КЪРДЖАЛИ – Фермери в Кърджалийско стачкуваха заради неизплатени субсидии

Животновъди от кърджалийска област излезнаха на протест до спирка Джебел по пътя Кърджали-Момчилград с едно единствено искане – да им бъдат изплатени обещаните субсидии на глава животно, което трябваше да стане до Нова година. До блокиране на пътя, каквото беше първоначалното намерение на фермерите, така и не се стигна.
Според председателя на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов над 50 процента от фермерите в Кърджалийско не били получили субсидии за глава животно. Кърджалийска и Смолянска област били най-ощетени по отношение подпомагане на животновъдството в планинските и полупланински райони. За създалата се ситуация той директно обвини народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева и областната земеделска комисия към областния управител. Нарече ги некомпетентни и с липса на каквато и да е стратегия за развитие на животновъдството в региона. „Животновъдите изцяло подкрепиха ГЕРБ на изборите през 2009 година, а в замяна на това получаваме само шамари от сега управляващите”, каза Синапов. Той предупреди, че стачката може да прерасне в национална и ще продължи до момента, в който животновъдите си получат обещаните пари за глава животно.
След близо 2 часа на мястото на стачката, която преминаваше под надслов “В Кърджали отдавна има шап”, пристигна заместник-директорът на ДФ “Земеделие” д-р Драгомир Господинов. Той се опита да успокои животновъдите, като им каза, че Управителният съвет на ДФ “Земеделие” отпуска още 7 милиона лева за неизплатените субсидии и тези, които нямат задължения към НАП или други стари дългове към фонда, следващата седмица ще си получат парите. Онези, които не са ги получили пък следващата седмица щели да получат уведомителни писма, в които ще бъдат упоменати причините за това. Освен със стари задължения или настоящи към НАП, те можело да бъдат свързани с разминаване на данни за броя на животните, подадени във фонда и справката, получена от НВМС. По думите на д-р Господинов субсидиите за глава животно били изплатени на 84 процента от животновъдите или на 8500 човека, а пари досега не били получили между 1200 и 1400.