Купуване на камион – Вашата първа стъпка…

Много шофьори рано или късно стигат до идеята за придобиване на собствен камион. Мотивите за тази идея варират от вярата, че това ще доведе до по-голяма печалба или желанието за по-голям контрол върху работното време, до порива при някои просто да се порадват на по-нов камион.

Купуването на камион – това е вашата първа стъпка към транспортното  предприемачество!

Независимо от причината, едно е важно да се вземе под внимание: купуването на камион е първата стъпка за началото на собствен бизнес. Трябва да се разбере, че собственикът на камион всъщност е собственик на бизнес. Това означава, че купуването на камион е бизнес решение и подходът към него трябва да е точно такъв – като към бизнес. Забравете за показната страна на нещата, за кожените седалки, за модерните електроники или „дъхът на новото”. Тук говорим за бизнес.

Шофьорът, готов на тази стъпка, има няколко възможности.
Първата е директната покупка. Нови и стари камиони са на разположение за купуване в дилърската мрежа по цялата страна. Директната покупка може да даде на собственика на камион  повече контрол върху превозното средство като го освободи от много задължения и ограничения.

Купуването на нов камион би намалило риска от повреда, или в случай на такава би могло да се използва наличната гаранция. Всичко това обаче си има цена.
Купуването на стар камион пък предлага други предимства – по-малко капаро (down payment) и по-малка месечна вноска. Разбира се, тук се прави компромис с гаранцията на камиона и вероятно се увеличава цената на поддръжката (maintenance).

Каквото и да изберете, имайте предвид, че цената на камионите е рекордно висока в сравнение с предишни години и даването на заем никога не е било така трудно. В общи линии планът за директно купуване не е лесен за осъществяване. Без перфектно кредитно досие, заем може да не ви се отпусне дори и да намерите камион при невероятно изгодни условия.

Някои шофьори предпочитат да сключат договори за „лиз-покупка“(Л/П).

Договорите за  „лиз-покупка“ помагат на превозвачите да привлекат и да заинтересоват шофьори, които иначе биха се възползвали от предложението на някой друг продавач, като същевременно се освобождават от използваната си екипировка при изгодни за тях условия. Някои транспортни фирми ограничават такива предложения само за техни камиони, докато други предлагат на шофьорите намаление за каквито камиони те са намерили. Какъвто и да е случаят, тук е важно да се разбере, че договорът за лиз-покупка не означава, че шофьорът взима камиона под лизинг. Това е продажба, при която шофьорът-собственик придобива камион и го отдава обратно на лизинг в транспортната компания, при съответни договорени условия, като например за заплащане на миля.

„Л/П Договор” може да бъде една добра възможност за шофьор с по-малко налични средства и не дотам добра кредитна история, да стане собственик на камион. Въпросът тук  е, че транспортната компания има много голям контрол. Контрол върху вашата екипировка и доход  и от там директно върху вас. Преди да предприемете тази важна стъпка, запитайте се дали това е компания, на която бихте имали доверие? Дали има някои, които имат лош опит с нея? Какви биха били последиците за вас при едно лошо развитие на нещата и дали сте склонен да ги приемете? Анализирайте мотивите на компанията – продавач.

Много от транспортните компании ще поискат да си направите банкови сметки за така наречените възможни финансови разходи (escrow accounts), които биха могли да се случат на шофьора или на камиона.  Те могат да включат, или да не включат, поддръжката на камиона.
Голяма част от вашият контрол върху камиона ви е жертванa при Л/П контракта. На теория вие, като собственик или независим контрактор, имате свободата да приемате или да отхвърляте предложение за диспечване или да взимате различни важни решения влияещи на бизнеса. Това е само на теория. Контрактори, които са склонни да приемат само най-изгодните товари, или пък не сътрудничат достатъчно на диспечерите, изведнъж могат „случайно“ да се окажат в ситуации, когато няма товари или пък да бъдат ощетени по начини, които ще бъде трудно да се докажат. Някои транспортни фирми са упреквани, че буквално „задушават“ собствените си контрактори с липса на мили и по този начин правят невъзможно плащането на вноските по Л/П договорите. В следствие на това същите тези контрактори са принудени да върнат камионите си на транспортните компании,  а те на свой ред ги продават на следващите беззащитни мераклии. На всичко отгоре не се връща вече отдаденото капаро (down payment) и парите от сметките (escrow accounts) се задържат като неустойки за неспазването на договора.
Но, слава Богу има и достатъчно транспортни компании, които третират добре своите независими контрактори,  като им дават възможност за добра печалба и им оказват съдействие в трудни моменти.

Четете внимателно договорите!

Както при всеки правен документ – четете внимателно договорите, които подписвате. Понякога един договор може да се превърне в капан, където да попаднете „по своя воля”, макар и да не знаете за това…  Потърсете съдействие и на специалисти, които да са с безспорна репутация. Следете за „конфликт на интереси” в източниците на информация за транспортните компании, от които ще вземате камион на лизинг. Понякога точно те стоят зад публикациите или медиите, рекламиращи така примамливите условия.

И още една възможност…

Има и още една възможност за придобиване на камион. Това е „лиз-продажба с трета страна“. В този случай кредитор,  „несвързан“ с превозвача, осигурява финансирането за камиона, който след това се предлага на лизинг на транспортната фирма.
Договорът за лизинг с превозвача в този случай се явява гаранция към финансиста, че ще бъдат осигурени приходи за вноските по заема. Тук контролът е на страната на кредитора и може да варира в различните случаи. Някои от кредиторите могат да приемат месечни плащания. Други могат да настояват всички разплащания с фирмата-превозвач да минават през тях и те директно да удържат дължимите за камиона суми, като после да освободят останалото към собственика.

Л/П договор с трета страна може да постави кредитни стандарти, които са по-лесни да бъдат посрещнати, но също така могат да бъдат изисквани и по-високи лихви или ограничения за това къде и как да бъде използван камионът.

***

Нека да повторим още веднъж: Купувачът трябва внимателно да прочете цялата документация и ако има съмнение да потърси правен съвет от специалисти.
Купуването на камион може да бъде първата стъпка към една успешна кариера на независим контрактор и транспортен предприемач. Третирането на тази стъпка като бизнес решение ще ви спести големи неприятности в бъдеще.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови.
В. „България Сега”, Чикаго

 Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни казуси се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.