КЪРДЖАЛИ

Празник на терлика се вихри в село Дъждовница

20 жени – стари, млади, та и деца, от кърджалийското село Дъждовница плетоха терлици на селския мегдан на Празника на терлика. Той се провежда за четвърта поредна година и е в рамките на международния пленер “Артхоризонти”. Съорганизатори са Артдвижение КРЪГ, кметство Дъждовница и Община Кърджали.

В пленера участваха френската група „Тудезаурс”, художникът Марио Лишевски, който живее и работи в Берлин, и групата за алтернативно кино „Future Shorts Bulgaria”. Човек не осъзнава, че дори и от плетенето на терлици може да се прави изкуство, споделяха дъждовнишките баби. Човек от Дъждовница пък изработи терлик от ленти от клони на върба. Да сподели празника на Терлика в Дъждовница пристигна и кмета на Кърджали Хасан Азис. Деца от читалищни групи в региона демонстрираха своите певчески и танцовални умения под звуците на български хора и кючек.

Френските художници осъществяват свой двугодишен пътуващ проект „Гранични територии”, „преносим” между България, Ливан и Турция през 2009-2010 г. Българският партньор е Артдвижение КРЪГ. Живеенето „на място” в Кърджали (Дъждовница), Бодрум и Бейрут и трансформирането на обичайни места в работни площадки за изкуство е част от преносимата платформа на проекта. Целта на партньорите е да създадат общи произведения въз основа на характерни елементи от графичните писмени системи на три цивилизации – латиница, кирилица и арабски букви.

Младият Марио Лишевски е европейски автор, роден в София, ученик на проф. Андрей Даниел. Пресъздава моделите на живот в модерния европейски метропол, в контекста на феномена „време”, в насърчения евростремеж към космополитизъм. Има самостоятелни изложби в Берлин и София.