За голямата, невидима опасност по пътя

Наскоро попаднах на една публикация. Диспечер, който работи дълги години в голяма транспортна компания, разказваше покъртителна случка. Обадил му се един ден познат от дълго време  шофьор, че това е неговият последен курс и още до залез слънце,  или през нощта, ще се самоубие. Онемял от шока диспечерът слушал глухия глас на изпадналия в тежка депресия човек, който обяснявал как прави това защото разбрал, че не е нужен вече никому,  и никой не се интересува от това което прави, че разни шофьори на коли са го засипвали с ругатни без да им е направил нищо лошо, засичали го по пътя,  и най лошото – мениджърите на фирмата се държали много грубо с него…
Накрая човекът се разплакал. Мнозина  биха  го направили на негово място. Но диспечерът малко се съвзел и останал в разговор с него на линията повече от час и… успял да го успокои!
В крайна сметка не е имало сирени на линейки. Но какво би станало, ако този шофьор не е имало на кой да се обади и с кого да сподели болката си?
Самоубийствата при професионалните шофьори е тема табу, тема за която не се говори, за която липсва статистика и за който няма да ви кажат, когото постъпвате на работа в иначе загрижената за вас компания. Но те са факт и сигурно не са малко – както коментира Джереми Уилингър, директор по комуникациите на “Асоцияцията по психично здраве “ в Ню Йорк.
–  Изглежда изолацията е най-опасният фактор  – казва той, – това че си далече от семейството, приятелите, обществото….а също така ежедневният стрес, липсата на сън и по някой път вземането на медикаменти си казват думата.
Стрес, самота, безсъние това е част от живота на професионалния шофьор, и тези фактори могат да пречупят почти всеки.
– Особено тежко е, ако не се отчита твоя принос в работата от твоя работодател – продължава Джереми Уилингър, – всеки би могъл да стане жертва на подобни обстоятелства и да изпадне в депресия.
Нека да поговорим за това какво е депресия.
 Депресията е болест…
Депресията е болест, която много хора изпитват, включително и шофьорите на камиони. Таза болест ги убива физически, ментално и емоционално. Депресията е много реално заболяване, което засяга не само страдащия човек, но и  близките му. Тези, които страдат от депресия обикновено са тъжни, неуверени и нещастни и това състояние може да доведе до самоубийство.
Депресия, стрес и умора, са често срещани сред шофьорите на камиони, особено при шофьори на“ wild” (те карат навсякъде и пребивават на пътя дълго време), които  са често афектирани . “Wild” шофирането, се отразява върху семейния живот, защото шофьорите са далеч от дома в големи периоди от време, а това е комбинирано и с постоянни срещи с неочаквани ситуации. Те трябва да преодоляват  трафик, климатични условия, ремонти, катастрофи, безсъние, неразположения от здравен характер и т.н. Понякога всичко това, се натрупва  в един и същи ден. Те са притиснати от  срокове във времето, назначено за доставката, и от правилата и изискванията  на компанията, към която работят.
Това води до стрес. Като се прибави и малкият им социален контакт, напълно е обяснимо, че няма как да се разтоварят от проблемите си. Стресът рядко води до добра мотивация, в по-голяма степен отключва емоционални сривове и болестни състояния.
Симптоми на депресията

* Тъга или чувство на безпокойство
* Преяждане или загуба на апетит
* Чувство на безнадеждност или песимизъм
* Чувство на вина или безполезност
* Раздразнение или безпокойство
* Затруднена концентрация
* Трудност при вземане на решения
* Главоболие, мускулно напрежение или болка
* Липса на мотивация или фокус
* Мисли за самоубийство и  дори опити за самоубийство
* Проблеми със съня
* Злоупотреба с алкохол или наркотици
* Социална изолация
* Желание за безпричинен  плач
* Бърза смяна на настроението: от тъга към еуфория и т.н.

Типични фактори за депресия

* Шофьорите често са в изолация от приятели и семейство.
* Те често прекарват повече часове в работа, от очакваното.
* Не успяват да да си осигурят нужното количество сън.
* Имат проблеми с  приемането и доставянето на товара.
* Имат проблеми с курсовете, които поемат.
* Проблеми със съпруг/съпруга или децата си, липсват нормалните семейни отношения на  доверие, изчакване, уважение, споделяне.

Начини за борба с депресията
1. Бъдете комуникативен!
Говорете с вашето семейство и приятели чрез телефона си или Skype . Уведомяването на друг човек за  случилото се по пътя и проблемите, които сте превъзмогнали, в голяма степен ще ви освободи  от стреса и емоционалното натрупване. Когато останете на „ рест-стоп” , опитайте се да намерите някой приятел за комуникация или поговорете с други шофьори на камиони. Това може да донесе добра информация за пътя напред и е добър начин да” убиете” малко време. Споделеното с другите разтоварва. Не напразно са създадени „телефоните на  доверие. Народната поговорка ”Споделената болка, е половин болка” е наистина лекарство.
2. Употребявайте здравословна храна
Храненето има огромен ефект върху човешкото тяло. Ако вашата диета не е балансирана, вие ще се чувствате уморени и апатични, а това ще  намали способността ви за работа. Силното тяло е носител и на силна воля. Силната воля винаги помага за справяне с тревожните мисли. Тя държи паметта в състояние на „бойна готовност”, а това е гаранция за намиране на изход от проблемите. Избягвайте бързо приготвените храни и подсладени напитки.  Те не само са вредни за вашето здраве, но също така „ ще ударят” талията ви, а наднорменото тегло  не води до най-оптимистичното настроение.
Натрупването на серетонина – хормонът на щастието, е добре да идва и стимулира мозъка от приятни емоции, а не от храна. Последната е само за няколко часа, а после, приятния ефект се губи. Не трябва са се забравя и поговорката: ”Пет минути в устата, две седмици на бедрата”, тоест малкото моментно удоволствие, например от сладки храни, веднага води до увеличаване на теглото, което трудно се сваля.

3. Упражнения
Въпреки, че получавате ограничен период от време за почивка, опитвайте се да правите упражнения, когато можете. Например: носете гирички в своя камион, така, че можете да направите няколко серии между спирките . Това не само ще вдигне настроението ви, но също така ще стимулира загубата на теглото ви и ще ви събуди, за да можете да продължите  тези изморителни нощни смени.
4. Музика и радио
Слушането на новини по радиото или любима музика е чудесен начин за добро настроение, времето сякаш минава по-бързо, и е лесен начин да се поддържаш буден през тези дълги часове, да си бодър и с желание за работа.

ВНИМАНИЕ!  ЗА НАЙ-СТРАШНИЯТ РИСК ОТ ТЕЖКАТА ДЕПРЕСИЯ!
Депресията носи висок риск от желание за самоубийство. Всеки, който изразява мисли или намерения (понякога те се споделят), това трябва да се приема много сериозно. Не се колебайте да търсите помощ. Обадете се на: 800-SUICIDE ( 800-784-2433 ). Съществува група, която предлага разговори „онлайн“ наречена LifeLineCrisisChat, също така има сайт, предлагащ контакти всеки ден -suisidepreventionlifeline.org, който е активен в социалните мрежи като фейсбук, туитър, ютюб или тъмбир.
Но какво да правят тези, които не говорят добре английски ? Оговорът е : НЕ СЕ ЗАТВРЯЙТЕ В СЕБЕ СИ ! ГОВОРЕТЕ С ПРИЯТЕЛИ, РОДНИНИ И ДОРИ С НЕПОЗНАТИ !
Животът е единствена даденост за всеки и тя не трябва да се пропилява от моментни настроения и събития. Като прибавим и това, че животът на всеки не е само негов личен, а той е обвързан с живота на близките му, това прави още по-важно решението  да избягаш от проблема по такъв начин.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов
в.”България СЕГА”
Todor Todorov Paounov is an assistant at
MEDICAL UNIVERSITY SOFIA