Изкуството да се кара назад

Често сме чували пожеланието „Приятен път!“ Да сте чули обаче пожелание „ Приятно паркиране“? Едва ли. Паркирането никога не е приятно и понякога може да бъде опасно.
Една от главните причини за опасността, когато се кара назад каквото и да е превозно средство е фактът, че не се прави често. Освен ако вашата работа не е абсолютно специфична, вие като шофьор на камион прекарвате повече от времето си движейки се напред отколкото назад.
Да вземем следният пример: Вие давате назад 30 м. за да паркирате на някоя рампа, и след това карате 750 км.  до следващият терминал,  където отново паркирате. Приблизително се получава 99,992 % каране напред и 0,008% каране назад. Ако вземем под внимание някои маневри, които извършвате в обратна посока, ще получим  резултат показващ, че 99,98% от вашето шофиране се извършва напред.
Нека прибавим и някои рискови фактори –  като ограничената видимост, тясното пространство… и шансовете за произшествие нарастват значително. Вярно е, че в повечето случаи, тези произшествия се случват на малка скорост и затова причиняват малки щети. Понякога обаче, те могат да бъдат с фатален край. Особено когато са въвлечени и пешеходци. Нека не забравяме също, че дори и малките катастрофи, отнемат време и струват пари за поправка.  Те могат да станат причина да загубим работата си. На всичко отгоре подобни случки се записват в досието на работника,  давайки основание за евентуален отказ при назначение от страна на работодателя.
Единственият сигурен начин 100% да избегнем риска от произшествие при връщане назад е да го избегнем изцяло. Всички ние сме наблюдавали по тръкстоповете някои шофьори, които са сгънали камионите си като джобни ножчета в усилие да ги паркират назад, докато близо до тях има места които могат да се заемат лесно с изтегляне напред. Важна теорема в шофьорската геометрия е: „Планирай тръгването си още в момента на паркирането.“ Добрият план включва тръгване, което не налага връщане, ако това е възможно.
Много добра идея е, когато извършвате някоя маневра,  да предупредите другите за намеренията си, като включите аварийните си светлини да мигат.
Леко чукване по клаксона може също да е полезно за привличане на вниманието, но понякога би могло да разсърди сънни шофьори по тръкстоповете или нервни съседи в населените места.
Свалянето на вашият прозорец до долу или поне частично, също може да помогне да чуете предупредителни клаксони или викове при критична ситуация.
Американските шофьори са добре запознати с акронима  G.O.A.T. (Get Out And Look) –„ излез навън и гледай“(джи,оу,ей,ти.) Това  е самата истина – вие имате много по добра видимост отвън, отколкото в кабината на камиона ви. Всъщност не е нужно да излизате всеки път когато маневрирате, особено при широки пространства. Но ако не сте сигурен в това което е зад вас – без колебаене извършете проверка. Не се бавете много навън, влезте бързо обратно в кабината за да довършите маневрата, защото ситуацията може бързо да се промени.
Помощници, които ви дават сигнали при връщане назад,  биха били много полезни, при условие обаче,че първо уточните с тях начина на комуникация. Обсъдете с какви жестове ще се дава „знакът“ и мястото, откъдето той да е видим за вас. Приканващ жест с показалец  може да е малко труден за виждане, особено при дъжд и с мокро огледало. „Спри“ може да се сигнализира с затворен юмрук, отворена длан или кръстосани над главата ръце. Въпрос на договорка. Отговорността в крайна сметка си е ваша и ако не сте сигурен в даденият ви сигнал,  действайте по американски – Get Out And Look – G.O.A.T. Има значение също и къде се намира вашият помощник. Ако стои пред камиона, той най-вероятно знае по-малко и от вас за това което се намира зад ремаркето. Според една стара шофьорска шега ще чуете репликата: ”Дай, дай, дай …а сега слез да видиш какво си направил!“ Най-доброто място за него е там откъдето се вижда водещата част от вашия автомобил и пътят, по който ще се извърши маневрата.
Някои от модерно оборудваните камиони имат камери в задната си част. Те могат да намалят риска от удар, но не разчитайте изцяло на тях, тъй като много от камерите имат „мъртва зона“- място което остава невидимо за вас.
Връщайте назад бавно, за да си оставите време за реагиране в случай на опасност. Така вие ще имате повече време за корекции без да се налага да давате обратно напред.
Когато връщате при остър ъгъл, наблюдавайте внимателно гумите на вашето ремарке. Ако те спрат да се въртят или започнат да се въртят напред- внимавайте! Вашият ъгъл на връщане е прекалено остър. Има опасност да сгънете аеродинамичните пера (wind fairings) на кабината си, да скъсате маркуч или електрически кабел.
Пресичането назад на път или шосе носи допълнителен риск. Приближаващите превозни средства могат да объркат страната на вашият камион с мост, надлез или въобще да не го забележат. Най добре избягвайте тази маневра, но ако се наложи все пак да я правите, добре е да имате помощник, който да предупреждава останалия трафик.
Да се дава назад по банкета (shoulder) на магистрала е изключително опасно и никога не трябва да се прави! В случай, че пропуснете изход на главен път, карайте до следващият и там обърнете.
Понякога дори и опитните шофьори могат да имат полза от малко тренировка и практика за връщане назад и паркиране на безлюден паркинг или полигон. Няма да е излишно да си опресните уменията  в случай, че ви се наложи да правите някоя трудна маневра.
Приятно паркиране!

Чанита и Тодор Паунови
В. „България Сега”, Чикаго