ДОБРИЧ – Добруджанският земеделски институт няма да вдига цените на семената

“Три нови хибрида слънчоглед има Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево, но няма да търгува с тях, защото не може да предложи достатъчно количество на пазара, а и политиката ни не е такава”, каза временно изпълняващия длъжността директор доц. Иван Киряков. Предлагат се семена само от майчините и бащини линии, сортове Сан Лука, Марица и др., но за определяне на цени е още рано, тъй като до края на февруари ще се види с какви количества се разполага. Достатъчни ще са за продаване бобовите култури – приготвени са над 10 тона фасул, който ще струва 3 лв./кг без ДДС. Като цяло цените няма да са по-високи от миналогодишните, увериха от института.
Пшеница не се търси в момента, каза още Киряков, но ДЗИ има 300 тона базови семена сорт Аглика, както и още 7-8 сорта остатъчни количества от реколта’2010.
Посевите са в добро състояние и влагата е достатъчна, коментира директорът на института. В Добричка област е започнала кампанията по торенето, за която е вече време, отбеляза той, но посъветва земеделците да внимават на кои терени какви количества азот слагат, защото ще валят още снегове и дъждове, които може да заличат ефекта от торенето.