Волан, Пътища, Америка: Отново за лизинга

Ако вече притежавате или планирате да закупите клас  8  камион- влекач, значи вероятно сте решили да станете предприемач и да печелите пари. Но за да успеете в това си начинание, ще трябва да получите информация по някои въпроси.
От къде ще вземете товари? Кой ще определя цените на заплащане и колко бързо ще става то? Кой ще отговаря за регистрациите, разрешителните, таксите за гориво и въпросите свързани със застраховките? Кой ще преговаря за отстъпките при закупуване на гориво и как информацията за евтините бензиностанции ще идва при вас. Кой ще ви помогне ако „закъсате“ за пари на път?
В случай, че решите да оперирате със собствена оторизация, отговорът на всички тези въпроси сте вие. Освен ако не си платите на някой, който да свърши тази работа вместо вас. Много често собствениците-предприемачи, които все още навлизат в транспортния бизнес,  или просто искат да избегнат административните главоболия, избират да влезнат в лизингови отношения с компания-превозвач.
Лизинг според общоприетата дефиниция е взаимен договор за ползване срещу заплащане на някаква физическа собственост. Под физическа собственост се разбира всичко което може да се види и пипне, включително недвижимото и движимо имущество.
Във вашият случай, превозвачът формално се оказва ваш клиент.
Вие предоставяте камиона-влекач, шофьор, а в някои случаи и ремарке, срещу определена цена или процент на миля. За нещастие много от собствениците на камиони базират изцяло решенията си само върху тази очаквана  цена, като не вземат под внимание многото детайли в договора за лизинг. Това е рецепта за сигурен провал, защото компаниите много често „играят“с това което ви плащат и с това което ви удържат. Когато се осъзнаете е вече твърде късно.
Ако разгледате внимателно вашият договор за лизинг вие ще забележите, че докато вашите задължения свързани с превозването на товара или в някои случаи с изплащане на екипировката са максимално точно определени, то превозвачът не ви гарантира никаква минимални заетости (доходи). Някои компании дори изискват докато не изплатите камиона си да оперирате само под тяхна оторизация.
Преди да им се доверите обърнете сериозно внимание на следните подробности :

КОМПЕНСАЦИИ
Повечето хора не разбират разликата между заплащане и компенсация. Например, вие може да не получавате чак толкова голяма цена на миля, но да бъдете компенсиран с повече мили. Голямото заплащане на миля не означава нищо, ако в крайна сметка милите не са достатъчно. Подобна ситуация е когато превозвачът ви предлага заплащане в процент от заплатения товар, но не ви предлага достатъчно количество товари и на всичко отгоре отново ви „удря“ в милите. В резултат на такава политика вие най вероятно няма да може да спазите лизинговия договор и ще трябва да върнете екипировката на компанията превозвач, а по-късно и да обявите фалит.
За да може да се ориентирате в съотношението доход-компенсация, вие се нуждаете от информация за това, колко средно са получили другите независими контрактори през изминалата година. Тази сума е отразена в тяхната 1099-финансова форма. Вие ще забележите, че първото нещо което транспортните компании рекламират в техните цветни брошурки е доходът на шофьорите или на контракторите си през предишната година. Не се колебайте да попитате. Ако всичко е наред вашият превозвач, ще ви предостави с готовност тази информация.
Друга важна за вас статистика при преценката ви за бъдеща печалба е количеството средни мили които се изминават от контракторите на седмица. Не забравяйте да вземете под внимание и изискванията на компанията за времето за почивка. Те ще се отразят директно на милите, които ще направите и от там на вашият доход.
Питайте също за „добри“ или „лоши“, съществуващи линии, курсове или товарни зони, в които превозвачът оперира. Много компании не плащат милите изминати от вашата последна доставка до домът ви. Вие ще трябва всеки път като се връщате да „преглъщате“ тези неплатени мили.
Важно също е да попитате за сезонното натоварване. Вземете ли поради незнание почивка в най натоварения за този превозвач период, то когато е „слабо“, за вас ще останат много по малко мили, товари и това ще се отрази на доходите ви.
Ще трябва да разберете дали компанията плаща различни цени, или дори дали въобще плаща в случай, че карате празен от предишната доставка до следващото товарене. Ако такава практика съществува, веднага попитайте за средното количество неплатени- „мъртви“ мили(deadhead) които се правят.
Компенсациите(fuel-surcharges) за гориво могат да бъдат значителна част от дохода на контрактора. Попитайте дали тези компенсации ще ви бъдат 100% заплатени. Някои от компаниите се изхитряват и ви удържат суми за „административни“ разходи, или просто не ви плащат пълният процент от компенсации за горивото, което те договарят от своите клиенти.
Изяснете си компенсациите които се плащат при престои за ремонт, смяна на масло, чакане на товар, липса на товар, при товарене и разтоварване. Някои компании въобще не плащат при такива случаи, други пък ви плащат толкова, колкото и на шофьорите които работят за тях.

РАЗХОДИ И ОТДРЪЖКИ
Сега когато сте уточнили дохода, който може да очаквате е време да се концентрирате върху разходите, които ще посрещнете с този превозвач.
Много от компаниите ви удържат наем при ползване на тяхно ремарке. Той може да варира от еднократна сума за товар, удръжка на миля  до взимане на процент от печалбата ви от товара.
Докато обсъждате ремаркетата, попитайте кой е отговорен за минималните щети,  които се случват на път не по ваша вина, като спукани гуми, паднали калобрани или други несъществени проблеми по ремаркетата. Някои компании удържат за всяка малка повреда по ремаркето, докато то се оперира от контрактора.
Задължителният паркинг за камионът ви, също е удръжка, която не можете да избегнете. Уточнете дали има такова изискване.
Ако превозвачът предлага карта за гориво попитайте за вероятни удръжки след заплащане при зареждане или при теглене на аванс. Някои компании не предлагат директен депозит към вашата банка, като вместо това привеждат парите в картата ви за гориво. Финансовата институция, която е издала тази карта, би могла на свой ред да ви предложи пакет от услуги, като електронни депозити, превеждания на суми, получаване на разписки и така нататък,  всички те са срещу заплащане.
Други компании изискват устройства за сателитни комуникации или електронни шофьорски дневници, като ви удържат сума за инсталирането им и също така и седмични или месечни вноски при използването им. Може да има и удръжка за електронните устройства за автоматично плащане при платените магистрали(PrePass, EZ-Pass), ако те се предоставят от фирмата.
Изяснете си изискванията при нужда на допълнителна екипировка, като опорни лостове за укрепване на товара, колани или вериги за ремаркетата. В случай, че компанията ви ги предлага, попитайте за цената и ако тя е висока,  дали можете да използвате собствени.
Уточнете кой ще покрие специфичните разходи като задължителното миене на цистерните или за закупуване на допълнителни укрепители(dunnage) при плоските ремаркета.(flatbad)
Ако не попитате, накрая може да се окаже, че сте вие…

Чанита и Тодор Паунови
В. „България Сега”, Чикаго