РУСЕ – Ремонтът в центъра приключва до края на юли

Уникален площад за страната ще има Русе след завършване на ремонта в централната градска част, заяви кметът Божидар Йотов. По думите му срокът за изпълнение на обекта ще бъден спазен и обновената градска зона трябва да е готова до края на юли.
Към момента са изпълнени подземните комуникации, предстои полагането на армирана бетонна настилка, която ще е основа за декоративните настилки от гранит и риолит. Започва и озеленяването на централната градина. В проекта е предвидено ново ефектно осветление и видеонаблюдение. Новост за площада ще е изграждането на автоматизирана поливна система.
Премахнатите вече стари червени павета ще бъдат заменени с риолитни плочи,  белите варовикови плочи и бордюри – с плочи от светъл гранит и риолитни бордюри. Запазените демонтирани стари павета и плочи ще бъдат използвани при ремонти из града, обясниха от общината.
В централната част на Русе ще се намира и първият сух фонтан в България. Той ще е разположен пред Операта. Оформянето на фонтана без водно огледало ще дава възможност да се преминава през него. Съществуващите фонтани пък ще бъдат основно реконструирани.
Мащабни ремонти в центъра на Русе не са правени през последните 20 години.