ПЕРНИК – Филмираният роман „С пагоните на дявола” писан в Перник

Металург от някогашния пернишки завод “Ленин” е автор на романа “С пагоните на дявола”. Неизвестен и любопитен факт около автора на филмираната книга е, че дълги години той се е представял като руски разузнавач. Истината разкри в Перник бившият разузнавач и шеф на службата генерал Бриго Аспарухов.
Самозванецът Борис Недялков се представил за руски разузнавач, за да избегне гонение на властта. Докато службите ни получат отговор от братушките, че те нямат такава разведка, книгата и последвалият сериал вече били популярни. Преди да заработи в ДМЗ-то, сега “Стомана”, Недялков бил царски офицер.
Бриго Аспарухов е почти готов с ръкописа на мемоарите си, които ще издаде в книга тази година. Автобиографията се основава на спомени, факти и анализи, а като основен мотив за издаването й Аспарухов посочва “неправилно тълкуване на факти и събития от близкото ни минало”. В книгата си той описва срещите си с трима шефове на ЦРУ, с които установил контакт по време на 6-годишното си управление на НРС. Натискаха ни да се признаем за убийци на Георги Марков, разкрива бившият шеф на разузнаването. Когато той застъпил на поста, всички документи по случая вече били архивирани. Негова истина е, че убийството е дело на западните служби.