ВЕЛИКО ТЪРНОВО – Кардиологичната болница спира приема на планови пациенти, няма пари

Болницата по кардиология във Велико Търново спира да приема планови пациенти. Причината е намаленият от здравната каса бюджет за специализираната клиника.
Днес ръководството на болницата е отказало да подпише договора с РЗОК, в който е предвиден задължителен прогнозен бюджет от 1 млн. 284 хил. лв. за последното тримесечие. Периодът обхваща месеците декември, януари и февруари. Към днешна дата ние сме надвишили тази сума с 400 000 лева и няма пари за лечение на повече пациенти, коментира директорът на болницата д-р Нора Цветкова.
По думите й бюджетът е редуциран с 60%, което поставя под въпрос дори спасяването на живота на спешните пациенти. Кардиологичната болница работи на делегиран бюджет, като за миналата година той е бил в размер на 720 000 лв. на месец.
Настояваме бюджетът ни за тази година да бъде увеличен и да покрие поне миналогодишната рамка, коментира д-р Цветкова. Ръководството на болницата е подало възражение до НЗОК с искане за преразглеждане на тазгодишния бюджет. Ако това не стане и парите останат орязани, Кардиологичната болница ще трябва да бъде затворена, заяви д-р Цветкова.