РАЗГРАД – Арестуваха най-бързия бял мъж на планетата за въоръжен грабеж

Бившият световен и европейски шампион на 200 метра Николай Антонов-Таланта е един от двамата извършители на въоръжения грабеж в горнооряховското село Първомайци, съобщи шефът на Областната дирекция на МВР във В. Търново комисар Живко Коцев.
В петък двама маскирани мъже, въоръжени с автомат “Калашников” и пистолет, отвлякоха микробус “Пежо Боксер” с 11 500 лева оборотни средства и неустановено количество цигари. Минути по-късно микробусът със завързания шофьор, парите и цигарите бяха открити от полицията в местността “Селището”, край великотърновското село Самоводене.
Николай Антонов е задържан в родния му град Разград, информира още комисар Живко Коцев. Той не пожела да каже кой е другият извършител, тъй като разследването продължава.
Николай Антонов-Таланта е световен шампион на 200 м бягане в зала от 1991 г. и европейски в същата дисциплина година по-късно. И до днес републиканският му рекорд на 200 м – 20.20 сек, поставен преди 19 години, не е подобрен. Антонов бе известен като “най-бързия бял мъж на планетата”, тъй като на финалите на големи първенства конкуренти му бяха само чернокожи състезатели. След края на спортната си кариера Антонов се завърна в родния Разград. През 2003 г. направи опит за самоубийство, като си преряза вените и се наръга в корема. Лекарите го спасиха. Таланта бе лекуван от наркотична и алкохолна зависимост. Години по-късно е арестуван няколко пъти в родния си град заради пиянски скандали.