorder-IED). Счита се, че това е причината водеща до пътната ярост. Да си изпуснеш нервите някога беше лошо поведение, сега вече е заболяване с диагноза, което  може да започне още в ранно детство. Хората с такава диагноза могат да избухват многократно с непропорционален гняв за ситуацията, в която се намират. След такива случаи обикновенно има ранени или разрушена собственост. Дали вярвате или не вярвате, че това е болест не е зле все пак да сте подготвени в случай на такива ситуации. Те могат да ескалират мигновенно и генерално най-важно е да се избягва  каквато и да е конфронтация.
В случай, че сте от другата „страна на барикадата“ и обичате да провокирате останалите шофьори,  или пък вие самите сте избухливи, във ваша полза е да промените шофьорските си навици.
За тези, които миролюбиво карат в средата на пътя добре е да поддържат неагресивната си шофьорска техника и внимателно да наблюдават и да разбират какво става на пътя.
Според статистиката шофьорите от мъжки пол под 27г. са по-склонни да проявят пътна ярост, при която  да има катастрофа с фатални последици.
Когато освидетелства шофьор под 27г. преглеждащият трябва да прояви интерес към склоността на младежа към употребата на алкохол, тъй като това представлява риск. Изследванията  показват, че агресивните шофьори имат склонност към психични отклонения, включващи заболявания от типа „БИ“душевни разтройства, разтройства свързани с неспособност за самоконтрол и прекомерна употреба на субстанции.
Има някои медикаменти, които със сигирност намаляват долният праг за агресивна реакция и замъгляват до такава степен способността да се взимат адекватни решения, че много често се стига до неконтрулируема агресия. Всички медици трябва да предупреждават преглежданите професионални шофьори за риска свързан с лекарстата, които те употребяват.
Известни са следните медикаменти които увеличават слонноста към насилие, влияещи на преценката и увеличаващи избухливостта:
Бензодиазепините(Benzodiazepines)
Опиатите (Opiates)
Психостимулантите (Psychostimulants)
Анаболитичните стероиди (Anabolic Steroids)
Антидепресанти (Antidepressants)
Пътната ярост се дифинира с агресия. Има два типа агресия:
Повлияна (affective) и хищна (predatory).
Предизвиканата ярост се изразява в тип поведение като преследване или заплашване. Подобно на котка, която съска на друга котка и си показва ноктите когато е заплашена или има опастност за малките ѝ. Поведение от страна на шофьорите в такова състояние включва:
Хвърляне на предмети от движещи се автомобили с цел нараняване.
Внезапно увеличаване последвано от внезапно спиране. Също така и каране извънаредно близо до предния автомобил (tailgating).
Неотдаване на предимство и блокиране на движението. Каране много близо зад мотористи.
Използване на светлините или клаксона за плашене.
Крещене и жестикулиране към другите шофьори по враждебен начин.
Хищническото поведение се изразява в действия, които представляват физическа атака срещу друг индивид.
Умишлено предизвикване на катастрофа.
Умишлено удряне на мотоциклетист.
Физическа конфронтация с другите заради шофирането
Самата пътна ярост също може да се категоризира на предизвикана или на хищническа. Медиците, освидетелстващи професионалните шофьори трябва да им задават въпроси засягащи вече споменатите поведения. Въз основа на техните отговори те биха ги определили като възможен рисков фактор.
/Следва/

Тодор Паунов,
„България Сега”, Чикаго