Първите Юношески Олимпийски Игри – в леговището на Големия малък тигър Сингапур!

Първите Юношески Олимпийски Игри на нашата планета стартират след ден, след броени часове дори, в Сингапур. Една от малките страни, познати по света като „Големите азиатски тигри в икономиката на света”. От 14 до 26 август светът на спорта ще стане свидетел на един нов феномен, едно ново лица на това особено популярно явление, Олимпизмът, съпътствуващо човешкия живот.
На игрите ще се състезават световните млади спортни таланти във възрастта от 14 до 18 години.
Домакин на Игрите е един град-държава, където съвременната цивилизация е достигнала своя връх в областта на урбанистиката и високите технологии.
Кандидатите за домакинство на Игрите бяха мнозина: Атина, Дебрецен, Познан, Москва, Торино, Сингапур, Банкок, Куала Лумпур,  Гватемала. След първия тур на гласуването в МОК останаха 5 претендента: Атина, Москва, Торино, Сингапур и Банкок. На финала „играха” Москва и Сингапур. Членовете на МОК гласуваха – 44 за Москва, 55 за Сингапур
Сингапур впечатли със своята особено стриктна, и в същото време артистична аранжировка, на проекта за бъдещето събитие. Градът отговаря на всички изисквания на модерната спортна инфраструктура, комфортните условия за живот, тренировки и състезания на участниците, транспорт, силното желание на обществото да приеме тези Игри като частица от своя живот, високият уровен на техническия прогрес, здравеопазването, гарантираната безопасност…
Церемонията при Откриването на Юношеската олимпиада ще се състои на стадиона Marina Bay, недалеч от делтата на река Сингапур, където е разположен “Центърът за високо изкуство и развлечения”, популярен в цял свят. Това е най-голямата  плаваща арена в света, която издържа над 1100 тона „зрително тегло” на своите трибуни.
По време на 12-те състезателни дни участниците ще стартират в 201 дисциплини от 31 вида спорт /някои спортове се администрират от една и съща федерация, като баскетбол и баскетбол на улицата, волейбол и плажен волейбол и др./: 
Академично гребане, Бадминтон, Баскетбол и Баскетбол на улицата, Бокс, Борба, Колоездене, Волейбол и Плажен волейбол, Хандбал, Кану-каяк, Джудо, Конен спорт, Лека атлетика, Тенис, Тенис на маса, Ветроходство, Плуване и Скокове във вода, Спортна гимнастика и Батут, Художествена гимнастика, Модерен петобой, Стрелба, Стрелба с лък, Триатлон, Таекуондо, Вдигане тежести, Фехтовка, Футбол, Хокей на трева.
Участниците ще бъдат над 3 600 млади спортисти от 170 страни. Ще се състезават в следните възрастови групи: 15&16 години – в 27 дисциплини, 16&17 години – в 111 дисциплини, 17&18 години – 63 дисциплини.
Своеобразна е и организацията и принципа за квоти при състезателите. Основата е да се изпълнят квалификационните норми при даден спорт. Но това не е достатъчно. Причината е, че в делегацията на дадена страна, независимо от населението и стандарта й, не може да има повече от 70 участника в индивидуалните стартове и 2 отбора при колективните спортове. В делегацията могат да бъдат включени до 35% официални лица – спрямо броя на състезателите. Освен това в някои спортове като тенис на маса, джудо, спортна гимнастика, ветроходство, скокове във вода, могат да участвуват само по 1 момче и 1 момиче от дадена страна.
В някои дисциплини ще има и смесени отбори. При леката атлетика, плуването и модерния петобой ще има щафети, съставени от момчета и момичета. Смесени отбори ще има и при тенис и тенис на маса, стрелба с лък и колоездене.
За пръв път ще се съревновават и „континентални отбори”. Това са сборни отбори от състезателите на държави от даден континент. Ще го наблюдаваме при спортовете конен спорт, джудо, фехтовка, триатлон.
Променени са и състезателните правила в някои спортове и дисциплини. При академичното гребане, например, дистанцията е не 2000, а 1000 метра.
За всички спортисти ще бъде обезателно да участвуват и в културно-образователните програми, които съпътствуват състезанията.
Участниците може да бъдат сюрпризирани и с някои норми за поведение, каквито не спазват в своите страни. Забранено е, например, практикуването на онази яка челюстна гимнастика, каквато е  упражнението с дъвка, така упорито присадено по някои места.
Каква е целта и какви са надеждите на Олимпизма, който показва с тези Игри своя стремеж за вечно развитие и обновление? Емблемата на състезанието се опитва да го изрази. Това е стремежът на Международния олимпийски комитет  да обедини младежта с помощта на спорта.
Официалните талисмани на Юношеските Олимпийски Игри са лъвчето Лио, символизиращо безграничната енергия на младите и стремежа им към големи дела и победи, както и прекрасната Мерли, която олицетворява до голяма степен символа на Сингапур – Мерлион, фантастично същество с глава на лъв и тяло на риба, която също призовава младежта към обединение и социална активност за по-доброто бъдеще.
Медалите за победителите са на спечелилата олимпийския конкурс дизайнерка Сетсуко Фукузава, една „канадска японка”, създала съвременна интерпретация на богинята Нике и поставила своя проект под надслов: ”Да, младите могат!”.
На състезанията ще присъствуват и мнозина от големите спортисти по света, като специалните посланици на МОК  –  най-бързият атлет на планетата Юсеин Болт, фантастичният плувец Майкъл Фелпс, великолепната шампионка и рекордьорка при овчарския скок Елена Исинбаева.
България ще участва на Първите Юношески Олимпийски Игри с 21 състезатели в спортовете академично гребане, кану-каяк, плуване, художествена гимнастика, бокс, вдигане тежести, борба, джудо, лека атлетика, модерен петобой, спортна стрелба, стрелба с лък.
Сред перспективните ни представители са гребците. Изпращаме два екипажа: в дисциплината двойка без рулеви – Веселин Русинов и Тери Георгиев и в същата дисциплина при момичетата – Петя Маврова и Теодора Гешева. Наше преимущество сега е и това, че всички състезатели са поставени в еднакви условия. Конкретно – няма да има състезатели със специално конструирани и произведени лодки имащи баснословна стойност, защото Организационният комитет е осигурил и узаконил участието с един вид лодки, едно производство, едни възможности.
Участваме и с 4 лекоатлети: Георги Цонев, спечелил златен медал на троен скок на Европейското юношеско първенство в Москва, което беше и квалификация за Олимпиадата, Карик Околие – бронзова медалистка на 200 метра бягане от същото състезание, Георги Димитров – 4-то място при високия скок, Галина Николаева – 8-ма при високия скок.
Сингапур се намира в края Малайския полуостров, откъдето започват островите на Индонезия. Тропически климат, средна температура 26 градуса по Целзии, разликата от най-хладния месец януари до най-топлия май е само 1 градус!
Някога по тези места са живеели само малайци. Сега 77% са китайци, 14% малайци, 10% индуси… Има 4 официални езика – малайски, китайски, английски и тамилски. 32% са будисти, 22% даоисти, 15% мюсюлмани, 13% християни.
Ужасна гъстота на населението – 6 489 човека на кв.км. /България – 65 души на кв.км./. Около 4.6 милиона жители на територия от… 580 кв км.
Парламентарна република, чийто парламент не се състои от стотици, а от само 93 депутати. Гласуването на избори е задължително. Избират се 84 депутати за 5 години, 9 депутати се назначават от президента.
Премиер- министърът има широки пълномощия. До 1990 г такъв е безсменно Ли Куан Ю. От 1990 г –  Го Чок Тонг. Сега – Ли Хсиен Лон. Това предпазва страната от опасността постоянно да се започва „отново”, след като „старото” се хули и междувременно разграбва.
Има /една/ силна партия. „Партия за народно действие”. Тя управлява от 1959 година. Образувана е от профсъюзни деятели и е успяла да извоюва независимостта /от Малайзия/ на страната. Провежда управление базирано на почти тоталитарна регламентация на обществения живот и особен контрол над икономиката. Широко развита частна инициатива  при абсолютно държавни контролни и регулиращи функции. Осъществява се цензура на медиите, поставят се препятствия пред чуждестранните издания и ефир.
Съществуват още няколко незначителни политически сили: Работническа партия /с единственият депутат в Парламента извън управляващата партия/, Демократическа партия, Сингапурски демократически алианс…
Политическата стабилност привлича много чуждестранни инвеститори.
Сингапур е град държава, уникално място в света. Преди две години неговият БВП беше 161,311 милиарда долара, средно по 35,163 на човек. /България – 33 милиарда евро, 4 328 евро на човек/.
Има различни и на пръв поглед враждебни религии и култури, но етническият мир е забележителен. Правителството насажда религиозна и расова хармония, вярност към отечеството, уважение към закона и порядките, икономическа самодисциплина. Нещо непоносимо за някои европейци.
На улицата – образцов порядък. Властите изискват хората да проявяват дружелюбно отношение едни към други. Широко се изучава английски език. През 1965 г разрушават гетата, в които живеели някои бедни и отвергнати етнически групи и ги преселили в нови модерни многоетажни сгради, където сега съжителствуват всякакви етноси.
След като е бил Британска колония, известно време и под властта и влиянието на Япония и  Малайзия, днес Сингапур е една от най-независимите страни в света. За това му помага умението и мъдростта на хората, живеещи на това парченце земна кора, да бъдат миролюбиви и толерантни едни към други, работливи и почтени. Сингапур живее добре от своята корабостроителна индустрия, електротехника и електроника, нефтохимическа промишленост. Той е контейнерно пристанище на света № 1 и финансов център на Югоизточна Азия.
Домакин на Първите Младежки Олимпийски Игри в нашия свят.

Климент ВЕЛИЧКОВ
Специално за в. „България Сега”, www.BulgariaSega.com