ВАРНА – Търговците от сувенирния базар готвят нов протест

Търговците от базара за сувенири зад градския часовник ще протестират пред сградата на общината в понеделник от 10 часа. Поводът за демонстрацията е решението на общината търговските им обекти да бъдат премахнати от градинката, в която се намират, за да може мястото да бъде изцяло почистено и реконструирано.
По време на протеста ще бъдат събирани и подписи от граждани, които подкрепят идеята сувенирния базар да остане на същото място. Подписката върви и в момента. Само за два дни подкрепа са показали около 500 души. Определени са три места в търговската част, където всеки желаещ може да постави подписа си.
Премахването на сергиите означава да бъдат зактрити поне 100 работни места, заяви Свeтлана Стоянова, председател на учредения от търговците инициативен комитет “Базар Одесос”. Тя допълни, че хората няма да могат да се запишат дори в трудовата борса, защото имат регистрирани фирми.
Комитетът включва 69 фирми, които са пряко свързани с проблема. Искане на членовете е търговците да могат да продължат да упражняват дейността си на същото място до края на 2011 година, за да намалят финансовите загуби. Основна цел е запазване на сувенирната част на базара и договаряне на допустими условия за работа. От комитета искат да се запознаят с инвестиционните намерения на общината за реновация и облагородяване на градинката. След това търговците са склонни да приемат други възможни места за разполагане на търговските маси и при постигане на пълно съгласие да извършат преместване за своя сметка в началото на 2012 година.