ВАРНА – Варна с транспортен мастърплан до края на септември

До 30 септември, какъвто е срокът по договор, ще бъде изпълнен проектът за генерален транспортен план на Варна. Това заяви Петър Радушев, шеф на дирекция “Международно сътрудничество” към община Варна.
Така нареченият мастърплан ще представя развитието на транспорта в морската столица за 25-30 години напред. Един от компонентите му ще бъдат формите за алтернативен транспорт. Консултант по изработване на транспортния мастърплан ще е международната компания „Ром Интернешънъл”, която работи по транспортните планове на София и Бургас, разкри Радушев.
До края на годината трябва да приключи работата и по водния мастърплан. Вчера са били одобрени тръжните процедури на проект за 9,135 млн. лева по програма „Околна среда”. В него са включени инвестиционните проекти на Община Варна, в това число и водният мастърплан.
Така изработването и на двата генерални плана – транспортния и водния, ще стане с европейски средства. Без тези два стратегически документа е невъзможно развитието и кандидатстването по каквито и да е оперативни програми за програмния период 2007-2013 г., припомни общинският експерт по международно сътрудничество.