Човекът зад кормилото… как трудно опазва своето здраве!

Всички знаем, че свободата е хубаво нещо. За едни това е свободата на мислене, за други свободата на поведение, за трети може би съвсем друго. Шофьорите на камиони  нямат съмнение по този въпрос. За тях свободата означава пространството. Днес те са в Чикаго, утре във Финикс, други ден в Лос Анджелис. Кой може да си го позволи? Само те и птиците.
В Америка обаче обичат да казват: “Freedom is not for free” – Свободата има цена. Цената която шофьорите плащат за нея е лошата храна, липсата на сън, неактивния начин на живот и в крайна сметка – лошото здраве.
Може ли всичко това да се избегне? Отговорът е “ДА”!  Може да се избегне благодарение на превантивната  медицина. Всъщност този термин означава чисто и просто здравословен начин на живот. Първата стъпка към него започва с осъзнаването на проблема, или по точно със самообразоването. Нека да направим тази стъпка заедно.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С КИСЕЛИНИТЕ

Сигурно сте чули хората да казват: „Появиха ми се киселини…“  И обикновено държат ръка пред устата си. Киселините се образуват от раздразнение на хранопровода, често пъти причинено от повишена киселинност в стомаха. Според Американската  Гастроентерологична Асоциация,  почти 60 милиона американци страдат от повишена киселинност в  стомаха поне по един път месечно. В Европейската медицинска школа, често се смята, че появата на киселини е просто симптом на някакъв проблем. Намирането и лекуването му е част от цялостното третиране. Американският подход е малко по-прагматичен. Тук се приема, че появата на киселини е заболяване, което само по себе си изисква незабавна намеса. Огромна фармацевтична индустрия се занимава с тази задача. Нейните реклами често могат да се видят по телевизията.
Разбира се, всичко това не изключва и лекуването на първопричините, защото честата висока киселинност може да доведе до сериозни последици. Поради тази причина желателно е да посетите незабавно вашия лекар, ако почувствате някои от симптомите, които са изброени по долу.
Но нека първо да видим  от какво се образуват киселините? На английски се нарича „heartburn”,  произнася се „хаартбърн“.
В  долният край на хранопровода се намира клапа, която позволява на храната да влезе в стомаха, тя се нарича „долен есофигален сфинктер“ – ДЕС. Тази клапа се затваря след като се приеме храна. Когато  ДЕС се затвори, стомахът отделя необходимото количество киселини за да разгради погълнатата храна. В случай, че ДЕС не се затваря правилно,  или се отваря прекалено често, стомашните киселини ще  отидат в хранопровода, където могат да причинят висока  киселинност и сериозни проблеми.

Някой от симптомите при подобен случай са:
Затруднено преглъщане.
Болка, която се влошава, когато сте легнали.
Болка, която се влошава, когато се наведете.
Горене в областта на гръдния кош, обикновено след хранене и през нощта.
Парене в гърлото (кисел или солен вкус и течност в задната част на гърлото).
Чувство, че храна се е „забила“ в гърлото или в средата на гърдите ви.

Храни, които помагат против  киселините:

Пълнозърнестите храни – овесени ядки, пълнозърнест хляб. Бисквитите, наред с другите пълнозърнести храни, могат да помогнат за облекчение на киселините в стомаха.
Белтъчини. Според изследвания, белтъчните продукти могат да засилят хранопроводния мускул, осигурявайки защита от киселинните. Постното месо, нискомаслените млечни продукти, риба и някои други източници на протеини, са препоръчителни.

Плодове и зеленчуци

Високофибрените плодове, също помагат за намаляване киселинната активност.

Храни, които да се избягват при киселинност в стомаха:

пикантни храни, мента, алкохол, чесън, шоколад, храни с високо съдържание на мазнини (пица и бърза храна),  лук, кофеин, домати, газирани напитки, цитрусови плодове.
Различните храни могат да имат различен ефект при различните индивиди. Вие ще трябва да разберете кои храни ви създават проблеми и да вземете мерки.

Други полезни съвети са :

Опитвайте се да не ядете, ако е възможно, два до три часа преди сън. Избягвайте да носите тесни дрехи или колани. Избягвайте да ядете големи порции. Не пушете. Намерете начин да регулирате стреса – физическа активност, медитация, музика и т н. Както беше посочено по-рано в статията, киселините могат да доведат до сериозни последици, като:
Язви на хранопровода.
Повишен риск за ракообразуване.
Възпаление на хранопровода.
Дрезгав глас.
Стеснение на хранопровода като следствие на  множеството опити на тялото да се възстанови от многократните дразнения.
Подходяща храна и правилно хранене, и вие ще продължите да бъдете свободни и здрави хора!

Тодор Тодоров Паунов
Асистент в Медицинска Академия – София
Todor Todorov Paynov
Assistant Professor at Medical Academy of Sofia
в.”България Сега”, Чикаго