БУРГАС – Гавра с бургаски майки по европроект

Пет бургаски майки са изпаднали в абсурдната ситуация да кандидатстват за участие в проекта „За достоен живот с безвъзмездно финансиране от ЕС”” по съответната европейска програма и да разберат, че за да получат пари, трябва да оставят своите деца по четири часа на ден на абсолютно непознат човек и през това време да се грижат от своя страна за други хора в нужда.
Особеното в случая е това, че тези майки се грижат за своите деца денонощно, защото синовете и дъщерите им са поразени от различни заболявания и са с много висок процент инвалидност.
Според протестиращите жени има общо 40 отпуснати бройки по проекта за община Бургас, за двайсет от които вече са одобрени социални асистенти.
Различното от други години е това, че тези асистенти са изцяло външни хора, т.е майките няма да могат да гледат собствените си деца – коментират жените.
По силата на новите условия всяка една кандидастващите жени ще трябва да се грижи за друг човек човек в нужда четири часа дневно, за което ще получава по 8 лв или общо около 176 лв на месец.
Майките отказват да оставят децата си на на грижите на друг външен човек и са готови да протестират пред институциите.