ПЛЕВЕН

Инспекцията по труда бори сивата икономика в Плевенско с проверки

Мащабни проверки за нарушения на трудовото законодателство са предприели от Областна инспекция по труда Плевен заедно с представители на НАП и Държавна агенция “Автомобилна администрация”. Проверките целят да разкрият нередностите в т.нар. сива икономика и са инициирани от Министерството на труда и социалната политика, съобщи Драгомир Ванков, директор на Инспекция по труда Плевен.

Инспекторите следят за спазването на Кодекса на труда – срокове за изплащане на трудови възнаграждения, наличие на трудови договори и полагането на извънреден труд. Ръководителят на плевенската инспекция по труда допълни още, че имат договореност с НАП и се правят проверки на всички фирми, които данъчните са подали като нередовни. Фирмите, които не изпълняват нито трудовото, нито осигурителното законодателство, са основно в секторите шивашка и охранителна дейстост, подчерта той.

Служителите на Инспекцията по труда проверяват за закононарушения фирмите превозвачи и тези, които се занимават с таксиметрова дейност. При тях основната нередност е липсата на трудови договори, сключени с работинците. За последната седмица в Плевенска област са направени общо 35 проверки и са установени 90 нарушения.