"Мъртвата хватка" на "мъртвите мили"

Каквото и да ни се казва за края на световната икономическа криза, той още  не се вижда. Все повече бизнеси и хора се разоряват и са принудени да обявяват банкрут. За съжаление тези процеси засягат и българската общност в Америка. „Така и трябва! “- казват някои – „куцо и сакато дойде тука и иска да прави бизнес“, други се оплакват, че независимо колко добър бизнесмен си, при тези условия оцеляването е невъзможно.
Нека да оставим този спор на „експертите“. Искаме да насочим вниманието ви към един прост факт – ние всички имаме по-добър шанс да оцелеем и да се развием заедно, в рамките на нашата общност. Това е. Истината е простичка. Колкото по-добри доходи имат българите, толкова  по-добре ще бъде за българските бизнеси и за общността като цяло. Мнозина не осъзнават, че ако някой, когото не познават фалира, това в крайна сметка ще  се отрази финансово и на тях.
Всички ние,  нашите дейности и бизнеси, кафенета, ресторанти, строители и транспортни фирми, финансови офиси, лекарски кабинети, вестници, църкви, училища и т.н. сме свързани. Ето защо, тези фирми трябва да разрешат едно основно противоречие – докато увеличават максимално печалбите си (това е фундаменталното  верую на всеки капиталист), те трябва да намерят начин да бъдат полезни и да допринесат за нашата общност като цяло. Как?
Да погледнем  как го правят другите, като гърци, украинци, евреи, арменци и т.н. Нека да не бъркаме саморекламата с истинския принос. Не е едно и също да построиш бар или църква, да вдигнеш банкет или да дадеш стипендия на някое дете. Добрият бизнесмен е нещо повече от една „торба с пари“- той е и лидер. Надяваме се със следващия материал да бъдем полезни на нашите читатели.

„ Мъртвите мили“ – неизбежният разход

„ Мъртви мили“ звучи страшно, но какво точно означава това? Накратко това е да придвижваш  професионално превозно средство на свои собствени разноски.

Можем да определим четири основни вида „мъртви“ мили:

–    Когато се отива да се вземе товара.

–    Когато се напуска мястото на доставката („деливърито“ ) с цел да се намери нов товар.

–    Когато се кара около местото където  чакаш за товар.

–    Когато се кара с някаква лична цел.

Нека да разгледаме първия пример – вие сте изпратени да вземете товар. Има случаи, когато вашата компания ви плаща известна сума – компенсация за този разход. За тези които са договорили заплащане за целия курс (flat-rate), проблемът се решава – всичките мили са платени. В този случай не би трябвало да се счита, че са направени „ мъртви“ мили, защото по предварителната договорка заплащането за „ мъртвите“ и „ реалните“ мили е едно и също.
При тези, на които им се плаща на процент, а трябва да се придвижат до мястото за вземане на товара, положението е малко по различно. Те ще трябва да прибавят „мъртвите“ към „реалните“ мили и да разделят сбора на сумата на заплащане. Резултатът ще бъде колко е доходът или цената ви на миля.
При втория случай – когато се напуска мястото на доставка с цел да се търси по-добра възможност,  ситуацията е най сложна. Тук вече решението е ваше. Дали да не продължите да чакате на същата локация? Има ли друго място където шансовете да получите товар са по-големи? Тук решаващи са опитът на шофьора или контрактора.
Третия случай  се отнася до милите, които са направени около мястото, където чакате за товар. Понякога това може да са няколко дни. Вие сте принуден да се придвижите до хранителния магазин, трък-стопа, лекарски кабинет, кино или друго място за развлечение, от което имате нужда докато чакате.
Тези мили непременно трябва да се прибавят към общите разходи. Например, ако вие сте на път 40 седмици в годината и правите по 50 „ мъртви“ мили на седмица, в края на годината ще се окажете с направени повече разходи за 2000 мили. В случай, че правите 100 „мъртви“ мили на седмица, това ще ви доведе до извънредни разходи за 4000 мили. Представете си, че компанията за която карате ви „помоли“ да направите един безплатен курс до Калифорния и обратно за тях, сигурно ще си помислите, че са луди, но в края на годината, ако не си давате сметка за това което правите, ще се окажете точно в това положение. Тези разходи биха могли да бъдат намалени при предварително планиране на зарежданията на гориво, покупките на храна и други важни за вас дейности на път.  Вие можете да съчетаете някои от посочените неща когато сте на път и това най вероятно  ще намали  вашите разходи.
При четвъртия разгледан случай „мъртвите“ мили се правят обикновено когато пътувате към  къщи. Някои от вас се прибират всеки ден, други на седмица, трети стоят по месец. Понякога това може да е извънредно прибиране от 200 мили само защото сте близо до дома си, или може да ви се наложи да карате 1000 мили поради спешен случай в семейството,  или това да е някакъв друг важен повод.
Решението кога и колко да почивате също е много важно за разходите ви.

Запомнете нещо изключително важно за всеки, който се занимава с транспортен бизнес :

НЯМА НАЧИН ДА ИЗЧИСЛИТЕ КОЛКО Е ВАШАТА ПЕЧАЛБА,
АКО НЕ СТЕ СПОСОБЕН ДА СМЕТНЕТЕ ЦЕНАТА НА МИЛЯ!

Различните методи на заплащане при различните компании, значително допринасят за вашето объркване. Някои от тях ще ви плащат само „пълните“ (с товар), а „празните“ (без товар) мили – не. На пръв поглед  добро заплащане може да се окаже абсолютно мизерно, като се вземат под внимание неплатените „мъртви“ мили. Други ще ви плащат на процент, трети ще ви обезщетяват при закупуването на гориво, четвърти ще ви предложат заплащане на час или на курс (flat-rate), какъвто и да е вашият случай, първото нещо което трябва да направите е да изчислите цената си на миля. По този начин ще знаете дали бизнесът ви е ефективен и дали да продължите да правите това, което правите.
Нека да ви обърнем внимание, че в примерите за „мъртви“ мили се взимат под внимание само разходите ви за гориво. Ако сложите и всички други, като тези за храна, телефон, „толове“, хотели и много други картината се усложнява.
В опитите да се научите как да изчислите вашата цена на миля, не се колебайте да питате. Обърнете се към вашия счетоводител или човекът, който отговаря за данъците ви, или дори към мениджърите  на компанията, с която работите – да,  защо не? Нали си спомняте  нашия разговор за „общия просперитет“…
Успех!

Чанита и Тодор Паунови

в. “България Сега”
__________________________________________________________________________________

Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.