Отново за лизинга /част 2/

В предишния брой на вестник „България Сега” Ви запознахме с някои от най-комплицираните случаи при взаимоотношенията между компанията и работещите колеги за нея по договор – какво е лизинг, опасностите при недобро оглеждане на Договора, за компенсациите, за разходилите и за някои суми, които не се изплащат напълно за вече извършена работа  и др. Сега ще насочим внимание към някои възможни намаления при закупуването на гориво, гуми, сервиз и пр., както и за различните разплащания и аванси и някои тънкости при сключването на лизингови договори…

НАМАЛЕНИЯ
Заради възможностите да купуват в големи количества, някои от превозвачите си разделят с контракторите намаленията, които получават при закупуването на гориво, гуми, поддръжка или други услуги. Само намалението на горивото може да ви спести 10% от цената която плащате на помпата. Цените на горивото бързо се променят и силно варират при различните трък-стопове. Вижте какво ви предлага превозвача и уточнете метода на комуникиране за това къде ще зареждате. Някои за тази цел използват интернет, където има информация за ежедневните цени. Кой ще плаща интернета?
Много компании предлагат групова застраховка, която е много по изгодна ако трябва да правите единична. Непременно попитайте за това. Също вижте каква е самостоятелната застраховка „бобтейл“ на вашия камион-влекач и за застраховката при произшествие на работното място (occupational accident или още worker’s compensation). Някои от превозвачите предлагат безплатна застраховка „отговорност” (general liability) и застраховка на товара (cargo insurance). Други предлагат добри условия за закупуване на застраховка за физически щети (physical damage). Проверете колко точно ще трябва да платите за него и какво покритие за евентуалната щета има.
Номерата и разрешителните също се предлагат различно. Ваша задача е да разберете точно какво ви се предлага, каква е цената и какво ще ви се удържи накрая. Ако се направят пълни удръжки, дали ще се възстановят някакви средства, ако контрактът ви изтече много преди края на годината.
РАЗПЛАЩАНИЯ И АВАНСИ
Разберете колко често се правят разплащанията и какви са изискванията за вноските. Някои превозвачи плащат веднага след доставката на товара, други едва след като са получили всички документи, включително и шофьорските дневници. Трети чакат на тях да им бъде платено като по този начин прехвърлят риска на собствения си бизнес върху вас.
За вас също е важно да узнаете как ще пристигат парите и дали ще са на разположение при неочакван ремонт или закупуване на гориво. Някои предлагат на контракторите възможност за аванс но поставят ограничения за сумите и на интервалите, на които се теглят (например – по един път на ден). По-късно може да се изненадате, когато откриете, че сумата, която теглите на аванс не е достатъчна за да си напълните резервоарите.
Компаниите също имат различни изисквания за сумите, които ще ви задържат като гаранция (escrow). Някои изискват тя да бъде не по-малко от 1000$. Те смятат, че това количество ще покрие някой малък иск към застраховката на екипировката или на товара в случай на произшествие. Някои от компаниите изискват тези гаранции, escrow, да се депозират предварително наведнъж, докато други ви ги удържат постепенно на вноски. Разберете за тези изисквания включително и кога тези суми ще ви бъдат върнати след изтичане на лизинговия договор. Има ситуации, когато те се задържат повече от 90 дни,  в случай, че компанията получи глоба за нарушение след като вече сте напуснал.
ЛИЗИНГОВИЯТ ДОГОВОР
В много случаи Лизинговият договор ви се предоставя в последната минута. Принудени да прехвърляте страница след страница, може да пропуснете важни детайли. НЕ ДОПУСКАЙТЕ ТОВА! Много от нещата, за които вече говорихме, може да са описани в лизинговия договор. Поискайте си копие предварително и си подчертайте пасажите, по които имате въпроси. НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ПРЕДИ ДА СТЕ ИЗЯСНИЛИ ВСИЧКО !
Този материал е предназначен да информира и предпази всички предприемачи, които влизат в транспортната индустрия, на които пожелаваме успех. За съжаление не можем да предотвратим той да бъде четен и от не до там доброжелателните към вас компании и така неволно да им дадем идеи как да печелят на ваш гръб.  Бъдете нащрек !
Добрият лизингов договор е този,който устройва и двете страни. Вие значително ще си увеличите шансовете за успех, ако разберете всички детайли предварително, преди да вземете решение.

Чанита и Тодор Паунови
В. „България Сега”, Чикаго

Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.