ПЛЕВЕН – Нов Спешен портал за неотложна помощ отваря врати в Университетската болница

Спешен център ще заработи в Университетската болница в Плевен. Той ще предоставя спешна и неотложна помощ нощем и 24 часа в почивните и празнични дни, обяви изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Димитър Стойков. Центърът ще поеме пациентите, чийто лични лекари, обаче, са сключили предварителен договор за това с болницата.
Идеята за това беше още от декември миналата година, тя беше провокирана от влязлата в сила от 1 януари наредба 40. Според нея джипитата трябва да осигурят на пациентите си не само преглед “със слушалка” и апарат, но и лабораторни, рентгенови и други изследвания. Само през 2010 г. прегледите в Спешното приемно отделение са скочили с 20 000, което е повече от 20%. Това натоварва изключително лекарите в спешната помощ, които масово напускат работа и заради ниското заплащане на непосилния им труд, каза директорът на Университетската болница.
Нощем Спешният център ще разполага с 5 дежурни специалисти и 2-ма от Спешното приемно отделение на УМБАЛ, а дежурствата ще се плащат по 50 лв. До момента 71 от общо 116-те джи пи-та в Плевен са подписали договор с Университетската болница и техните пациенти ще бъдат приемани и изследвани.