ГАБРОВО – Искат промени в общинската наредба за отглеждане на кучета на територията на габровска община

Промени в общинската наредба за отглеждане на кучета на територията на Община Габрово в частта отнасяща се до чипирането им иска общинският съветник от “Обединената десница” Виктор Спасов. Против наредбата се обявяват и от Сдружението на ловците и риболовците “Чардафон” и Дружеството на любителите на кучета в Габрово.
В изложение до Общинския съвет те определят наредбата като неадекватна и също изразяват несъгласие с чипирането на животните. Като причини се посочват публикации, според които кучетата с имплантирани чипове се разболяват от рак, съществува вероятност за изместване на чипа, което изключва разчитането и освен това няма създаден централен регистър, което пък прави поставянето му безпредметно.
В текста още пише, че някой трябва да поеме отговорност и за бездомните кучета.”Трябва да кажем, че създадените от защитниците на бездомни кучета митове, за това, че хората изпъждат кучетата си, не са истина. Можем да твърдим, че има единични такива случаи. Друг мит е, че кастрираните кучета преставали да бъдат агресивни”, се казва в изложението.